RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez Juleczka » 13 Maj 2016, 20:07

Mam perukowca- kupiłam przed dwoma laty maciupkiego- :D Z kwiatami...
W 2014 roku...

perukowiec.jpg
perukowiec.jpg (333.51 KiB) Obejrzany 4874 razy

perukowiec.jpg
perukowiec.jpg (253.25 KiB) Obejrzany 4874 razy

perukowiec.jpg
perukowiec.jpg (248.47 KiB) Obejrzany 4874 razy

2015- Chyba nie kwitł, bo nie mam fotek...

perukowiec.jpg
perukowiec.jpg (313.51 KiB) Obejrzany 4874 razy

2016

W tym roku troszke podrósł, ładnie wybarwił liście- ale kwiatów nie widzę... Niech sobie pomału rosnie. ;)

perukowiec.jpg
perukowiec.jpg (319.39 KiB) Obejrzany 4874 razy

Róże w doniczkach mają się różnie ;) - jedne mocniej podrośnięte- te najpierwsze, inne średnio- a jedna w ogóle nie ruszyła- z Allegro... :roll: Z rabaty usunęłam niedawno Tea Clipper- coś sie jej tej wiosny kiepsko zrobiło i dogorywała- więc usunęłam. Po zmianie ziemi posadziłam tam Koko Loko. :D
Widzę w F. Williama Morrisa- w donicy- i biję się z myślami-zamówić czy dać sobie spokój bo jeszcze sporo donic z różami do wsadzenia... Hm...nie wiem...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 14 Maj 2016, 04:14

Perukowiec wypuscił mnóstwo peruczek w tym roku po przycięciu w zeszłym roku, chciałam go zmniejszyć a efekt był odwrotny- zagęscił się (to dobrze) i powypuszczał bardzo długie łodygi i dalej jest wysoki a może nawet wyższy :lol: .William Morris piękny-kwiat i kolor, cudny- też bym się zastanawiała :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 14 Maj 2016, 04:32

Od P.Hyżego pięknie rosną róże, najlepiej z tych w donicach.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 14 Maj 2016, 08:12

Nie kupowałam jeszcze u Hyżego- ale zaglądam, zaglądam... :D Na razie się nie skusiłam, ale kto wie? Przeglądam w necie fotki i uwagi na temat Williama Morrisa- i chyba nie zamówię- zwiesza mocno główki i rośnie drapakowato... Kwiat jednak piękny... :roll: ;)

Od popołudnia wczorajszego pada, z przerwami.... dzisiaj pochmurno, głowa ćmi- czyli coś jeszcze pokropi... ;) Mimo robót przy domu- ja chcę deszczu- w ziemi sucho- jak wkopywałam rośliny to mnie nawet zdziwiło,że wewnątrz ziemi tak sucho. Teraz mam mało wody, bo dach jeden zdjęty to nie leci do zbiornika- więc deszcz na wagę złota... ;) Wsadzilam sporo roślin, dużo jeszcze stoi w donicach- więc teraz nawadnianie to ważna rzecz- Bozia mnie lubi , bo prawie codziennie coś pada. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 14 Maj 2016, 12:46

...Leje...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 14 Maj 2016, 15:47

Nadal pada... Szybciutko wsadziłam kupione dzisiaj kwitnące lwie paszcze i mocno zapączkowany dzwonek ogrodowy... :D Mimo iż szybko- i tak zmokłam... ;)

SAM_5732.jpg
SAM_5732.jpg (315.52 KiB) Obejrzany 4862 razy

SAM_5735.jpg
SAM_5735.jpg (327.13 KiB) Obejrzany 4862 razy

SAM_5733.jpg
SAM_5733.jpg (330.83 KiB) Obejrzany 4862 razy

Z rozpedu wysadziłam z doniczki mak i odętkę- skoro mokro to lepiej sie zaaklimatyzują w gruncie...

mak.jpg
mak.jpg (299.94 KiB) Obejrzany 4862 razy

Te czarne kastry kupiłam w Liroyu- na wodę deszczową- muszę szybko wypompowywać ze zbiornika w ziemi- bo przecieka z niego woda- a drugi z tyłu ogródka jest na razie wymontowany- bo nie ma z czego zbierać- na garażach zdjęty dach... :roll: ;) Wpadłam na taki pomysł- bo woda niestety bardzo potrzebna. na razie pada, ale przecież nie zawsze będzie- a doniczek sporo do podlewania. ;) Jako zapobiegliwa ogrodniczka takie na razie postawiłam zbiorniki. :D :lol: Jedna kastra ma 95litrów-druga 65. No i kilka wiader i 2 konewki z wodą stoją przygotowane. :mrgreen:

SAM_5736.jpg
SAM_5736.jpg (295.24 KiB) Obejrzany 4862 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 15 Maj 2016, 20:33

Dzisiaj było słonecznie, ale chłodnawo. Przeszłam tylko przez ogródek "poglądowo". ;) Sporo róż ma pąki, sporo liści wygryzionych przez szkodnika...nawet 3 gąsieniczki na różach utłukłam...
Na parapetach w domu też wesolutko- powtórnie zaczynają kwitnienie różne fiołki afrykańskie- a także zakwitła gloksynia i jeden z przecenionych storczyków. :D

storczyk.jpg
storczyk.jpg (251.27 KiB) Obejrzany 4841 razy

W lutym wsadziłam do doniczki 2 bulwy kropkowanej czerwonej gloksynii. Nierówno wystartowały- jedna już kwitnie, druga na razie w pakach. I widzę miedzy nimi różnice- inne zieleń liści a brałam bulwy z jednego kartona. ;) Ciekawa jestem bardzo koloru drugiej gloksynii.

