Wiesz - zawsze chciałam zobaczyć jak wygląda w rozkwicie kwiat Louis Leveque i widzę że go masz. Masz może Souvenir de la Malmaison - chyba obie róże mają podobny kolor.
Nie , nie mam Souvenira... A Mme Leveque bardzo mi się na fotkach spodobała. Kupiłam U Ewy na FO. Bardziej od Souvenira chciałabym Jacquesa Cartiera... Może kiedyś... Na razie mam jeszcze kilka róż w doniczkach- są słabowite-to trzymam-albo się wzmocnią albo pójdą na śmietnik- nie wsadzam bo potem trzeba by wykopywać.
Jeszcze raz- bardziej rozwinięte...
Comtessa.jpg (230.34 KiB) Obejrzany 4681 razy
Charles de Mills.jpg (257.74 KiB) Obejrzany 4681 razy
W pokazanej części ogródka jest jeszcze "lewa strona"- niestety trudno zmieścić wszystko na jednej fotce...
SAM_5998.jpg (311.8 KiB) Obejrzany 4662 razy
Nie wszystkie tegoroczne lilie rosną w gruncie- część musiałam wsadzić do donic, by zbyt nie zagęszczać i tak już gęstego nasadzenia na rabatkach... Niektóre niedługo rozkwitną.
lilie.jpg (291.05 KiB) Obejrzany 4662 razy
lilie1.jpg (327.88 KiB) Obejrzany 4662 razy
lilie2.jpg (286.05 KiB) Obejrzany 4662 razy
Zakwitły liliowce kupione z innymi na Allegro. Na pewno takich nie wybierałam- ot i uczciwość sprzedawcy...
A lilie jakie mają być? Ten pomysł z donicą jest dobry. Ja co roku obiecuje sobie przenieść swoje w jedno miejsce. Nigdy nie masz całego ogrodu na fotce, nie ma jeszcze takich aparatów. Zresztą zawsze jest dobrze zostawić coś na potem by zaskoczyć inne osoby. Ładny jest ten brzeg rabaty.
Kupiłam lilie różne- drzewiaste, tulbandy itp głównie orientalne- do azjatyckich jakoś nie mam przekonania, chociaż zdarza się , że i takie kupię. ... Wiesz jak to jest- kupujesz co innego a co innego zakwita. Dlatego ja lilie- tak jak róże- najpierw sadzę do donic- jesienią dopiero do gruntu. Zauważyłam, że lilie można nawet kwitnące przesadzać - bez uszczerbku dla nich- nawet nie przerwą kwitnienia.
Pewnie ci chodzi o tzw "drzewiaste"? Te które w trzecim roku od posadzenia osiągają ponad 2m? Mam kilka- ale jeszcze 2m nie mają ... Najstarsza ma blisko 2m / jest w każdym razie wyższa ode mnie. Mam kilka- ale dopóki nie osiągną swojego wielkiego rozmiaru to nie odróżnię- bo nie miałam zwyczaju podpisywać lilii... Niektóre w tej chwili maja grube "pnie" więc to na pewno te- fotki jak zakwitną. fotki z poprzednich lat
lilia drzewiasta.jpg (284.99 KiB) Obejrzany 4656 razy
lilia drzewiasta.jpg (256.8 KiB) Obejrzany 4656 razy
Teraz kupiłam wiosną 9cebul lilii drzewiastych...Miedzy innymi białą