U Was są grzyby? My z koleżanką miałyśmy jechać ale okazało się ze grzybów nie było. Niestety zostałam w domu trochę zła bo chciałam pochodzić po lesie.
Gosiu- jest baaardzo dużo grzybów. Ale ja nie chodzę / nie znam się na grzybach/ -a mąż nie ma czasu. Na rynku sporo sprzedają teraz świezych. Tu w około pełno lasów...
W okolicach Poznania są małe grzyby - dopiero zaczynają rosnąc (w niedzielę na spacerze trochę znalazłam). Niestety więcej ludzi niż grzybów. Las zamienia się raczej w park.... Juleczko pięknie różyczki kwitną, prawie zazdroszczę u mnie jesień i czekam na wiosnę. A jeszcze chciałam się spytać o żurawki - kwitną Tobie?
Żurawki u mnie kwitną od wiosny...tylko wiesz, ja nie za bardzo lubię ich kwiaty. Mnie zachwycają głównie liście w żurawkach- ja obrywam kwiaty. I powiem co zauważyłam- żurawka oberwana z kwiatów lepiej i szybciej się rozrasta, bo nie wysila się na tworzenie kwiatów i nasion. A ja lubię rozrośnięte żurawki. Kwiaty zostawiłam na najładniej kwitnącej żurawce. Dla dekoracji rabatki Oczywiście już przekwitła.../ fotka z lata/
Ja się wprost zakochałam w zurawkach- na teraz mam ponad 90 sztuk- kilka sie powtarza -co mnie nie przeszkadza- lubię jak się jesienią przebarwiają. Fotki z lata- bo ostatnio nie robiłam zurawkom. Zrobie jesienia jak sie będą złocić.
Zaczęłam teraz myśleć intesynie o obwódkach rabat różanych, część mam z lawendą, ale trochę się znudziła i kombinuję coś innego. Może pomyślę o żurawkach, bo tradycyjne z bukszpanu odpadają, a Austin ma z cisa w swoim ogrodzie, ale tak jakoś nie dokońca mnie to przekonuje. Może skuszę się na żurawki
Nie wszystkie rabatki mam jeszcze nimi obsadzone- trzeba jeszcze sporo albo rozmnożyć albo dokupić. Przyznam- fajnie to wygląda, bo żurawki zmieniają kolory wraz z porami roku.
Porządnie wygląda z obwódkami, pięknie potem rabata wygląda i "dokończona", część moich żurawek podzieliłam, nie są za specjalnie liściowo i rosną na skalniaku, ale im tam coś nie pasuje. Na wiosnę będę działać, zimą coś mi się tam pewnie w głowie ułoży:) I zamówiłam u Chodunów Ballerinę, nie mogłam wytrzymać będę mięć swoją! huraaa!
Hurra! Po niedzieli przyjdą róże z Rosarium. Zapowiedziane na 5 październik. Mają przyjść-Bernstein Rose, Biedermaier, Little Artist, Pomponella i Rotkappchen. Cieszę się. To i tak wcześniej niz 15 pażdziernika... To jeszcze Floribunda...Czekam na znak...