RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2017

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2017

Postprzez Juleczka » 01 Maj 2017, 12:51

Moja wieloletnia magnolia- co roku mocno cięta- jednak coś kwiatów pokazuje. Mam zamiar tego roku przyciąć o połowę./ Planuję tak na wysokości tego domku co wisi na gałązce.../ Irytuje mnie, że tak mocno przyrasta. gdybym jej corocznie nie cięła dzis byłaby wielometrowym drzewem. Jakoś toleruje i znosi to moje cięcie mimo iż ponoć nie lubi przycinania. ;)

magnolia.jpg
magnolia.jpg (280.67 KiB) Obejrzany 7893 razy

Na rynku wypatrzyłam taka fajną pokrzywkę...

coleus, pokrzywka.jpg
coleus, pokrzywka.jpg (287.05 KiB) Obejrzany 7893 razy

Prosze popatrzeć jak tej wiosny "buchnęły" miodunki. Niedlugo je przytnę , bo ja jednak bardziej je lubie z dużych, nakrapianych luiści- troche jednak dam im pokwitnąć zanim przytnę... ;)

miodunki.jpg
miodunki.jpg (342.88 KiB) Obejrzany 7893 razy

miodunki.jpg
miodunki.jpg (311.36 KiB) Obejrzany 7893 razy

Przy przycinaniu The Fairy ucięte patyczki dałam do dwóch donic z innymi różami. Listki ruszyły- ciekawe czy sie ukorzenią.../ patyczki z lewej strony ;) /

patyczki The Fairy w róży Gartnerfreude.jpg
patyczki The Fairy w róży Gartnerfreude.jpg (300.61 KiB) Obejrzany 7893 razy

Piwonia z kapersa- Buckeye Belle- wypuściła dwa pędy- na obu jest pąk kwiatowy... ;) :D

Buckeye Belle.jpg
Buckeye Belle.jpg (349.7 KiB) Obejrzany 7893 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 04 Maj 2017, 16:29

W nocy bardzo lało... W dzień dzisiaj również lało...Teraz siąpi... Między deszczami zajrzałam do OBI- no i wypatrzyłam poszukiwaną kalinę ESCIMO. Nawet wybrałam z kilku na regale taką z kwiatami. To jedna z roślin z mojej listy chciejstw. :D Mam już małe krzaczki kaliny koralowej, angielskiej, japońskiej KILIMANDZARO no i dzisiaj- ESCIMO. Jak zwykle- jeżeli mi się co spodoba to szukam innych odmian tej rośliny. ;)

kalina ESCIMO.jpg
kalina ESCIMO.jpg (288.87 KiB) Obejrzany 7832 razy

kalina etyk..jpg
kalina etyk..jpg (263.49 KiB) Obejrzany 7832 razy

W sobotę, przy okazji zakupów na rynku wpadły mi w ręce takie fajne stokrotki afrykańskie- osteospermum, pełne. :D Pójdą do ziemi, ale na razie mokro , więc nie będę rozdeptywać rabatek- posadzę kiedy trochę obeschnie...

osteospermum.jpg
osteospermum.jpg (269.58 KiB) Obejrzany 7832 razy

osteospermum..jpg
osteospermum..jpg (254.63 KiB) Obejrzany 7832 razy

osteospermum...jpg
osteospermum...jpg (289.5 KiB) Obejrzany 7832 razy

Pisałam jesienią, że coś mi się w dużej ilości samo nasiało... Trochę wykopałam do donicy a resztę musiałam usunąć, bo za dużo tego było i w nieodpowiednim miejscu. I dobrze, że usunęłam- to była niezapominajka. Nawet nie wiedziałam, że tak się mocno rozsiewa. Miałam po 2 kępki, ale nigdy się tak nie wysiewała. :o Tyle zostawiłam... ;)

niezapominajki.jpg
niezapominajki.jpg (319.97 KiB) Obejrzany 7832 razy

niezapominajki.jpg
niezapominajki.jpg (291.47 KiB) Obejrzany 7832 razy

Bardzo się zmartwiłam widząc stan róży pnącej ROSARIUM UETERSEN. Puszczała listki, ale miała pozaplatanych sporo uschniętych gałązek. Gdy zobaczyłam jak ładnie odbija przy ziemi- impuls pokierował mną i postanowiłam ją odmłodzić. To najstarsza róża na moim ogródku. Nawet dobrze, że mocno przycięłam- ma sporo nowych wypustek, więc będzie lepiej rosnąć i kwitnąć. Te stare gałązki i tak były słabe- tnąc do zdrowej tkanki cały czas miałam w ciemny środek- czyli by chorowała i marniała . A tak będzie niejako jak młódka. Trochę szkoda, bo była duża i miała pozawijane łodygi wokół piramidkiI...Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło. ;) :lol: Teraz będę zagląda jak przyrasta... :D

