RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez polinka » 09 Wrz 2015, 07:18

I ta obok jasnoróżowa, wyższa.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 09 Wrz 2015, 10:07

:D Spoko Polinko- ona ma pergolę robiona przez mojego męża z prętów zbrojeniowych- sama się mogę na niej uwiesić. :lol: Ona ma już kilka lat- przesadzałam ją ponad 2metrową przed dwoma laty- w zeszłym nie kwitła- w tym dała pokaz. Miała grube bardzo korzenie- ale zaryzykowałam- i dała radę. Pilnowałam podlewania, na zimę owinęłam włókniną- i voila- żyje i pieknie kwitnie. :D

Druga wysoka kwitnąca- to Giardina. Teraz był jej drugi rok... Kwiaty cudne i obficie kwitła. Dosadziłam jej dołem drugą- bo pierwsza ma sztywne pędy nie bardzo dała się od dołu zawijać. Teraz w miarę wzrostu zaginam jej młode pędy- -potem się nie da. ;) Na razie to dla mnie druga róża pod wzgledem urody w kwitnieniu. :D / Z tych co mam.
Na cudo zapowiada się też Bienvenue- ale to młodziak - w grunt wsadzony tej wiosny.

Giardina.jpg
Giardina.jpg (310.2 KiB) Obejrzany 5482 razy

Giardina.jpg
Giardina.jpg (320.57 KiB) Obejrzany 5482 razy

Giardina.jpg
Giardina.jpg (250.1 KiB) Obejrzany 5482 razy

Giardina.jpg
Giardina.jpg (249.82 KiB) Obejrzany 5482 razy

rabatki z frontu ogródka.jpg
rabatki z frontu ogródka.jpg (350.93 KiB) Obejrzany 5482 razy

rabatki z frontu ogródka.jpg
rabatki z frontu ogródka.jpg (396.8 KiB) Obejrzany 5481 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 09 Wrz 2015, 16:38

Giardina sliczna, robi ogromne wrażenie, kiedys zwróciłam na nią uwagę ale cóż miejsca brak :( . Teraz proszę o prezentację róży w tle też krzaczastej, ciemnoróżowej równie bujnie kwitnącej i tej na pierwszym planie na okrągłej rabatce, która aż się prosi o poszerzenie :lol: I jeszcze jedno pytanko o różę, która kwitnie przed giardiną o białych dużych kwiatach :?: Zaczęła u mnie kwitnąć jak kto mówisz drugim rzutem róża lacre niby wielkokwiatowa, ale ma po trzy cztery kwiaty na łodydze, bardzo pełna i muszę przyznać bardzo ładna -pudrowy róż. W pierwszym kwitnieniu była pusta z brzydkim wręcz czarnym srodkem, wyglądała zupełnie inaczej niż na fotkach,zaczęłam wątpić czy to ona ale teraz pokazała prawdziwe oblicze :D . Jula masz a masz jeszcze wolnego miejsca, ile zamówiłas jesiennych :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 09 Wrz 2015, 17:33

A ja ci powiem- nie ma miejsca..." Nie wolno" mi zabierać trawnika. :mrgreen: I tak poszerzam po cichu...Miałam za porozumieniem z mężem sadzic tylko takie rośliny które nie wymagaja wiele pracy koło siebie. ;) Trawnik to podstawa-tylko koszenie, a to mogą nawet wnuki zrobić. Miałam duże kłopoty ze stawami- część roslin zostawała na zatracenie zimowe w gruncie, bo ja nie dałam rady z powodu niedyspozycji - a nikt nie chciał w zimnej aurze grzebać sie w ziemi- i rośliny sie zimą zmarnowały. Stąd się wzięła reorganizacja- wsadzenie iglaków i krzaczków niewielkich, nie wymagających obsługi. ;)
Ja to wiem i wy to wiecie- nie ma takiego ogrodu w którym by się nie miało co robić- ale się zgodziłam, bo wtedy miałam pomoc przy sadzeniu i kopaniu.I dlatego jest marudzenie gry sobie dodaję pracy. ;) Ja to jednak bardzo lubię i gdy jestem w dobrej kondycji to ryję...ryję... :lol:
A teraz o różach... ;)
Ta z tyłu, na którą zwróciłas uwagę - to Rosarium Uetersen. Ma kilka ładnych lat- chyba ponad 10... Jest mocno pozawijana wokół piramidki to robi wrażenie niewysokiej. :D

Rosarium Uetersen.jpg
Rosarium Uetersen.jpg (327.83 KiB) Obejrzany 5472 razy

Rosarium Uetersen.jpg
Rosarium Uetersen.jpg (294.44 KiB) Obejrzany 5472 razy

SAM_3320.jpg
SAM_3320.jpg (332.19 KiB) Obejrzany 5472 razy

Biała z boku Giardiny - to Nina Renaissance. Piękne, białe, duże kwiaty. Czasem z falbanką a czasem bez...

Nina Renaissance.jpg
Nina Renaissance.jpg (257.42 KiB) Obejrzany 5472 razy

Nina Renaissance.jpg
Nina Renaissance.jpg (264.31 KiB) Obejrzany 5472 razy

Nina Renaissance.jpg
Nina Renaissance.jpg (295.29 KiB) Obejrzany 5472 razy

A ta całkiem z przodu, na małej rabatce to Cosmos Courtyard. Miałam ja wywalić, bo kupiłam po uwadze, że kwitnie od dołu do góry- a to nieprawda- ogałaca sie dołem. Ale tej wiosny ładnie kwitła więc wyrok odroczony. :mrgreen:

Cosmos Courtyard.jpg
Cosmos Courtyard.jpg (294 KiB) Obejrzany 5472 razy

Cosmos Courtyard.jpg
Cosmos Courtyard.jpg (302.64 KiB) Obejrzany 5472 razy

Potwierdzam- Lacre jest śliczna. Zamówiłam ją już latem, przyszła w donicy. Z pąkami. :D

Lacre.jpg
Lacre.jpg (232.7 KiB) Obejrzany 5472 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 09 Wrz 2015, 18:54

Julcia w ogrodzie zawsze jest cos do roboty, ale wyobrażasz sobie swój ogród tylko z iglakami, cały zielony :?: , fakt ma się wrażenie, że jest uporządkowany, panuje ład, ale bardzo smutny :( Tak wyglądał mój ogródek do niedawna, ale w zeszłym roku zaczęła się akcja Twój mężus dba o twoje zdrowie :D, trochę chodzenia jest koło krzaków, ale ja również to bardzo lubię. Julcia powiem tyle-piękne, twój sposób prowadzenia pnących pomysłowy, a w efekcie jest jeden wielki bukiet kwiatów. Róże Poulsena omijałam, mimo, że bardzo mi się podobały ze względu na wskazane wysokosci (1-1,15 m) i bałam się, ze wyrosną wielkoludy bo mają to w genach być wysokie i szerokie, a twoja Nina... zgrabniutka o ogromnych kwiatach. Masz jeszcze inne z tej serii Renaissance :?: ( strasznie się staram poprawnie pisać te trudne nazwy róż) :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 09 Wrz 2015, 19:18

Nie wiem jaką lacre dostałas w donicy, ale jest to bardzo wysoka róża. Dla przykładu wiosną sadziłam Vojage z gołym korzeniem i obecnie jest z niej kawał baby-wysoka, a latem domówiłam w donicy już kwitnącą i była niewielka, żebys miała to na uwadze. Jak już jestesmy przy Vojage to jest to również ciekawa róża i kwitła tak jak na fotce w szkłółce, natomiast w doniczce inaczej-mniej pełna i potwierdzam jej zdrowotnosć na 5+
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 09 Wrz 2015, 19:28

Tak- sa jeszcze inne z serii Renaissance. Tego roku nie ma pokazu, bo wiadomo jak jest- ale zbieram te renaissansówki które mi sie podobaja budową kwiatów. W końcu kiedys będzie odpowiednia pogoda i pokażą co potrafią. Jeden minus ode mnie za wzrost- rosna ponad metr a to na małym ogrodzie duży wzrost u róży. ;) Mocno tnę i pierwsze kwitnienie jest na odpowiednim dla mnie poziomie- drugie niestety już wyższe...Ale wiosna znów przytnę i znowu będzie o key. :D

