Mój Abraham jest generalnie zdrowy. Może podłapał trochę plamistości jesienią, ale to było kilka liści, które zerwałam i po krzyku. Oczywiście wiosną obowiązkowo Miedzian.
Często słyszę, że Abraham choruje głównie na plamistość, u mnie też. Ale cały sezon liście miał, nie pryskany chemią, systematycznie obrywałam tylko chore liście. Starsze egzemplarze, gdy już będą wyższe powinny ciekawie wyglądać z tak przewieszonymi główkami, to dodaje tej róży uroku
Po obejrzeniu "na żywo" kwiatów AD, mam dylemat - zostawić ją na różance, czy przenieść ją na planowany w przyszłości (niedalekiej, mam nadzieję) łuczek nad furtką Nie wiem, czy zdołam go rozstrzygnąć, więc może lepiej dosadzę drugi krzew Oczywiście poczekam i zobaczę, jak się będzie sprawować, ale jest to przepiękna róża, w dodatku cudownie pachnąca
No i chyba nie urośnie.. Przynajmniej u mnie. Czwarty sezon a u mnie wciąż dwa pędy, które systematycznie przemarzają do kopca. Chyba mam wybrakowaną sadzonkę
Witam, cos na temat Abrahama.... mam go 3 lata, u mnie prawie nie choruje, pod koniec sezonu łapie plamistośc, ale niczym nie pryskam, obrywam tylko listki.Poza tym...rośnie olbrzymi...pod warunkiem,że nie wymarza .U mnie urósł wyższy ode mnie ( mam 160)....ale podczas kolejnej zimy wymarzł i musiałam obciąc...do kopca...wtedy osiągnął ok 1m.Ja jestem zachwycona tą róża...cudny zapach, zdrowa. owszem młode pędy są wiotkie...przewiązuję cały krzak w połowie i pieknie się rozkłada.Niesamowicie bujnie kwitnie ( nie dokarmiam niczym poza gnojówką z pokrzyw).Jedyna uciążliwą wadą ,jest to,że po intensywnych opadach ( kilkudniowych)....pąki gniją na krzaku...no i wymarza,jeśli jest niezabezpieczona ( mieszkam w lubelskim)
Dziękuje Ci Gosiu za wiadomość o Abrahamie - będę musiała się wziąść za swojego bo niestety mój nie jest podwiązany i wiatr złamał mu pęd. Witaj na forum.
podczytuje od dawna, dopiero dzisiaj zebrałam sie na odwagę napisać;)...Nie umiem jeszcze zmniejszać zdjęc i wstawiać, ale się naucze... Podziwiam Twoja wiedze na temat rż i ogrd, który oglądam z zapartym tchem na forum ogrodniczym.