RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2014

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2014

Postprzez Juleczka » 04 Maj 2014, 14:36

:lol: Inkarwille kupuję co roku- bo albo nie wyjdą w gruncie powtórnie po zimie-albo...zapomnę schować i też po balu... Ja, gdy wybieram rośliny na zimę z donic czy gruntu to kładę na kompoście by obeschły trochę- i czasem niechcący się przyrzuci jakimiś badylami- i zapominam bo nie widzę. Sporo różnych tak straciłam ;) . Ale i niektóre przetrwaja przysypane na kompoście- jak tojeść rozesłana, funkie- czy teraz po zimie wybierając ziemię "znalazłam" zapomnianą psiankę. :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 05 Maj 2014, 12:02

Odbyłam dziś "loty"... ;) :lol: Najpierw, rano, nalot na Lidla- miały być miniaturowe różyczki. I były- ale nie takie jak mnie interesują. ;) Miały małe kwiatki...

różyczki miniaturowe.jpg
różyczki miniaturowe.jpg (305.35 KiB) Obejrzany 5250 razy

Załapałam sie za to na rosliny z poprzedniej dostawy ;)

tarasowe.jpg
tarasowe.jpg (299.5 KiB) Obejrzany 5250 razy

Z czego skwapliwie kupiłam 2 psianki ratonetti i tibouchinę.

moje zakupy..jpg
moje zakupy..jpg (271.46 KiB) Obejrzany 5250 razy

Nawet ładne sadzonki

moje zakupy.jpg
moje zakupy.jpg (272.58 KiB) Obejrzany 5250 razy

Potem pomaszerowałam do Biedronki- ciekawa byłam co tam nowego- miały być jakieś ogrodnicze rzeczy. I również były- z czego bardzo zainteresowały mnie poduszki na ogród- capnęłam te kwiatowe- były na rozkładany leżak, na krzesła wysokie i poduszki. Wybrałam takie "cóś"- przymiarka już docelowa. ;) :lol: Już mam z głowy szycie. :lol:

Ta poniżej jest na rozkładany leżak- ale może być też na moją huśtawkę- leżak nie zawsze się wyciąga...

poduszki.jpg
poduszki.jpg (292.99 KiB) Obejrzany 5250 razy

A te/ na krzesła z wyższym oparciem/ ja wzięłam na moja ławeczkę-2 szt. Mogą być... :lol: / troszkę mi fotka nie wyszła- nie chce mi się jednak lecieć za dom i robić lepszą. :mrgreen:

poduszki.jpg
poduszki.jpg (301.88 KiB) Obejrzany 5250 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 05 Maj 2014, 19:46

Julcia le sobie dogodziłaś, wspaniałe zakupy - żurnalowo wyglądają poduchy no i oczywiście narobilaś mi ochotę na psiankę, jutro zerknę u siebie,
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 05 Maj 2014, 20:03

Taro- kup- bo okazja. Cena nieduża- coś ponad 6zł... Wsadziłam obie sadzonki do dużej donicy. Na Tibouchinę też się skusiłam- zeszłoroczna mimo podlewania chyba zaschła w piwnicy, bo nie widzę jej charakterystycznych liści.
Wysadziłam dziś do donic bulwy glorioz, cebulki ismen, galtonii, krynki, zefiranty... Znowu mam pełno donic za domem...
Musiałam wykopać z gruntu sadzoną jesienią Zaide- bo zaczęła zamierać. Zagłuszyły ją tulipany- dobrze, że zauważyłam dzisiaj . Poszła do donicy- może się uda ja zreanimować... :roll:
Dalie sadzone w kwietniu w doniczki wypuszczają liście- trzeba je wysadzić do gruntu- za dużo bym miała doniczek gdybym je tak zostawiła. ;)
No i te ślimaki...ślimaki...ślimaki... Od tego mordowania ich straciłam apetyt... beee... Ohyda- ale nie ma innego wyjścia- trzeba je seppuku ;) - bo zjedzą wszystko. Nie wiedziałam, że im tak smakują czosnki- dosłownie obżarły nocą liście...No bo co by tak żarło innego... :o

