RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez TERESA16 » 10 Lut 2016, 11:38

Oj nie zazdroszczę Ci tej dodatkowej roboty :shock:
TERESA16
Nowy użytkownik

Postprzez Juleczka » 10 Lut 2016, 13:14

:D Tereso- ja podchodzę do tego tak- trzeba to zrobić i kropka. I nie mam z tego powodu jakichś żalów- ogród kopany i przerabiany ostatnie 3 lata- i jeszcze pewnie przeróbki połączone z kopaniem będą- za dużo roślin mi się podoba by stanąć na tym co teraz jest na ogrodzie. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TEREZA » 10 Lut 2016, 17:53

Jula - mi również się dużo podoba , ale sama sobie tłumaczę , że nie muszę już ich mieć teraz i tak mi pomału przechodzi dana roślina.
Ja jeszcze na ogrodzie nic nie robiłam , ostatnio wieje , a dopiero co mi trochę lepiej po ostatnim przeziębieniu ,
Raz jest cieplej to znów wieje przerażliwie najgorszy czas na choroby,muszę to trochę przeczekać pozdrawiam :D
TEREZA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 10 Lut 2016, 19:11

A co ty, moja miła chcesz robić w lutym na ogrodzie? Nigdy o tej porze roku nic nie robiłam na ogródku... :shock: Nie ma co być wyrywnym- jeszcze może wrócić zima- a i o chorobę przy spoceniu się łatwo. Takie prawdziwe prace ogrodowe- czyli pozimowe porządki robię najwcześniej w kwietniu a siew nieodmiennie od lat- 1 maja. I wszystko urośnie i zdążę zjeść. ;) :lol: Jedynie w tym roku, o ile pogoda pozwoli to z jednej rabaty wykopię rośliny w doniczki- przy pomocy zięcia . :D I tylko dlatego, że mus- inaczej bym palcem nie ruszyła. :lol:

Wspomnienia...

Aphrodite.jpg
Aphrodite.jpg (228.85 KiB) Obejrzany 9536 razy

Cinderella.jpg
Cinderella.jpg (235.75 KiB) Obejrzany 9536 razy

Eyes for You.jpg
Eyes for You.jpg (271.37 KiB) Obejrzany 9536 razy

Flora Danica.jpg
Flora Danica.jpg (231.9 KiB) Obejrzany 9536 razy

Ghislaine de feligonde.jpg
Ghislaine de feligonde.jpg (292.08 KiB) Obejrzany 9536 razy

Pastella.jpg
Pastella.jpg (236.19 KiB) Obejrzany 9536 razy

Salita.jpg
Salita.jpg (262.09 KiB) Obejrzany 9536 razy

The Pilgrim.jpg
The Pilgrim.jpg (217.91 KiB) Obejrzany 9536 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TEREZA » 10 Lut 2016, 19:44

Jula siewy też zawsze robię 1 maja , a kobea mi już paroma roslinkami zeszła, również aksamitka , lobelia .floks, a resztę wsieję juz do ziemi . przy końcu lutego pomidory , a w marcu mam nadzieję już po trochu na ogrodzie.

Mam też Aphrodite bardzo mi się podoba , zastanawiałam się w tym roku nad drugim krzaczkiem tej róży;lubie takie pudry i budynie , ale też lubię je przeciąć czymś do kontrastu nie zawsze to się udaje , ale nie wszystko musi być idealnie pozdrawiam
TEREZA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 10 Lut 2016, 20:27

Wiesz- róża to taka fajna roślina, że można ja corocznie przesadzać- a ona będzie rosła kwitła. :D I jeżeli się posadzi nie teges kolorami- zawsze można jesienią lub wczesna wiosną zmienić miejsce. Albo posadzić jakąś bylinę o kolorze uzupełniającym kompozycję. ;)

Agnes Schilliger z hostą.jpg
Agnes Schilliger z hostą.jpg (310.47 KiB) Obejrzany 9534 razy

Anne Boleyn i Ballerina.jpg
Anne Boleyn i Ballerina.jpg (322.95 KiB) Obejrzany 9534 razy

Baronesse, Aspirin Rose i Red Leonardo da Vinci.jpg
Baronesse, Aspirin Rose i Red Leonardo da Vinci.jpg (324.38 KiB) Obejrzany 9534 razy