gloksynia.jpg
gloksynia.jpg (326.52 KiB) Obejrzany 4841 razy

gloksynia..jpg
gloksynia..jpg (270.72 KiB) Obejrzany 4841 razy

Z balkonu już prawie wszystko wysadziłam- zostały tylko hortensje ogrodowe z Biedronki i młode agapanty. Wysadzę może w tym tygodniu- po zimnych ogrodnikach... ;) Oskubana na drzewko fuksja zaczęła kwitnienie- kwiatów będzie coraz więcej- w miarę rozrostu drzewka...

fuksja.jpg
fuksja.jpg (244.92 KiB) Obejrzany 4841 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 16 Maj 2016, 20:26

Nie pokazywałam ostatnich rosśin jakie przyszły- bo tak się wkurzyłam, że nie wiedziałam czy wywalić, czy ratować... Po kilku dniach już wyglądają lepiej i widzę, że jednak coś z nich będzie... Przyszły kurierem- a dziwne było to, że na opakowaniu data 29 kwietnia, , zawiadomienie o wysyłce dostałam 5 maja- a przyjechał kurier 9 maja... :evil: Otworzyłam przy kurierze- strasznie pogniecione i podeschnięte- nawet się facet podpisał i powiedział, że w razie potrzeby napiszemy protokół. Ale paczkę mi zostawił- nie wziął z powrotem- "bo rozpakowana". :mrgreen: Byłam przewkurzona... Ale potem przesadziłam ostrożnie, nie naruszając korzeni- dosypałam tylko wokół w większych doniczkach ziemi. Oczyściłam ze zniszczonych gałązek i liści uschłych- i postawiłam bidule na ogrodzie, mocno podlałam...i zapomniałam, bo tyle się teraz wokół domu dzieje, że co innego zaprzątnęło moją uwagę. Potem gdy zobaczyłam, że zaczynają dychać postanowiłam jednak nie robić nic w celu reklamacji- i tak musiała bym dopłacić jeszcze- bo trzeba by to odesłać. ;) Ale roślinki wzięły się w garść i na dzień dzisiejszy- już tydzień- zaczęły nawet, nawet wyglądać- więc jednak miałam szczęście, że odżyły. Nie wiem gdzie trzymano te rośliny, że takie były suche, a jedna hortensja zupełnie uśpiona- a przecież to maj- wszystko rwie się do życia i rośnie w oczach-a to uśpione... Co to za dziadowska szkółka! Nic nigdy tam już nie kupię . To nawet w Biedronce kupowane rośliny lepiej wyglądają niż w szkółce która się profesjonalnie tym zajmuje... Dzisiaj wyglądają tak- mogę je już pokazać. :lol:

Hortensja drzewkowata- Strong Annabelle- straciła trochę liści- ale odrosną nowe...

w środku- Strong Annabelle.jpg
w środku- Strong Annabelle.jpg (323.63 KiB) Obejrzany 4819 razy

Tej z kolei hortensji przycięłam 3 cienkie gałązki i wetknęłam obok, w doniczce...

hortensja bukietowa WIM'S RED.jpg
hortensja bukietowa WIM'S RED.jpg (322.19 KiB) Obejrzany 4819 razy

kalina KILIMANDZARO.jpg
kalina KILIMANDZARO.jpg (331.84 KiB) Obejrzany 4819 razy

To już trzecia szkółka, która na przestrzeni 2 lat mnie zawiodła- i mimo przysyłanych ofert- nie chcę już mieć z żadną nic wspólnego. Oszukać można tylko raz... :evil: - więcej się nie dam naciąć. Na szczęście są inne solidne gdzie się można zaopatrywać...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 17 Maj 2016, 15:54

Mój perukowiec jednak zakwitnie. :D Dzisiaj wypatrzyłam na nim paki kwiatowe.

perukowiec.jpg
perukowiec.jpg (295.59 KiB) Obejrzany 4800 razy

żurawka.jpg
żurawka.jpg (313.99 KiB) Obejrzany 4800 razy

Palibin.jpg
Palibin.jpg (342.46 KiB) Obejrzany 4800 razy

enkant dzwonkowaty.jpg
enkant dzwonkowaty.jpg (297.89 KiB) Obejrzany 4800 razy

enkant dzwonkowaty.jpg
enkant dzwonkowaty.jpg (270.33 KiB) Obejrzany 4800 razy

szkółkowa Minerva.jpg
szkółkowa Minerva.jpg (295.68 KiB) Obejrzany 4800 razy

biedronkowa The Fairy.jpg
biedronkowa The Fairy.jpg (325.01 KiB) Obejrzany 4800 razy

różowy złotokap.jpg
różowy złotokap.jpg (307.16 KiB) Obejrzany 4800 razy

Są pąki, ale która przeważa to dopiero po rozkwitnięciu się zobaczy... ;)

Eden Rose i Bienvenue przy jednej piramidce.jpg
Eden Rose i Bienvenue przy jednej piramidce.jpg (341.21 KiB) Obejrzany 4800 razy

Dzisiaj nadal zimno- i co chwilę pada... Duży wiatr goni po niebie ciemne chmury... :roll: Na zmianę- trochę słonka- deszcz...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 18 Maj 2016, 08:10

Witaj Juleczko :D, w twoich złotych rączkach roślinki-bidule szybko dojdą do siebie, już dobrze wyglądają. Minerva słabiutko wygląda, może od korzenia wypuści, też mam taką, przycięta do poziomu gruntu i czekam. Dzwonki piękne i kolor jaki lubię-różowy :). Zimno,wietrznie a pokapało tylko troszeczkę ;), nie wiem co dalej będzie, deszcz nas omija.
polinka
Różomaniak

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 33 gości