Do kopania dalszego jednak się nie wzięłam- nie dam jeszcze rady... Boli kręgosłup...Już przy doniczkach tylko- a dał się we znaki... :roll:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 06 Maj 2014, 20:18

Poduchy całkiem ładne. Ja zazdroszczę tego leżenia w huśtawce bo ja nadal nic takiego nie mam.
Najgorsza teraz jest pogoda - brak deszczu.
Muszę zerknąć na te psianki bo zrobiłyście mi na jedną ochotę.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 06 Maj 2014, 20:46

Tulipany na dzień dzisiejszy...

tulipany ICE CREAM.jpg
tulipany ICE CREAM.jpg (238.68 KiB) Obejrzany 5213 razy

Częściowo zrobiony zakątek- jutro wsadzę chyba hosty brzegiem- liliowce jeszcze małe... Najwyżej zmiana w przyszłym roku lub jesienią- o ile urosną sadzonki liliowców. ;) Bo plan jest by brzegiem były liliowce...

różany zakątek.jpg
różany zakątek.jpg (291.17 KiB) Obejrzany 5213 razy

Kupione wczesną wiosna hosty w sklepach- podpędzone na balkonie- akurat do wysadzenia...Kupione w fazie "kłów"- pojedynczych lub podwójnych. ;) Kilka mam swoich rozmnożonych, siedza w doniczkach- czekają również na wysadzenie. Pewnie wszystko jutro wsadzę / jak wstane po dzisiejszym morderczym kopaniu i wkopywaniu. :mrgreen: /

hosty sadzonki.jpg
hosty sadzonki.jpg (257.39 KiB) Obejrzany 5213 razy

Na razie w fazie młodych sieweczek- ale również niedługo po powtórnym pikowaniu pójdzie do ogrodu jako ozdoba brzegu rabaty - szczaw ozdobny. On szybko rośnie... ;)

szczaw ozdobny.jpg
szczaw ozdobny.jpg (261.92 KiB) Obejrzany 5213 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 06 Maj 2014, 21:07

Jula czym "napasłas" te cudowne tulipany ICE CREAM, w tym roku musze dokupić tulipanów.

Nie widziałam jeszcze szczawiu ozdobnego, czy te nasiona można dostać w naszych ogrodniczych, czy praktykowałas już go w swoim ogrodzie?
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 06 Maj 2014, 21:16

:lol:
Taro- nasiona szczawiu widziałam w marcu w ogrodniczym. Ja kupiłam te oraz inne nasiona od stokrotki na Allegro.

http://allegro.pl/szczaw-ozdobny-rumex- ... 40264.html
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 07 Maj 2014, 14:24

Od rana poleciałam sadzić hosty- pogoda jakaś dziwna- czuć w powietrzu deszcz... Słonko świeci, ale jakieś rozdrażnienie tkwi w człowieku... Być może gdzieś mocno polało-albo dojdzie i do nas deszcz. Wolałam dokończyć sadzenie by już się nie martwić tyloma roslinami w doniczkach. ;)
Na razie wszystko świeżyzna- dopiero jak się to rozrośnie być może będzie efekt o jaki mi chodzi... Poczekamy, zobaczymy... :D
/ figurki aniołków dopiero jak pomaluję- a mam zamiar dziś po południu- rozstawię na ich miejsca.../

zakątek.jpg
zakątek.jpg (292.28 KiB) Obejrzany 5201 razy

Wsadziłam wczoraj resztę róż w donice- szkoda, że nie dostały mi się jednakowe donice- takie udało mi się tylko wyszukać w Lidlach, w tym kolorze.

donice z różami.jpg
donice z różami.jpg (317.35 KiB) Obejrzany 5201 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 07 Maj 2014, 16:13

Juleczko czy to sa osłonki do donic zielone czy donice? efekt super, duży wybór donic maja w Castoramie ale te Lidlowskie naprawdę Ci się udały, ja dziś dostałam 4 bramki do róż takie zwykle 260x140 ale się i tak cieszę, syn zamawiał na alledrogo.
tara
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 56 gości