Berleburg Castle z przetacznikiem.jpg
Berleburg Castle z przetacznikiem.jpg (312.19 KiB) Obejrzany 9534 razy

Lavaglut i Cappucino z tojeścią kropkowaną.jpg
Lavaglut i Cappucino z tojeścią kropkowaną.jpg (319.08 KiB) Obejrzany 9534 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TEREZA » 10 Lut 2016, 20:44

Wiesz ja w tym roku zamówiłam w F. różę rose des Cisterciens nie wiem , jak będzie wygladać w realu , oby nie jaskrawa , a tak mi się jej falbanki spodobały , zobaczymy , jak mówisz znajdzie się zawsze miejsce niezbyt rzucające się w oczy,
TEREZA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 10 Lut 2016, 21:14

Zobacz sobie tę różę na wielu fotkach. ;) Klikaj z prawej strony strzałki- tam jest 155 fotek. :lol: Wyrobisz sobie pojecie czego się spodziewać. Przymierzałam się i ja do tej róży- ale na razie zrezygnowałam, może jeszcze do marca się namyślę. :lol:

http://www.rosebook.ru/roses/gallery/mo ... erciens/1/
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 11 Lut 2016, 18:09

Wybrałam się dzisiaj do Liroya. Jednak nic ciekawego nie "znalazłam". Przynajmniej dla mnie. Troche kapersów wystawione, ale wydały mi sie jakieś takie podsuszone rośliny w nich... Wstąpiłam więc obok do Auchana i wzięłam hostę i mix tawułek- było w czym wybierać, wiec wygmerałam względne sadzonki- hosta ma 2 kły a tawułki już skiełkowane w cieple sklepu, więc widać jakie duże karpki. / Wolę takie skiełkowane, bo widzę, że zyją- dawniej unikałam skiełkowanych to mi w ogóle sie nie budziły rośliny- więc teraz kupuję skiełkowane, wsadzam do nowej ziemi i stawiam w kartonie przy oknie balkonowym- spokojnie sobie rosną i wiosną już spore sadzę w grunt. ;) Miałam w koszyku jeszcze kapers z dwoma karpami ślicznej dalii Tartan- ale trochę innych dalii mam to zrezygnowałam- potem tylko kłopot z wnoszeniem donic z karpami do piwnicy... ;)

tawułki 3 szt mix.jpg
tawułki 3 szt mix.jpg (290.37 KiB) Obejrzany 9517 razy

hosta Wide Brim.jpg
hosta Wide Brim.jpg (267.88 KiB) Obejrzany 9517 razy

Z regału z doniczkowymi trafiły do koszyka fajne sadzoneczki prymulek- każdej idą 3 pędy kwiatowe z jednej sadzonki. :D Kwiaty są na dłuższych łodyżkach, które dopiero idą w górę.

pierwiosnki.jpg
pierwiosnki.jpg (212.06 KiB) Obejrzany 9517 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Ma-Do » 13 Lut 2016, 21:07

Witaj Juleczko,dzięki za piękne fotki róż umilające czas oczekiwania na wiosnę ,bo ja piękne róże mogę oglądać na okrągło :D Lubię podczytywać Twój wątek,choć nie pozostawiam po sobie śladu. :D
Choć wiem,że jeszcze za wcześnie,to już swędzą mnie rączki do wysiewu roślin , a nawet do prac w ogrodzie.
W oczekiwaniu na sezon zamówiłam kilka nowych róż z F. Będą zadoniczkowane,bo mam wrażenie że prędzej się ukorzeniają w donicach,niż w mojej gliniastej ziemi.Poza tym,będę miała więcej czasu na zorganizowanie dla nich miejsc.
Jak zwykle o tej porze roku stęskniona za zielonym,chętnie zaglądam do działów ogrodniczych i sklepów w poszukiwaniu pierwszych wiosennych roślin.
Na ogół są to kolorowe pierwiosnki i mimo,że mam ich dosyć sporo w ogrodzie to ciągle kupuję nowe,a także wysiewam.
Myślę jeszcze o kilku bylinach na towarzystwo dla róż.
Awatar użytkownika
Ma-Do
Różanowdrożony

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 46 gości