Bardzo grymasi- ma aż jeden kwiat! W zeszłym roku miała 2! Tylko dlatego się została bo rośnie bliziutko Rosarium Uetersen i nie chciałam wykopywać jednej bo by druga ucierpiała. Rosną tak sobie- a gdy zakwitnie Santana to przypomina o swoim istnieniu - a tak to o niej zapominam.
Kiedys juz pisałam o tych moich zbiornikach na deszczówkę. Przypomnę- na zapytanie Sylwii. Zbiorniki "wymyślił" mój zięć. Mam nowy dach- dużo większy niż przed remontem -stad wpadł na pomysł by zebrać wodę deszczową która w wielkiej ilości rynnami spływa na ogród i go zalewa po każdej dużej burzy. Dokładnie co i jak nie wytłumaczę bo się nie znam- powiem że dno betonowane- jakiś środek do uszczelnienia chyba użyty... Są trzy rury postawione pionowo - połączone przelewowo-a na końcu kratka- nadmiar wyjdzie na ogród Nad zbiornikami betonowe pokrywy z otworem w jednej na pompę . Woda z dachu idzie rurami do zbiorników Nad tym pompa- też na betonowej podporze gdy są ulewy woda zbiera sie w zbionikach i jest gdy nie pada.
W skrócie to wygladało tak...
zbiorniki na deszczówke.jpg (67.73 KiB) Obejrzany 5589 razy
zbiorniki na deszczówke1.jpg (61.41 KiB) Obejrzany 5589 razy
zbiorniki na deszczówke2.jpg (64.73 KiB) Obejrzany 5589 razy
zbiorniki na deszczówke3.jpg (71.4 KiB) Obejrzany 5589 razy
zbiorniki na deszczówke5.jpg (83.14 KiB) Obejrzany 5589 razy
zbiorniki na deszczówke6.jpg (73.36 KiB) Obejrzany 5589 razy
zbiorniki na deszczówke7.jpg (63.38 KiB) Obejrzany 5589 razy
Poniewaz poprzednie podpory z końcówkami od karnisza / / spodobały mi się - zrobiłam jeszcze 2 - tym razem krótsze...
podpórki.jpg (38.66 KiB) Obejrzany 5562 razy
podpórki..jpg (38.8 KiB) Obejrzany 5562 razy
Natrafiłam też nowego aniołka- tym razem świecącą lampkę solarną. Wieczorem się okazało, że ma zmieniające się kolory.
aniołek solarny.jpg (85.12 KiB) Obejrzany 5562 razy
Zakwitły dwie nowe róże , kupione wiosną na Allegro. Miały być angielskie/ były fotki/. Jednak nic nie mają -jak zwykle / wspólnego z fotkami- to chyba Berolina... Obie okazały się takie same. Z tego co widzę, spodziewam się trzeciego takiego samego rozkwitu- bo skoro kłamczuch to pewnie wysłał wszystkie takie same.
róża z Allegro.jpg (74.93 KiB) Obejrzany 5562 razy
No z tym alleg to jest różnie. Widzę że mamy fan klub róży Spirit of Freedom - na FB dużo osób też ją kocha. Właśnie z powodu tych pięknych pełnych kwiatów. Jak ona wygląda u Ciebie? Powinna być pnąca, u mnie ma pędy ponad 150 cm.