Do identyfikacji

Re: Do identyfikacji

Postprzez pamelka » 20 Cze 2012, 09:35

Czy to moze być różyczka 'Queen of Hearts' jeśli mogłybyście zerknąć :roll:
Sadziłam jesienią i nie oznaczyłam :oops:
pamelka
Różanowdrożony

Postprzez AniaDS » 20 Cze 2012, 11:46

Trochę za jasny kwiat i nie ten układ płatków.
Przypomina mi raczej Sangerhäuser Jubiläumsrose na przykład.
Ale to pierwszy kwiat?
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez pamelka » 26 Cze 2012, 23:06

Aniu to pierwszy kwiat. Sangerhäuser Jubiläumsrose mam gdzie indziej, ale jeszcze nie zakwitła :(
Tak pomyślałam, po obejrzeniu kajeciku, że znaczniki przy gołym korzeniu mogły się pomylić /po zimie zresztą zbladły :oops: / i to będzie chyba Garden of Roses.

Tu kolejny kwiatek
pamelka
Różanowdrożony

Postprzez Deirde » 27 Cze 2012, 06:40

Niestety - nie mam tej róży, dla mnie w katalogu jest ona lekko brzoskwiniowa - Twoja wygląda na żółtą ale kształt kwiatu by się zgadzał.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 27 Cze 2012, 07:38

:lol: Tej wiosny dużo róż ma nietypowe jak dla siebie wybarwienie- pewnie pogoda ma to wpływ... Ja już zgłupiałam doszczętnie próbując dopasować nazwy do róż które kwitną. Niby je podpisałam zeszłego roku, porobiłam fotki...I co z tego jak mi jakieś inne kwitną, a etykiety spłowiały... :lol: Pisaki są do niczego- szybko znika ten tusz- a miały być dobre. Chodzę po ogródku i zdziwiona przypatruje się różom- i niektóre są jakieś "obce" :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 27 Cze 2012, 07:54

Znalazłam fajny sposób na etykiety:
http://www.rosenhof-schultheis.de/Zubeh ... index.html
maszyna drukarska - dosłownie - wybija się nazwę róży na aluminiowych etykietach - proponują porcelanowe ale te u nas są za delikatne. Bałabym się je zostawić na dworze. Maszyna to koszt 290 euro mniej więcej 1300 zł.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Postprzez Juleczka » 27 Cze 2012, 08:27

Widzisz... :lol: Szkoda, że mój tato nie żyje- był grawerem...Opisał by mi ręcznie na blaszkach nazwy... ;)
Ale to jakiś sposób. Podejdę do punktu co grawerują i popytam o takie plastykowe etykietki/ nieraz wiszą przy kluczach. Czy mi się opłaci je kupić i sobie wydrapać na nich nazwy...Hm... ;) :lol:
Ale , ale...Wiosną można było kupić takie oznaczniki do roślin - plastykowe z dziurką na sznurek. Gdyby na tym sobie wydrapać /wyryć/ i farbą jakąś zapuścić- na pewno by zapis został widoczny... ;) Jestem pomysłowy Dobromir... :lol: Wykombinuję cosik... :lol: Dzięki Gosia za podrzucenie zamysłu. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez pamelka » 27 Cze 2012, 09:00

Juleczka dobrze mówisz :D
Cześć róż jakby inna.
A ja jesienią zrobiłam graficzną rozpiskę w kajeciku na podstawie znaczników, które, jak sie teraz okazuje jakieś podmienione :? :lol:
Cześć wypadło, teraz jakieś nowe sie pojawiły, trzeba czasu, aby to wszystko ogarnać ;)

Ostatnio w jednej ze szkółek udało mi się kupić taką sprowadzoną dopiero do oczkowania amerykankę ;)
Nie znam niestety nazwy, wiem natomiast, że to bardzo zdrowa i długo utrzymująca kwiaty okrywkówka.
pamelka
Różanowdrożony

Postprzez AniaDS » 27 Cze 2012, 11:48

Bardzo ładna i chyba nie znana zbytnio, bo z niczym mi się nie kojarzy.

Ja w zasadzie wiem, co mi gdzie rośnie, ale też chciałabym takie znaczniki. Jednak myślę o czymś elegantszym. Tylko ceny... :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez Deirde » 27 Cze 2012, 12:10

Może kiedyś jakaś firma z kraju produkująca porcelanę nas rozpieści. ;)
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Identyfikacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości