Kończy się sezon tulipanowy...Jeszcze kilka późniejszych- i..."po ptokach". Tego roku mignęło i już przekwitają. Szkoda bo cudne widoki. Muszę jeszcze sporo dokupić by wszędzie było tak kolorowo za rok.
Trochę kolorów z mojego ogródeczka.
jedna z różanek....jpg (316.05 KiB) Obejrzany 5211 razy
inna rabatka.jpg (278.79 KiB) Obejrzany 5211 razy
klombik.jpg (298.5 KiB) Obejrzany 5211 razy
rabatka.jpg (306.06 KiB) Obejrzany 5211 razy
rabatka bokiem.jpg (313.39 KiB) Obejrzany 5211 razy
tłok na każdej rabacie.jpg (311.2 KiB) Obejrzany 5211 razy
tulipany.jpg (309.64 KiB) Obejrzany 5211 razy
tulipanki rodzinne.jpg (325.62 KiB) Obejrzany 5211 razy
wszechobecne róże.jpg (317.53 KiB) Obejrzany 5211 razy
donice widoczne w różnych miejscach....jpg (343.37 KiB) Obejrzany 5211 razy
Jula - widzę masz brunere - nie decyduj się na niezapominajki bo po jakimś czasie wszędzie będzie niebiesko. Ja tak mam i zastanawiam się co z tym zrobić. Teraz powoli przychodzi okres lilaków i orlików. Jest maj - będzie pięknie.
O - widzę lawendę francuską - podobno nie zimuje w naszym klimacie choć Ty masz cieplej to może się to udać. U mnie w ogrodzie raz przezimowała choć mam mały problem z lawendą - śni mi się mały żywopłocik za różami z lawendy. Słoneczko zawsze się przyda - ale te przemalowanie to dobry pomysł.
Mnie się najbardziej podoba z wszystkich lawend ta francuska. To nic, że praktycznie jest jednoroczna- bo nie wiadomo czy przetrwa zimę- schowana czy nie... I tak jak spotkam ładne sadzonki to jeszcze przyniosę- chce by pszczółki się uwijały na ogrodzie- a one ponoć lubią lawendę. Bo że lubią przetaczniki- to sama widziałam - bardzo podoba mi się jak skwapliwie krążą wokół kwiatów i zbierają pyłek... Godzinami mogę siedzieć i się przyglądać.
Pamiętacie te dziwaczne tulipany? Zaczynają rozkwitać. Fotki niezbyt udane bo robione wieczorem... Poszłam popatrzeć czy ślimaki wylazły...i zobaczyłam ten biały czubek...W dzień jeszcze nie było go widać. Do tej pory nic takiego mi nie zakwitło więc myślałam, że z tymi cebulkami była ściema- jednak są... Ale tych drugich- podobnych a żółtych jednak nie widzę...
tulipany.jpg (242.67 KiB) Obejrzany 5194 razy
tulipany..jpg (200.94 KiB) Obejrzany 5194 razy
tulipany...jpg (201.86 KiB) Obejrzany 5194 razy
A ozdoba do lampy błyskowej wygląda lepiej... Jednak pewnie trzeba pomalować by była widoczna i w dzień...
ozdoba ogrodowa.jpg (292.01 KiB) Obejrzany 5193 razy
Pamiętałam jak się te tulipany nazywają - kiedyś na nie polowałam ale cena mnie trochę odstraszyła. Może jesienią ich poszukam? Z tą czapeczką ciekawie wyglądają.