Sporo przegląda się ostatnio fotek róż... Nawet tych co się ma u siebie. Ja porównuję też moje róże z waszymi- i co spostrzegłam... Róża pnąca, którą ktoś rozpoznał u mnie jako Luise Odier- teraz wydaje mi się bardziej, że to będzie Coral Dawn... Zobaczyłam fotkę wklejoną tu w katalogu odmian przez Alutke 102- i jakbym zobaczyła moją różę. Ja ja kupiłam jako NN przed wielu laty i fakt- podobna i do Luise i do Coral... Pomóżcie ja rozeznać. Moje fotki
Ja nie mam tej róży i jej nie widziałam więc trudno mi się wypowiadać ale jest podobna do tej odmiany. Na drugiej fotce nawet Constance Spry przypomina.
Przeglądałam wczoraj encyklopedie róż w wydaniu książkowym / przypatruję się gdzie tylko się da różom, by je zobaczyć w różnych fazach kwitnienia- i niejako po to by się solidnie z niektórymi odmianami "zaznajomić"- gdyż mam je na oku jako do zakupienia... A że przyglądam się solidnie/ /- to wypatrzyłam różę podobną do mojej nastepnej NN. Nazywa się Harlekin.
Moja tak wygląda- Płatki są białe-tylko końce ma mocno różowe... Ale jaka jest -/a Harlekin ma być pnąca/ - to dopiero się okaże. Zeszły rok spędziła w donicy- teraz pokaże swój wzrost...Same kwiaty bardzo podobne do tych pokazywanych jako róża Harlekin...
Dziewczynki- kupiłamwiosna w Biedronce różę - rabatowa biało- różowa . Długo się zbierała do zakwitnięcia- ale jak zakwitła to mnie zaskoczyła. bardzo ładna. Płatki w środku mocno różowe- na zewnątrz mlecznobiałe. Czy kojarzy się wam z jakąś nazwą? Na razie siedzi w donicy- i prawdę mówiąc myślałam , że się pozbędę , bo nie kwitnie - a tu "siuprais"
Gosia- postrzyklo mnie i nie dam rady teraz lecieć z pierwszego piętra i sprawdzić z linijką na ogrodzie ... Popatrz okiem znawcy na tą fotke- i określ tej rózy wielkość- w stosunku do innych roślin, dobrze? Ma takie średnie kwiatki.../ Na fotce - z tyłu tej róży widać małe, białe kwiatki Swany... Donica ma bok 30cm /