W nocy bardzo lało... W dzień dzisiaj również lało...Teraz siąpi... Między deszczami zajrzałam do OBI- no i wypatrzyłam poszukiwaną kalinę ESCIMO. Nawet wybrałam z kilku na regale taką z kwiatami. To jedna z roślin z mojej listy chciejstw.

Mam już małe krzaczki kaliny koralowej, angielskiej, japońskiej KILIMANDZARO no i dzisiaj- ESCIMO. Jak zwykle- jeżeli mi się co spodoba to szukam innych odmian tej rośliny.

- kalina ESCIMO.jpg (288.87 KiB) Obejrzany 7829 razy

- kalina etyk..jpg (263.49 KiB) Obejrzany 7829 razy
W sobotę, przy okazji zakupów na rynku wpadły mi w ręce takie fajne stokrotki afrykańskie- osteospermum, pełne.

Pójdą do ziemi, ale na razie mokro , więc nie będę rozdeptywać rabatek- posadzę kiedy trochę obeschnie...

- osteospermum.jpg (269.58 KiB) Obejrzany 7829 razy

- osteospermum..jpg (254.63 KiB) Obejrzany 7829 razy

- osteospermum...jpg (289.5 KiB) Obejrzany 7829 razy
Pisałam jesienią, że coś mi się w dużej ilości samo nasiało... Trochę wykopałam do donicy a resztę musiałam usunąć, bo za dużo tego było i w nieodpowiednim miejscu. I dobrze, że usunęłam- to była niezapominajka. Nawet nie wiedziałam, że tak się mocno rozsiewa. Miałam po 2 kępki, ale nigdy się tak nie wysiewała.

Tyle zostawiłam...

- niezapominajki.jpg (319.97 KiB) Obejrzany 7829 razy

- niezapominajki.jpg (291.47 KiB) Obejrzany 7829 razy
Bardzo się zmartwiłam widząc stan róży pnącej ROSARIUM UETERSEN. Puszczała listki, ale miała pozaplatanych sporo uschniętych gałązek. Gdy zobaczyłam jak ładnie odbija przy ziemi- impuls pokierował mną i postanowiłam ją odmłodzić. To najstarsza róża na moim ogródku. Nawet dobrze, że mocno przycięłam- ma sporo nowych wypustek, więc będzie lepiej rosnąć i kwitnąć. Te stare gałązki i tak były słabe- tnąc do zdrowej tkanki cały czas miałam w ciemny środek- czyli by chorowała i marniała . A tak będzie niejako jak młódka. Trochę szkoda, bo była duża i miała pozawijane łodygi wokół piramidkiI...Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło.

Teraz będę zagląda jak przyrasta...

- Rosarium Uetersen.jpg (260.88 KiB) Obejrzany 7829 razy
Następny zeszłoroczny piękny pierwiosnek rozkwitł.

- pierwiosnek.jpg (266.78 KiB) Obejrzany 7829 razy
No i zeszłoroczny "kotecek" wrócil na swoje miejsce na skalniaku.

- kotek.jpg (320.42 KiB) Obejrzany 7829 razy
Inne figurki, białe aniołki stoją jeszcze w piwnicy- przynoszę po kilka do mieszkania, kapię w wannie i stawiam do wyschnięcia na balkonie- niektóre trzeba odświeżyć malowaniem. Wyniosę jak ustaną deszcze...