RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 16:22

Twoje rozwary mają raczej wysokosć w naturze, ja kupowałam w zeszłym roku dwa niebieskie(fioletowe)-niewysokie poduszeczki. Jedne posadziłam w półcieniu, drugie w w slońcu, miały tę samą wysokosć, różniły się tylko terminem kwitnienia-w słońcu szybciej, w tym roku są trochę wyższe, białe też są ładne, fakt przekwitają szybko zwłaszcza w tym roku w afrykańskich upałach, były u nas na rynku po 5 zł za doniczkę. Jula czy masz różę "nieprzerwanie" kwitnącą Jalitah :?: , mam wrażenie, że ona ciągle kwitnie :lol:, w tym roku bardzo silna i duża i sporo kwiatów, wysokoscią dogoniła Nostalgie, w zeszłym roku była taka delikatna i malutka. Latem sprawiłam sobie także Ange oczywiscie z F., ty takich nie lubisz, trochę pustaczek ale ładny, spodobał mi się kolorek( ciągle moje oczy wodzą za żółciami, morelą,pomarańczą, może dlatego,że róż mi się opatrzył) i to, że obficie kwitnie-sprawdzę to w przyszłym roku :mrgreen: La Villa Cotta ma bardzo trwałe kwiaty-kolor soczysta brzoskwinia :lol: mniam
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 16:22

Twoje rozwary mają raczej wysokosć w naturze, ja kupowałam w zeszłym roku dwa niebieskie(fioletowe)-niewysokie poduszeczki. Jedne posadziłam w półcieniu, drugie w w slońcu, miały tę samą wysokosć, różniły się tylko terminem kwitnienia-w słońcu szybciej, w tym roku są trochę wyższe, białe też są ładne, fakt przekwitają szybko zwłaszcza w tym roku w afrykańskich upałach, były u nas na rynku po 5 zł za doniczkę. Jula czy masz różę "nieprzerwanie" kwitnącą Jalitah :?: , mam wrażenie, że ona ciągle kwitnie :lol:, w tym roku bardzo silna i duża i sporo kwiatów, wysokoscią dogoniła Nostalgie, w zeszłym roku była taka delikatna i malutka. Latem sprawiłam sobie także Ange oczywiscie z F., ty takich nie lubisz, trochę pustaczek ale ładny, spodobał mi się kolorek( ciągle moje oczy wodzą za żółciami, morelą,pomarańczą, może dlatego,że róż mi się opatrzył) i to, że obficie kwitnie-sprawdzę to w przyszłym roku :mrgreen: La Villa Cotta ma bardzo trwałe kwiaty-kolor soczysta brzoskwinia :lol: mniam
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 16:24

Jula zdublował się mój post, nie wiem dlaczego, jakies czary :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 14 Wrz 2015, 16:44

Mam Jalitah... Jednak mnie nie zadowala -słabo kwitnie- co ,z tego, ze kwiaty ma bardzo trwałe- skoro niewiele wydaje kwiatów.

Jalitah.jpg
Jalitah.jpg (229.89 KiB) Obejrzany 5698 razy

Mam Angela=Angelica... Angela mnie zachwyciła na fotkach i sprawiłam sobie tej wiosny. :D Polinko- lubię pustaczki- ale nie wszystkie. :mrgreen: Jest ich trochę na moim ogrodzie. ;)

Angela.jpg
Angela.jpg (233.88 KiB) Obejrzany 5698 razy

Angela.jpg
Angela.jpg (282.15 KiB) Obejrzany 5698 razy

Angela.jpg
Angela.jpg (340.81 KiB) Obejrzany 5698 razy

Angela.jpg
Angela.jpg (338.23 KiB) Obejrzany 5697 razy

La Villa Cotta jeszcze do mnie nie przemówiła- jak tylko się "dogadamy" dojedzie i ona... ;) :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 17:43

Jak się miewa twoja niby La Roche Guyon :?: , moja wypusciła długasne pędy i wydała tylko 3 kwiaty,rosnie :lol:. Bardzo mnie cieszy Schloss Eutin(bardzo chciałam ją mieć), młodziutka a już widzę w niej wigor, ładnie przyrasta i jest chyba ze szesć pączków-od razu sobie tłumaczę, że dobrze jej w tym miejscu-posadziłam w półcieniu z tego względu, jak postawiłam ją w pełnym słońcu kwiaty robiły się flaczkowate. Juleczko napisz mi o niej, jak zachowuje się u ciebie.
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 18:30

