RÓŻE JULECZKI

Re: RÓŻE JULECZKI

Postprzez Juleczka » 27 Wrz 2012, 07:31

:roll: :lol: Praktycznie nie mam miejsca...Ale na zimę zadołuję-wiosną posadzę w donice- i będzie czas cały przyszły sezon znaleźć dla nich miejsce. A znaleźć się musi- bo ja o tych różach od dawna marzę. :lol: Będę znowu przesadzać, zsadzać- ale co tam - dla takich róż warto. ;)
Zresztą zima pokaże - może zwolnią się miejsca... ;) - chociaż wolała bym by mi nic nie zmarzło- zostawiłam te wszystkie co najbardziej mi się podobały. Prawie połowa róż wypadła przy tych moich przeróbkach... :(
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 27 Wrz 2012, 08:00

Juleczko ogrody nasze powstają metoda prób i błędów, z własnej obserwacji ppowiem róze a takze inne rośliny różnie zachowują się w naszych ogrodach, czasem porownujemy i gdzieś tam w dołku ściska dlaczego u mnie nie jest taka, dlaczego wypadła...........przecież dbamy nawet lepiej dlatego bardzo i się podoba Twoje podejście: Będę znowu przesadzać, zsadzać- ale co tam - dla takich róż warto tak trzymaj, powodzenia.
powiem Ci, że ja sadziłam róże 6 grudnia i żadna mi nie wypadła,nawet w czerwcu miałam już piękne kwiaty, a wiesz pod kazdy teraz krzaczek kładę banana, gdzie wyczytałam nie wiem czy ma to znaczenie czy nie ale tak odruchowo to robię.
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 27 Wrz 2012, 08:10

Taro- ja do banana mam bardzo mieszane uczucia jak widziałam w tv w programie Cejrowskiego jak szykują banany na wystyłkę- dosłownie leja z węża chemikalia na zielone banany by przetrwały podróż i się nie zepsuły. Od tamtej pory nie kupuje bananów i mam taka awersję, że na pewno nie kupię. Wiem, że rosliny po tym rosna- moja koleżanka tez tak podkłada- a posuwa sie nawet do tego, że by zdobyć dużo skórek- to nawet wyjmuje je z koszy na mieście gdy widzi,że je ktoś tam wrzuca...Mnie to zupełnie zniechęcilo ... :roll: :cry:

;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 27 Wrz 2012, 08:42

Przesadziłam w nowe miejsce różę Alchymist... Ponieważ bardzo bym chciała zobaczyć w przyszłym roku jej kwiaty/ w tym była krótko cięta, bo przymarzła/, więc przesadziłam ja całą- z ta długością na jaką przyrosła tego roku. Nie wiedziałam czy jej to pomoże- ale zerwałam wszystkie liście- bo klapły po przesadzeniu- a drżałam by zechciała sę przyjąć w nowym miejscu...Korzenie były trochę zdrewniałe, bo ma już kilka lat- ale jak na razie - a minął miesiąc od tego- gałązki są zielone- a te kilka listków które zostały mają normalny, zdrowy wygląd. Bardzo bym nie chciała jej stracić- a równie mocno chce zobaczyć wiosną na niej kwiaty... ;) Jak myślicie- są szanse, że wszystko będzie o key? :?:

Zlewej strony pergoli Alchymist, z prawej wsadziłam z przodu Elfe a z tyłu Saharę. Wszystkie te róże sa w kolorystyce żółtej-różowej-pomarańczowej./ Wiem, wiem że są gęsto posadzone- ale ja tak sadzę- dużo na małej przestrzeni...to rabatówki wiec będzie taki kolorowy busz... ;) /

rabata różana.jpg
rabata różana.jpg (58.3 KiB) Obejrzany 7896 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 27 Wrz 2012, 08:47

Jeśli pędy nie będą się marszczyć to wszystko będzie w porządku - jeśli będą miały pomarszczoną skórkę to podlej ją. Sądzę że wszystko będzie w porządku.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 27 Wrz 2012, 08:55

Gosieńko- podlewam na bieżąco- co drugi dzień-bo to ekspozycja południowa i szybko wysycha... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Majka411 » 27 Wrz 2012, 14:57

Witaj Juleczko, często zaglądam tu i czytam z przyjemnością co piszesz.
Przeczytałam o kolorowej rabatce i się uśmiechnęłam :) życzę Ci aby wszystkie różyczki
ładnie przezimowały, a w czerwcu było dużo kwiatów.

Powiedz mi jak i czym osłaniasz róże na zimę, czy ja dobrze widzę, że masz tam wykorowane ?
Zamiast bananów podsyp róże teraz ( już ostatni dzwonek ) siarczanem potasu.
Majka411
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 27 Wrz 2012, 15:03

Tego roku nic nie podsypie- to nowe nasadzenia- nie nawożę w pierwszym roku. Na zimę robię przeważnie kopczyki- teraz dosypie kory- ziemi na korę już nie nasypie. ;) Mam zamiar nakryć kartonami albo powiązać włókniną. Alchymist na pewno pozawijam- bo tak czekam na jej kwiaty- to najładniejsza róża w moim ogrodzie. ;) Bardzo żałowałam, że tego roku nie kwitła.
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Majka411 » 27 Wrz 2012, 15:08

Juleczko włóknina ich nie zabezpieczy. Kartony owszem tak. Ale jednak najlepsze zabezpieczenie, to wysokie kopczyki z ziemi.

Siarczan potasu, to nie nawóz, a potas który jest potrzebny, żeby Twoje róże dobrze się przygotowały do zimy.
On powoduje zdrewnianie gałązek.

Miałam Alchymista, to potężna róża, u mnie po dwóch latach zajęła trzy przęsła pergoli.
Musiałam ja oddać w inne miejsce, rośnie i pięknie kwitnie do dziś.
:)
Ostatnio edytowany przez Majka411, 27 Wrz 2012, 17:25, edytowano w sumie 1 raz
Majka411
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 27 Wrz 2012, 15:29

Ok- kupie ten siarczan potasu i podsypie. Moje róże rosną w ogródku miedzy blokami, za zywopłotem z dwóch stron- maja cieplo -a do tego ściana domu blisko-gdy zima będzie normalna to wytrzymają i bez kopczyków/ bylo tak w inne lata/. Jednak teraz pogoda nigdy nie jest do końca pewna, więc trzeba je zabezpieczać.
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 70 gości