Camellia

Camellia

Postprzez Deirde » 05 Wrz 2012, 09:37

Mam pytanie - czy ktoś z Was ma Camellie w domu? Kupiłam wiosną ładną Camellie w donicy - odmiana japońska o półpełnych kwiatach. Przez cały okres była postawiona na dworze w osłoniętym miejscu, niestety przeniosłam ja do domu, jest chłodno. Przez ten cały czas traciła liście, teraz też jest już łysa. Może ktoś wie jaki może być powód tego zachowania? Tak kwitła:

Image
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Re: Camellia

Postprzez tralaluszy » 05 Wrz 2012, 12:02

Moje kamelie na sklepie również zrzucały liście, lecz z powrotem "zarosły" pięknymi, lśniącymi listkami. Stoją na dworze, w osłoniętym dość miejscu, wody im nie żałujemy, a całą wiosnę i lato były podkarmiane Astvitem :) myślę, że one bardzo nie lubią przestawiania, przesuwanie i zmian. Wtedy łysieją.
tralaluszy
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 05 Wrz 2012, 12:14

Dzięki za odpowiedź, moje na liściach miały lekko brązowe plamy - małe ale zastanawiałam się czy to nie jest wynikiem choroby i nie muszę je pryskać. W sumie to niewiele je przestawiałam, poczekam i zobaczę co będzie dalej. Na necie jest niewiele wiadomości na ich temat.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Postprzez tralaluszy » 05 Wrz 2012, 12:16

Można znaleźć w starych wydawnictwach-książkach o roślinach domowych, w starych numerach kwartalnika "Kwiaty". Jako nastolatka czytałam, że kamelia to kapryśnica nietykalska ;)
tralaluszy
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 05 Wrz 2012, 13:39

Dzięki za pocieszenie - już mi powiedziano że w razie czego kupujemy drugą sztukę - hm, by też zamordować?
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Wróć do Inne rośliny w naszych ogrodach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości