Juleczko u Ciebie lato w pełni, ostróżka śliczna do róż idealna, u mnie też mam kilka ale dziś zauważyłam ślimaki zrobiły sobie ucztę, biedne też chryzantemy. Kupiłam wiaderko granulek na ślimaki, każdego roku pomagają, no i coś na mrówki zatrzęsienie w tym sezonie. Mrówki opanowały kamienne donice, płytki chodnikowe, obłęd
Ostróżek będzie nowych u mnie sporo- bo zeszłego roku zebrałam nasiona z pełnych białych i różowych i wysiałam. Mam nadzieję na jakieś nowe mutacje kolorów- bo wszystkie kolory moich dotychczasowych ostróżek rosły blisko siebie i pszczółki krążąc stale miedzy nimi może je zapyliły innymi kolorami- chciałabym... Po wzejściu moich siewek doszłam do wniosku, że nasiona kupowane w torebkach są jakieś stare i bezwartościowe- nic mi nie wzeszło z nasion kupionych- a z moich świeżych było prawie 100% wschodów. I tak wybrałam tylko te najsilniejsze i popikowałam. Może jeszcze tego roku doczekam kwiatków na nich...
siewki ostróżek, orlików, szarłatu zwisłego i heliotropu
Rzeczywiście, swoje nasiona są czasami najlepsze. Z tymi ostróżkami jestem ciekawa co Ci wyjdzie. Z moich orlików się zdziwiłam bo z nasion powinny wyjść różne wariacje w kolorach, a ja mam kolory zbliżone do roślin matczynych.
Marzyłam o drzewku z szarłatu zwisłego...i zanosi się na to, że jednak będzie. Wysiewałam nasionka drugi raz, bo pierwsze padły- ale widocznie na wszystko jest pora, bo powtórnie wysiane już później-idą jak burza. Także dziewanny- mam dwie sadzonki które udało się powtórnie wysiać. Dreptam koło nich tak samo jak koło róż...
szarłat zwisły.jpg (58.19 KiB) Obejrzany 9199 razy
dziewanny.jpg (67.34 KiB) Obejrzany 9199 razy
Coraz bardziej pokazuje liczko Pashmina
Pashmina.jpg (48.21 KiB) Obejrzany 9199 razy
Jeszcze jeden powojnik sie otwiera...Ma być pełny...
clematis Innocent Blush.jpg (61.44 KiB) Obejrzany 9199 razy
Ballerina rośnie u mnie przy kompoście. Ja ją co roku przycinam wiosną, bo chce krzaczek szerszy niż wyższy. Jesienia wystrzela z niej kilka dłuższych pędów- ale przycinam wiosna. Nie była okrywana...
Eyes for You.jpg (72.99 KiB) Obejrzany 9174 razy
Nina Reinassance.jpg (70.59 KiB) Obejrzany 9174 razy
White Rose.jpg (57.88 KiB) Obejrzany 9174 razy
Takie cosik ubiłam wczoraj na Pashminie- co to za robaczysko?
robaczek.jpg (32.77 KiB) Obejrzany 9174 razy
Przez te pochmurne dni ciekawie ciemno wybarwiły sie kwiaty Rhapsody in Blue.
Rhapsody in Blue.jpg (46.12 KiB) Obejrzany 9170 razy