Amelia Renaissance.jpg
Amelia Renaissance.jpg (254.88 KiB) Obejrzany 5468 razy

Ghita Renaissance.jpg
Ghita Renaissance.jpg (258.07 KiB) Obejrzany 5468 razy

Helena Renaissance.jpg
Helena Renaissance.jpg (244.49 KiB) Obejrzany 5468 razy

Isabel Renaissance.jpg
Isabel Renaissance.jpg (305.09 KiB) Obejrzany 5468 razy

Lea Renaissance.jpg
Lea Renaissance.jpg (262.72 KiB) Obejrzany 5468 razy

Nadia Renaissance.jpg
Nadia Renaissance.jpg (323.08 KiB) Obejrzany 5468 razy

Nina Renaissance.jpg
Nina Renaissance.jpg (251.71 KiB) Obejrzany 5468 razy

Sandra Renaissance.jpg
Sandra Renaissance.jpg (245 KiB) Obejrzany 5468 razy

Sophia Renaissance.jpg
Sophia Renaissance.jpg (235.32 KiB) Obejrzany 5468 razy

;) :D :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 10 Wrz 2015, 08:37

Witaj Juleczko :D , wszystkie ładne, ale moje oko na dłużej zatrzymało się na Isabel-kolor, kwiat cudo, Sophia, Sandra-kolor i Nadia (często oglądałam ją w szkółce, a sadzonka dostałas extra). Może w przyszłym roku się skuszę i chyba padłoby na Isabel bądź Nadię- czerwonego koloru mam bardzo mało.Strasznie u nas zimno, rano 4,5 * ale ma być cieplej, czekamy :D
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 10 Wrz 2015, 09:18

Ja czekam na deszcz, bo mam do przesadzenia młode liliowce / z mojego siewu zeszłej wiosny./ Muszę je dosadzić do głównej grupy a na ich miejsce wysadzić róże które stoją po kątach w donicach. Ale jest tak twardo, że ja nie dam rady wykopać- a powiem szczerze- nikogo nie obchodzą moje kwiaty i czekam lepszej aury do tych prac. ;)
Miał być dzisiaj deszcz- na razie świeci słonko i żadnej chmurki...Pójdę pewnie zlać te liliowce z węża- może tak dam radę wykopać. Pogoda pozwala na prace - tylko ta okropnie twarda ziemia... :roll: Pomęczę się jednak teraz a nie potem jak będzie już zimniej- wtedy się łatwo zgrzać- i choroba gotowa... ;) Miałam nadzieję na zakwitnięcie choć jednego z tych dzieciaczków- niestety chyba aura nie pozwoliła im na ten pierwszy wysiłek- nie wiem więc jakie są kolory i czy ładne czy takie sobie. ;) Wysadzę do większej grupy to ewentualnie wymieszają się i w sumie będą dobrze się prezentować nawet gdyby nie były zbyt ładne. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 10 Wrz 2015, 11:01

Trochę foteczek różanych... ;)

Angela.jpg
Angela.jpg (315.91 KiB) Obejrzany 5464 razy

Artemis.jpg
Artemis.jpg (208.04 KiB) Obejrzany 5464 razy

Róża, która zapowiada sie na slicznotkę. Zakup z tej wiosny. To moje drugie podejście do niej- wygląda, że bedzie o key... :D W tej chwili nie ma kwiatów rozwiniętych- ale pąki są na drugie kwitnienie... :D

Bienvenue.jpg
Bienvenue.jpg (330.42 KiB) Obejrzany 5464 razy

A to jej kwiaty z pierwszego kwitnienia.

Bienvenue.jpg
Bienvenue.jpg (273.99 KiB) Obejrzany 5464 razy

Ta róża mnie rozbraja...Ile razy na nią spojrzę to śmiech mnie ogarnia- ma drugi rok... :roll: Wykopałam do doniczki , bo się bałam że w gruncie zaginie z tym tempem wzrostu... ;)

Bierdermaier.jpg
Bierdermaier.jpg (272.23 KiB) Obejrzany 5464 razy

Cinco de Mayo.jpg
Cinco de Mayo.jpg (273.96 KiB) Obejrzany 5464 razy

Cinderella.jpg
Cinderella.jpg (248.83 KiB) Obejrzany 5464 razy

Clair Renaissance.jpg
Clair Renaissance.jpg (224.67 KiB) Obejrzany 5464 razy

Cream Abundance.jpg
Cream Abundance.jpg (237.85 KiB) Obejrzany 5464 razy

dalia Cafe au Lait.jpg
dalia Cafe au Lait.jpg (257.25 KiB) Obejrzany 5464 razy

cdn...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 84 gości