Jula skąd ja to znam ale w pewnym momencie przychodzi opamiętanie i nie ma już miejsca - koniec kropka. Tak naprawdę zawsze można skopać kawałek trawnika.
dostałam Gloriozę ale pewnie zle ją posadziłam gdzieś wyczytałam, ze jak nie wiesz jak to posadzić podłużnie i tak zrobiłam ale nic nie wychodzi, podpowiedz mi może co mogę zrobić aby zakwitła, masz śliczną
Kwiat gloriozy jest dopiero dzis otwarty- jest ich sporo w pakach- nawet mam żółtą. Te akurat posadziłam w dużej donicy-pionowo- ale widziałam jak pączkowały te "marchewki". W zeszłym roku sadziłam poziomo, bo nie było widać z którego końca wypuszczą. Nie sadzi się głęboko- ledwie na 5 cm . Wschodzi bardzo nieregularnie- więc się nie martw tylko czekaj. Ja miałam jedne już kwitnące a drugie dopiero wschodziły.
gloriozy.jpg (76.03 KiB) Obejrzany 5450 razy
Lichtkonigin Lucia.jpg (58.65 KiB) Obejrzany 5450 razy
Queen's Palace.jpg (58.58 KiB) Obejrzany 5450 razy
Marseliborg Castle.jpg (84.89 KiB) Obejrzany 5450 razy
pelargonia angielska.jpg (52.62 KiB) Obejrzany 5450 razy
Brzydko w upale przekwita Christopher marlowe- ale ciekawy kolor dostały nowe pąki...
Christopher Marlowe.jpg (68.56 KiB) Obejrzany 5450 razy
Ja też miałam gloriozę i nic z niej nie wyszło, ma chyba bardzo delikatną bulwę i może szybko zagniwać. Ładnie Jula Ci urosła. Róże ładnie kwitną ale Pashmina dobrze sobie radzi.
Nawet mi te gloriozy rosną... Nie mogą mieć ani za mokro-ani za sucho...
Queen of Hearts.jpg (72.75 KiB) Obejrzany 5431 razy
Red Leonardo da Vinci.jpg (94.53 KiB) Obejrzany 5431 razy
Cappucino.jpg (54.54 KiB) Obejrzany 5431 razy
Aphrodite.jpg (48.71 KiB) Obejrzany 5431 razy
Cosmos.jpg (97.73 KiB) Obejrzany 5431 razy
Aby zmniejszyć ilość donic z różami chińskimi pozsadzałam je przed schowaniem na zimę -po 2-3 w jedną - i tak zostawiłam- już wiosną nie rozsadzałam...Mam teraz takie widoki-
Mam ją z Rosa Ćwik- podobna kształtem kwiatu- a kolor -cóż, następne kwiaty może będą lepsze. Raczej jestem spokojna , że odpowiada odmianie. Podobne kwiaty u tej odmiany widziałam np u Maddy77 na FO. Ja bardzo dokładnie przyglądam się różom co pokazują dziewczyny- bo to moje "katechizmy" różane- najlepiej widać jak naprawdę wyglądają róże w ogrodach i jak kwitną- bo w katalogach to zawsze mocno "podkolorowane". Zapisuje co ciekawsze i potem szukam.
Nie tylko róże kwitną...
zawilec.jpg (79.72 KiB) Obejrzany 5427 razy
rabatka pod magnolia.jpg (88.9 KiB) Obejrzany 5427 razy
Piękne te przetaczniki - ze spokojem możecie robić zdjęcia innych kwiatów bo mamy tu nasze ogrody. Co do przetaczników - te staśmione są fajne ale moje zaczęły chorować - nie miałaś z nimi problemów?
Jakoś nie było problemów...Mam jeszcze takiego "staśmionego" czyli grzebieniastego "BUBLE GUM"- od fuksjany-ale jeszcze młody i dopiero się rozrasta... Nakupiłam tej wiosny różnych w necie- ale jak na razie słabo rosną... Może w przyszłym roku-tak jak te, pokażą swoja urodę.