RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2014

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2014

Postprzez Juleczka » 15 Maj 2014, 10:10

Sprzedawca mnie "ostrzegał" że fortegilla wolno rośnie. :lol: Ja ją właśnie dlatego chciałam że wolno rośnie- takich krzaczków mi potrzeba- wolno rosnących. Na małym ogrodzie nie chciałabym czegoś co szybko wyrasta na kolosa. ;)

Trawy w kąciku trawek ładnie rosną- niektóre kwitną... Wszystkie przezimowały dobrze.

kącik traw.jpg
kącik traw.jpg (331.92 KiB) Obejrzany 4934 razy

Popatrzecie na cudną majową zieleń. Mnie zachwyca... :D Ma tak wiele odcieni...

zieleń ogrodu.jpg
zieleń ogrodu.jpg (288.61 KiB) Obejrzany 4934 razy

Na gałązce czosnku ozdobnego przyłapałam szkodnika- już po nim... :mrgreen:

szkodnik.jpg
szkodnik.jpg (250.77 KiB) Obejrzany 4934 razy

Na powyższej fotce, w tle widać uszczknięte "szczypiorki. :lol: Ja zapomniałam, że tam wsadziłam drobne ozdobne czosnki- i gdy to wyszło zdiwiona tym szczypiorkiem- przycięłam...dopiero sobie przypomniałam co to-ale już za późno, tego roku nie zakwitną. Ależ ofiara ze mnie... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 15 Maj 2014, 11:22

Chyba ona tak wolno nie rośnie, u mojej koleżanki mają 120 cm wzrostu ale te kwiaty - są cudne.
Czosnkami nie przejmuj się - poradzą sobie. Coś podobnego zrobiłam z jedną lilią - to jest ból.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 16 Maj 2014, 08:55

Potrzebuję informacji o uprawie robinii różowej... Przypadkiem się dziś natknęłam na rynku na niewysokie szczepione rzewko. Nie planowałam zakupu- ale jest ładnie ukształcone- gałązki idą we wszystkie strony/ nie tylko w jedną jak nieraz widziałam/ , już z pąkami kwiatowymi-skusiłam się i przyniosłam :mrgreen: -a nic nie wiem o uprawie... :roll: Może ma ktoś z was i podpowie jak to uprawiać... Poszukam informacji w necie-ale takie z "pierwszej ręki " najlepsze. ;) Na razie potrzymam w doniczce tak jak jest dopóki sie nie dowiem jaka lubi ziemię, nawozy, kiedy ciąć itp...
Fotka potem , bo cały czas leje-wróciłam z zakupów przemoczona... Grzeję się właśnie przy kawce i kompie. :mrgreen:

Na razie deszcz służy roślinom- oby za długo nie padał. Przejeżdzałam autobusem koło rzeki- wody mocno przybyło- jakby nie padało pójdę zrobić fotkę- ale pada. Co prawda teraz drobny-ale niesamowicie gęsty... :o Fotka z wczoraj...

w deszczu.jpg
w deszczu.jpg (310.23 KiB) Obejrzany 4906 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 16 Maj 2014, 14:49

Jula - piękna ta fotka z wczoraj.
Niestety nie znam tej rośliny - chyba nie będzie to różniło się w uprawie od złopoklapu.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Postprzez Juleczka » 16 Maj 2014, 18:21

Moja ślicznota ;)

robinia szczeciniasta.jpg
robinia szczeciniasta.jpg (309.67 KiB) Obejrzany 4895 razy

robinia szczeciniasta..jpg
robinia szczeciniasta..jpg (282.34 KiB) Obejrzany 4895 razy

A to dzisiejsza fotka mojego zakątka- w przerwie deszczu...Z innej perspektywy ;) :lol:

zakątek.jpg
zakątek.jpg (306.58 KiB) Obejrzany 4895 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 17 Maj 2014, 12:33

czy dobrze widzę Robinia pienna? miałam właśnie taka, niestety silne wiatry połamały moją ślicznotkę.
Julcia Robinia jest przepiękna ale bardzo krucha, ma mocna koronę i dobrze abyś pomyślała o jej podparciu coś na wzór drucianych abażurów lub paliki na okrągło.
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 17 Maj 2014, 16:06

Dziękuję za radę- coś wobec tego trzeba wymyśleć... Poproszę męża- może co wyspawa? ;)

Jak nie szukałam krzaczków- to nawet nie wiedziałam, że takie różne pięknie kwitnące można u nas kupić- teraz stale coś mi wpada w ręce... dzisiaj ten- orszelina PINK SPIRE... ;) :lol: Kilka innych fajnych widziałam jeszcze- ale wpierw coś poczytam by się nie naciąć na coś co mi nie będzie odpowiadać czy tez ogromne urośnie. O orszelinie akurat wczoraj czytałam- to bez namysłu kupiłam jak ja zobaczyłam... ;)
Praktycznie już kończę to urzadzanie ogródka- kilka kwitnących niedużych krzaczków- w typie tawuł i obrzeże do powiększenia klombików z tymi krzaczkami- i pewnie tyle na ten rok... Teraz czekam na kwitnienie róż... :mrgreen:

orszelina.jpg
orszelina.jpg (333.44 KiB) Obejrzany 4883 razy

orszelina etyk..jpg
orszelina etyk..jpg (265.47 KiB) Obejrzany 4883 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 17 Maj 2014, 16:32

Juleczko do Ciebie strach wchodzić bo kusisz zakupami, ale Orszelina mi się podoba.
Jestem przekonana, że z Robini będziesz zadowolona, ja ja miałam w zamian za Visterię nieco podobne grona, marzenie moje się juz spełniło mam Visterię a Robinię zamierzam dopiero kupić. Nie mam szczęścia do roślin piennych, róże w ub.sezonie kupiłam takie piękne ale nie wiem jak sobie dały radę bo marne.
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 17 Maj 2014, 16:42

Co prawda to prawda , że sie rozszalałam ;) - ale tak jest, że trzeba kupować gdy się widzi-bo za chwilę kto inny kupi i nie będzie... Bez końca nie będę nabywać ;) - ogródek ma ograniczone miejsca- dosadzam bo kończę przeróbkę zaczętą w 2012 roku.

Dzis wspólnie z mężęm dostalismy od córki taki leżak "przeciwkomarowy" - leżak z moskitierą na ogródek :lol:

leżak z moskitierą.jpg
leżak z moskitierą.jpg (164.36 KiB) Obejrzany 4881 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 18 Maj 2014, 17:18

I jak - przestało u Was padać?
Na komary będzie w sam raz - niedługo zaczną latać.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 79 gości