Rosarium Uetersen.jpg
Rosarium Uetersen.jpg (260.88 KiB) Obejrzany 7832 razy

Następny zeszłoroczny piękny pierwiosnek rozkwitł. :D

pierwiosnek.jpg
pierwiosnek.jpg (266.78 KiB) Obejrzany 7832 razy

No i zeszłoroczny "kotecek" wrócil na swoje miejsce na skalniaku. ;) :lol:

kotek.jpg
kotek.jpg (320.42 KiB) Obejrzany 7832 razy

Inne figurki, białe aniołki stoją jeszcze w piwnicy- przynoszę po kilka do mieszkania, kapię w wannie i stawiam do wyschnięcia na balkonie- niektóre trzeba odświeżyć malowaniem. Wyniosę jak ustaną deszcze... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 04 Maj 2017, 21:13

Padające deszcze ożywiły moje doniczkowe ogródki- deszczówka bardzo pozytywnie wpływa na rośliny... ;) Może jutro sklecę trzeci ogródek... :lol: Także róże w donicach mocniej ruszyły po deszczach- do tego jest dużo cieplej...

ogr.w don..jpg
ogr.w don..jpg (312.16 KiB) Obejrzany 7818 razy

ogr.w don...jpg
ogr.w don...jpg (311.46 KiB) Obejrzany 7818 razy

ogr.w don..a.jpg
ogr.w don..a.jpg (249.35 KiB) Obejrzany 7818 razy

Zajrzałam wieczorkiem na rabatki- :o a tam już grasują ślimaki- całkiem sporo ściągnęłam z czosnków ozdobnych... Zostały zlikwidowane, ale konieczny będzie baczniejszy przegląd- ciepło zaktywizowało te gady...

Ruszyły liatry- na rabatkach i w doniczkach. Jeszcze troche podrosna w tych doniczkach i je wybiję w całości i wysadze w dołki na rabatkach...

liatry.jpg
liatry.jpg (281.16 KiB) Obejrzany 7818 razy

Moje donicowe "królestwo" :mrgreen: Róże ukorzeniające się w doniczkach- drugie tyle za domem na regałach :mrgreen: / Trawnik "brudny"- panowie tynkarze chodzą na skróty po trawniku by nie "paskudzić" na kostce... ;) /

róże w doniczkach.jpg
róże w doniczkach.jpg (326.45 KiB) Obejrzany 7818 razy

bratki.jpg
bratki.jpg (305.69 KiB) Obejrzany 7818 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez bejsonki84 » 05 Maj 2017, 06:32

Pierwszy raz widzę pełne Osteospermum :o. Muszę się u nas rozejrzeć, bo też bym takie chciała. Strasznie lubię te roślinki.
Na kalinę (jakąkolwiek) też choruję, lecz jeszcze nie wpadła mi w ręce. Świetne zakupy zrobiłaś ;) .
Ja też miesiąc temu krótko przycięłam różę Elfe, bo podobnie jak u Ciebie miała nieciekawe gałązki. Widzę, że to cięcie jej pomogło bo ma dużo młodych przyrostów. Dałam jej ostatnią szansę, jak się nie poprawi trafi na wygnanie :lol:
bejsonki84
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 05 Maj 2017, 06:58