Denerwuje mnie w tym roku Nostalgie, kwiaty małe, jeszcze do końca się nie otworzyły się a już czerwienieją, tak jak kiedys mnie oczarowała pięknym dużym kwiatem, tak w tym roku jakby wcale nie kwitła - o obfitosci nie ma mowy.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 14 Wrz 2015, 19:20

W tym roku niestety- niektóre róże nie pokazaują swojego piękna- pogoda szybko je niszczy lub otwiera zniekształcone... Niby La Roche Gujon malutko przyrosła, kwiaty ładne- czerwone- może będzie z niej pociecha.
Schloss Eutin rośnie w pełnym słońcu- daje radę - też bardzo urodziwa, chociaz jeszcze nieduża. Na fotce cały jej krzaczek... ;) :lol:

Schloss Eutin.jpg
Schloss Eutin.jpg (263.78 KiB) Obejrzany 5693 razy

Ja te pędy u róż, które ponad miarę wystrzeliły poprzycinałam- po co mi kwiaty "w chmurach" podczas gdy krzaczek nisko przy ziemi. :lol: Już się nie spodziewam zbytniego kwitnienia- i pomału przygotowuję rośliny do zimy. Muszę w tym tygodniu przynieść nawóz jesienny i podsypać, by lepiej przezimowały. To już połowa września- ciepło jeszcze będzie- ale bywała już wcześniej - w październiku ostra jesień, taki przedsmak zimy- więc wolę się przygotować by potem nie zachorować łażąc w zimno po ogrodzie i porządkować.
Nostlgia i u mnie tego roku zbyt sie nie wykazywała- ale wybaczam, bo taki nieciekawy ten sezon. :D

Nostalgia.jpg
Nostalgia.jpg (257.52 KiB) Obejrzany 5693 razy

Nostalgia.jpg
Nostalgia.jpg (294.1 KiB) Obejrzany 5693 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 19:41

Oglądając Angelę zauważyłam, że masz bardzo ładny żywopłot, zadbany równiutko przycięty, teraz to wszyscy sadzą tuje. Podsypałam jesiennego nawozu i czekam na deszcz, miał być dzisiaj na razie nic, jak nie będzie muszę trochę podlać. Masz rację zakwitną te co mają jeszcze małe pąki jak pogoda pozwoli. Jula nie robisz kopców, ja w tym roku poobserwuję pogodę, nie będę się spieszyć jak w zeszłym roku-nadgorliwa byłam. Najdłuższe pędy ma u mnie Fantasia Mondiale-ogólnie nieciekawa róza i bardzo słabo kwitnąca, pierwsze kwitnienie jeszcze może być, ale drugie-mikroskopijne kwiaty osadzone na bardzo długim pędzie mimo przycinania ale w opisie-bujnie kwitnąca róża.
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 19:51

Schloss Eutin subtelna, ładna, Nostalgie kwiaty u ciebie ma duże, moja powera dostała teraz, a teraz trzeba szykować się do zimy. Julcia oglądałas nowosci perfuma w RĆ :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 14 Wrz 2015, 20:22

Te nowości to już nie takie nowości- w zeszłym roku już były w ofercie- tylko były po 60zł a teraz po 45,- ;) Na razie mnie nie biorą- a mam z nich tylko Herzogin Christianę. Jak na razie drapak- -strzela długimi gałęziami a reszta niska. :roll: W rosa ćwik kupiłam z nowości -wiosną- Sweet lagunę i Rose de Tolbiac .

Herzogin Christiana.jpg
Herzogin Christiana.jpg (228.16 KiB) Obejrzany 5692 razy

Mój żywopłot ma już ze 20lat... ;) Małżonek się z nim zabawia- tnie 2-3 razy w sezonie. Nigdy go nie podlewam ani nie zasilam- i tak mocno przyrasta- gdyby dostał "kopa" nie dalibyśmy mu rady. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 71 gości