RÓŻE JULECZKI

Re: RÓŻE JULECZKI

Postprzez Juleczka » 09 Lut 2012, 19:29

O key- czyli dobrze myślałam... Poczekam... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 10 Lut 2012, 09:52

Poczekaj - teraz rynek powinien być nimi dosłownie zalany - pewnie za jakiś czas będą dostawy do sklepów. Jak będziesz mieć możliwość to kup sobie te małe szczepione drzewko - jest droższe ale będzie bezpieczniejsze w uprawie. Tylko przy takich zakup musisz zobaczyć jak te miejsce wygląda - czy nie ma jakiś guzów, narośli lub nie jest pęknięte - zawsze w trakcie transportu może się przecież uszkodzić.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 11 Lut 2012, 15:51

Na pniu- raczej odpada...Nie przeżywają mi zim- a chować już nie chcę , bo innych donic do chowania mam masę. O key- poczekam bliżej wiosny- a kupie na pewno bo uwielbiam te małe kwiatuszki u róż ...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 30 Mar 2012, 11:19

U mnie wszystko co było powyżej śniegu-ciemno brązowe... :roll: Będzie wielkie ciecie... Jednak z przycinaniem poczekam do większego wypuszczenia kiełków- wtedy zobaczę jak wysoko ciąć. Podobno już kwitną forsycje- ale nie widziałam, bo zasmarkana siedzę w domu... ;) Do tego temperatura na polu zamiast rosnąć to spadła... Czyli tak czy siak porządkowanie odkładam na po świętach...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 30 Mar 2012, 15:16

Tak - w ciągu 2 tygodniu jeszcze temperatury w nocy mają spadać - lepiej poczekać choć ja mam już wszystko obcięte.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez AniaDS » 30 Mar 2012, 15:25

Gosia w Twoim regionie jest zawsze cieplej, więc się nie dziwię, że już cięłaś.
U mnie dopiero część róż wypuściła pąki, większość jednak wciąż śpi, nie ma co ciąć, bo nie wiem na jakiej wysokości dokładnie pomarzły.
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez Juleczka » 30 Mar 2012, 18:41

Wszystkie kupione zeszłego roku wiosna i trzymane przez sezon w donicy -wkopane jesienią już z wielką bryłą korzeniową- doskonale poradziły sobie z zimą. Gorzej z tymi co już od lat rosły w gruncie- trzeba je będzie mocno ciąc. A nawet takie miniaturki co niewiele z ziemi wystają są zielone- a grube, zdrewniałe łodygi pnących- brunatne...
Dziś latałam nakryć te nowo zakupione , posadzone w donicach- dużymi donicami- bo już mają listki- a u nas dziś śniegiem waliło i zimno. Akurat zdążyłam zanim sypnęło... Teraz zimno- a leje- klupie w parapet... :roll:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez witka » 08 Kwi 2012, 15:38

Witaj ! Jestem " nowa" i tak po kolei zwiedzam Wasze różane imperia.Juleczko, masz całą masę ciekawych i pięknych róż.Urzekł mnie Hokus-pokus, oglądałam go w sklepie internetowym, ale teraz, po obejrzeniu zdjęć u Ciebie jestem bardzo zdecydowana.Ogólnie lubię tę " pstrokaciznę" ale Twoja róża bije wszystkie.Czy dobrze czytałam, uprawiasz ją tylko w donicy, czy masz doświadczenie w uprawie w glebie?
Ja również tworzę grupowe kompozycje.Znalazłam dla siebie radę. Mam parę róż kupionych w markecie za tanie pieniądzę, ( Parade,Kristall, The Faire, Gloria dei,Fashion.)Z tego wynika ,że nie zawsze odpowiadają róże etykiecie.Dlatego pozostawię je w donicach , tak jak Ty to czynisz , do czasu aż zakwitną,tym bardziej ,że chciałam dołączyć je do kompozycji.Czyli nowe doświadczenie.Róże z niepewnego źródła będę sadziła do donic !!!
Pozdrawiam świątecznie
Ania
witka
Różanowdrożony

Miejscowość: Kujawy

Postprzez Juleczka » 09 Kwi 2012, 17:35

Witaj miła Aniu -witko. :D Róże z donic- jak pisałam wylądowały jesienią w gruncie. Hokus-Pokus również. Jest jeszcze okryty i przykryty dodatkowo kopczykiem prawie na całej wysokości- to delikatna róża i z reguły padała w każdą zimę bezpowrotnie. W zeszłym roku mocno okryłam i po raz pierwszy przetrwała. Czy teraz przetrwały / jest ich kilka/ - zobaczę jak odgrzebie gdy się ustabilizuje pogoda nocą. Już przyniosłam nową z rynku- wsadzona w donicę stoi za garażem- z doniczką "na głowie- bo ma już listki a noce chłodne. Kupiłam tylko jedną , bo dorodniejsza sadzonka. Kupiłam- bo co roku kupuję... ;)
Przymierzam sie do utrzymywania na stałe kilku róż w donicach- zimą by szły do kompostownika- tak przezimowałam Nostalgię- zupełnie bez szwanku ...Zakopane zupełnie w kompoście bezpiecznie przetrwały by zimę. :D

Fotki zeszłorocznej Hokus Pokus. ;)

hokus-pokus.jpg
hokus-pokus.jpg (95.52 KiB) Obejrzany 7061 razy

hokus-pokus.jpg
hokus-pokus.jpg (83.53 KiB) Obejrzany 7061 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 13 Kwi 2012, 09:12

Tak wygląda po zimie mój Westerland... :( Pod kopczykiem jest zielony-więc będzie żył- nawet miałam go przyciąć dla odmłodzenia- może krótko przycięty wymusi wypuszczenie nowych pędów od dołu...Większość pnących tak wygląda- powyżej poziomu śniegu- wszystko brunatne. Wczoraj zaczęłam cięcia róż, ale jeszcze nie doszłam do półmetka... Wszystko tnę bardzo nisko. Dla mnie to nie zmartwienie- ja i tak co 3-4 lata tak nisko przycinam, by zmniejszyć gabaryty krzewów- mam mały ogród...

Westeland
westerland.jpg
westerland.jpg (75.36 KiB) Obejrzany 7046 razy

Inne również podobnie- np Rumba. Przycięte szybko się zregenerują

Rumba
rumba.jpg
rumba.jpg (79.74 KiB) Obejrzany 7046 razy

A takie maloty dały radę. Te zielone w głębi- to Flammentanz- cała do góry zielona - nic się jej mróz nie imał. ;) . Jedyna róża która w całości przetrwała tę zimę.
różyczki drobnokwiatkowe.jpg
różyczki drobnokwiatkowe.jpg (77.53 KiB) Obejrzany 7046 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 203 gości