Nie trzeba wyganiać róż... No chyba, że całkiem marne. Ale pnące tez można prowadzic na krzaczki- tylko je wiosna mocno ciąć- no chyba, że kwitną raz... Ja nawet wolę jak mi te wielkie niższe rosną- ogromne róże u mnie na małym ogrodzie robią przytłaczające wrażenie. Nawet Ghislaine corocznie po kwitnieniu przycinam sporo, bo to różany potwór- tak jak Veilchenblau. Przycięte wiosna gałązki wtykam- z różnym skutkiem w doniczki- i tym sposobem mam kilka róż na własnych korzeniach- np. Super Dorothy, Rhapsody in Blue, Veilchenblau... ;) :D Nie zawsze się udaje- ale tak mimochodem coś sie uda. :D Z różnymi roślinami tak robię i mam sadzonki dla synowej . ;) Poprzedniego roku udały się ketmii, forsycji Golden Times, krzewuszek, hortensji...
W tym roku mam w dwóch doniczkach The Fairy- wsadziłam patyczki - i one się zazieleniły. Może się ukorzenią ... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez bejsonki84 » 05 Maj 2017, 11:57

Ja nie lubię pozbywać się róż, ale ta moja Elfe ma już trzy sezony i marnie rosła, a jeszcze marniej kwitła :evil: . Może po tym ostrym cięciu się ocknie :lol: . A to, że pisałam o wygnaniu, to znaczy, że trafi się jej gorsza miejscówka, na polu za ogrodem :lol:
W tym roku też powsadzałam mnóstwo patyczków hortensjowych - to mój pierwszy raz. Jak się wszystkie przyjmą to pół wioski obdaruję roślinkami :lol:
bejsonki84
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 06 Maj 2017, 06:50

Podpędzane dalie maja się świetnie. Kilka stoi na balkonie- a kilka na ogrodzie w zacisznym miejscu. Juz jakiś czas- nawet w te chłody co były nawet w nocy nie chowam. One będą rosły w donicach, bo łatwiej jesienią o nie zadbać- szybko się schowa donice i nie trzeba grzebać w czasem rozmokłej ziemi w gruncie.

dalie.jpg
dalie.jpg (273.71 KiB) Obejrzany 7771 razy

Kobeę tez już wyniosłam- ma uszczknięte czubki, które wsadziłam do wody- ciekawe czy się ukorzenią... Nie jest za wybujała- ale to moje pierwsze od dłuższego czasu podejście do kobei- niech sobie pomału przyrasta, bo prawdę mówiąc nie wiem w jakie miejsce na ogrodzie ją wetknąć... :roll: Wysiałam...bo chciałam sprawdzić czy mi wzejdzie... ;) Jak sie jako tako uda to w przyszłym roku wysieje wcześniej.

kobea.jpg
kobea.jpg (292.47 KiB) Obejrzany 7771 razy

Po deszczach tulipany sie mocno otworzyły-= i chyba szybko opadną. Ciekawe i w takiej fazie. ;)

tulip..jpg
tulip..jpg (302.19 KiB) Obejrzany 7771 razy

tulip..jpg
tulip..jpg (317.23 KiB) Obejrzany 7771 razy

tulip..jpg
tulip..jpg (323.39 KiB) Obejrzany 7771 razy

tulip..jpg
tulip..jpg (300.88 KiB) Obejrzany 7771 razy

tulip..jpg
tulip..jpg (333.01 KiB) Obejrzany 7771 razy

Trafiłam w ogrodniczym na ten poszukiwany przeze mnie przyrząd do przycinania brzegów trawnika. Z tyłu domu przez te roboty budowlane mam zapuszczony różany zakątek- gdy się poprawi pogoda ruszam z "porządkami". :D

nóż do trawnika.jpg
nóż do trawnika.jpg (224.94 KiB) Obejrzany 7771 razy

Nowe 2 osteospermum- na rynku trafiłam na dość tanie to tak sobie wybieram, dobieram... Pani mówi, że jeszcze inne kolorki powinny być...

osteospermum.jpg
osteospermum.jpg (284.77 KiB) Obejrzany 7771 razy

Dacie wiarę, że za tę kępę niebieskiej ostróżki dałam tylko 5zł? :D

ostróżki.jpg
ostróżki.jpg (305.88 KiB) Obejrzany 7771 razy

Wzięłam też pełne "szarotki" - jak to powiedziała pani- obrazek miała złocienia wielkiego Aglaia. Wzięłam, bo może akurat to to... Bardzo mi się ten złocień podoba. Naszło mnie ostatnio właśnie na różne "rumianki"- i to różne kolory. Kupiłam już białe pojedyncze i pełne, żółte i różowe. Ciekawe czy faktycznie takie będą. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 06 Maj 2017, 19:39

:lol: Apogeum wariactwa - przeczytałam dopiero wczoraj o klonikach palmowych w Biedronce... Dzisiaj poprosiłam męża i objechaliśmy kilka Biedronek- i zdobyłam- 3 kloniki palmowe... Wsadzone na razie w doniczki bo są nieduże. Na początek wystarczą takie- okaże się czy łatwo je uprawiać... ;)

klon palmowy.jpg
klon palmowy.jpg (240.32 KiB) Obejrzany 7705 razy

klony palmowe.jpg
klony palmowe.jpg (308.98 KiB) Obejrzany 7705 razy

klony palmowe..jpg
klony palmowe..jpg (283.94 KiB) Obejrzany 7705 razy

Chwalę się ;) - są pierwsze pąki na różach! Na razie zaobserwowane na tych w donicach. Stoją w zacisznym miejscu to sobie szybko "dojrzały". Pączusie małe, ale już są . Teraz czekać na kwiaty. Jak zwykle- były opisy-ale się zbyły i nie pamiętam co wsadziłam- czy trzecią Augustę Luisę i 3 Hokus Pokus- czy jeszcze co innego bo winietek niet- diabeł ogonem nakrył... :mrgreen:

pąki.jpg
pąki.jpg (226.55 KiB) Obejrzany 7705 razy

pąki.jpg
pąki.jpg (295.16 KiB) Obejrzany 7705 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 07 Maj 2017, 15:30

Tulipany przekwitają... :roll:

SAM_1245.jpg
SAM_1245.jpg (316.87 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1246.jpg
SAM_1246.jpg (307.78 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1252.jpg
SAM_1252.jpg (285.82 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1255.jpg
SAM_1255.jpg (279.56 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1270.jpg
SAM_1270.jpg (286.9 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1271.jpg
SAM_1271.jpg (307.95 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1277.jpg
SAM_1277.jpg (254.23 KiB) Obejrzany 7673 razy

SAM_1288.jpg
SAM_1288.jpg (286.59 KiB) Obejrzany 7673 razy

Zielone listki przeważyły w żywokoście- a był taki piękny biało zielony... Teraz jest zielony cały...

żywokost..jpg
żywokost..jpg (307.93 KiB) Obejrzany 7673 razy

Jak zaczynał kwitnienie to stałam nad nim zdziwiona- pąki były czerwone- ale gdy rozkwitł kwiaty są biało niebieskawe... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 08 Maj 2017, 07:58

bejsonki84 napisał(a):
...Na kalinę (jakąkolwiek) też choruję, lecz jeszcze nie wpadła mi w ręce. Świetne zakupy zrobiłaś ;) .
...

Sorry, ale przegapiłam tą treść. Jeżeli nie zależy ci na odmianie kaliny- to w Biedronce są sadzonki w kartonikach po 6.99 takiej zwykłej,koralowej.. Kupiłam zeszłego roku/ oczywiście wybrałam ładniejszą wg mnie sadzonkę/, a tego roku rośnie już na w trawniku z innymi kalinami. / Są jeszcze po Biedronkach, bo jak latałam za klonikami po różnych B. to wszędzie jeszcze było sporo tych kartonikowych roślin.../ . Chyba za mała na kwiaty- ale kto wie ;) ... W zeszłym tygodniu kupiłam drugą- bo chciałabym ta z białymi kulami - może któraś z tych dwu się nią okazę?
Zeszłego roku- już w sezonie- w doniczce. Taki był patyczek- a tak szybko rośnie ;)

kalina.jpg
kalina.jpg (301.06 KiB) Obejrzany 7635 razy

A tu tej wiosny- na trawniku... Fotka z kwietnia, bo ostatnio nie robiłam kalinie nowych...

Kalina koralowa
kalina.jpg
kalina.jpg (313.92 KiB) Obejrzany 7635 razy

No i kolej na sadzonkę tej kupionej niedawno- w takim kartoniku

kalina.jpg
kalina.jpg (283.85 KiB) Obejrzany 7635 razy

Stoi na razie/ do jesieni/ w doniczce... ;)

kalina.jpg
kalina.jpg (294.97 KiB) Obejrzany 7635 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 78 gości