RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez Sylwia » 13 Kwi 2015, 16:19

Jula tez tak strasznie u mnie wieje...
A powojniczki jakie kupiłaś? (mnie natchnęło na Rubensa i Multi Blue)
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 13 Kwi 2015, 17:16

Powojniki to-

powojnik Ashva.jpg
powojnik Ashva.jpg (203.51 KiB) Obejrzany 5515 razy

powojnik Violet Elisabeth.jpg
powojnik Violet Elisabeth.jpg (265.7 KiB) Obejrzany 5515 razy

Nie wiem, czy jutro nie pojadę po drugą piwonię drzewiastą- taką bordową...Musze się z tym pomysłem "przespać" ;) - bo już mam tego roku kupionych różnych piwonii w sumie 8szt- może wystarczy?... ;) Sęk w tym , że ja lubię "polować" na rośliny, oglądać, wybierać... Potem sadzenie to przeklinanie na siebie za zachłanność na te rośliny- ale fakt- uwielbiam wybierać, szukać... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TERESA » 13 Kwi 2015, 17:52

W czwartek jak byałm to żadnych róż nie było, piwonie drzewiaste tak, ale dużo większy wybór kolorystycznie był w OBI i też miały pąki kwiatowe w doniczkach po 29,90.
TERESA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 13 Kwi 2015, 18:50

OBI u nas nie ma... I tak zapłaciłam za piwonię ile sklep wystawiłł/48zl/ bo mi zależało akurat na tym kwiatku- takie różowe z ciemnymi smugami w środku tylko mi się podobają. Nie wiem tylko czy to tak ma być wewnątrz doniczki- takie grube jakby korzenie- ale bez tych drobnych... :roll: Zostawiłam ja w podwójnej donicy na stojaku na ogrodzie- mam nadzieję, że nie trzeba jej trzymać w ciepłym miejscu- przecież w gruncie też zimą siedzi- sęk tylko w tych korzonkach... :?
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 14 Kwi 2015, 14:04

Relacja z dzisiaj... :mrgreen:
Pojechałam do Auchana by przejrzeć dokładnie powojniki- ale już jak dla mnie ciekawego nie było tylko białe, różowe i niebieskie takie w typie Markham Pink's. A mnie się chciało takich o dużych kwiatkach... ;) By pusto nie wracać-skusiłam się na różę z Rosanexu- bez imienia - tylko fotka i info, że to wielkokwiatowa. Wzięłam tez 6 takich ozdóbek na piku- motyle i ważki... ;) :lol:

róża wlkkw..jpg
róża wlkkw..jpg (261.84 KiB) Obejrzany 5494 razy

Z piwonii bordowej zrezygnowałam- ale na rynku, przy kupowaniu bylin- spore sadzonki z bryłą ziemi - między innymi krwawnik żółty, firletka i coś tam jeszcze ale zapomniałam nazwy- wpadła mi w oko- ta piwonia drzewiasta- i "ślepa i głucha" na krzyki w duszy- znowu!!- kupiłam ją- bo skusił mnie obrazek na etykiecie- ! dwa pąki na krzaczku. Niedługo będę już mogła naocznie stwierdzić czy to faktycznie ta z obrazka. :lol: Już w większej donicy przesadzona- i co ważne- ukorzeniona rzeczywiście.
Co do wczorajszej to byłam pytać- wszystko okey- tak ma być i będzie rosła. :D Kamień mi spadł z serca...

piwonia drzewiasta.jpg
piwonia drzewiasta.jpg (314.66 KiB) Obejrzany 5494 razy

piwonia drzewiasta a.jpg
piwonia drzewiasta a.jpg (266.38 KiB) Obejrzany 5494 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 15 Kwi 2015, 11:29

Czy ciekawi was co dzisiaj "wynalazłam"? ;) :lol:
Spacery moje jak wiadomo prawie zawsze mają trasę poprzez jakiś ogrodniczy lub rynek. Więc dzisiaj znowu zaliczyłam rynek. Zamysł był co prawda zahaczyć o Tesco- ale Tesco jest dla mnie dwa razy dalej...więc przeszłam przez rynek... :D
Skusiły mnie - lewizje. Co roku kupuję kilka- bo nie przetrzymują u mnie zimy- chociaż tego roku z powodu lekkiej zimy jakiegoś tam w doniczce widzę na ogrodzie- ale gdzie mu tam do kwitnienia... :roll: Stąd nowe.

lewizje.jpg
lewizje.jpg (307.82 KiB) Obejrzany 5474 razy

Ze skrzynek na stołach kupiłam 3 wielkie, podwójne cebule lilii drzewiastych- takie same- kolor ciemny z białym / ciekawe czy faktycznie ;) /

lilie drzewiaste.jpg
lilie drzewiaste.jpg (286.17 KiB) Obejrzany 5474 razy

Bratki zwisające o ciemnej barwie- niestety ostatnie 3 w tym kolorze. Może jeszce podobne znajdę - były by w donicy.

bratki zwisające.jpg
bratki zwisające.jpg (307.78 KiB) Obejrzany 5474 razy

Naoglądałam się ostatnio fotek różnych ogrodów...i zachciało mi się krwawników. Wczoraj kupiłam żółte, dziś nie było żadnych- to kupiłam sobie nasiona...

nasiona.jpg
nasiona.jpg (306.31 KiB) Obejrzany 5474 razy

zahaczyłam jeszcze o 3 sklepy ogrodnicze, ale nic tam nowego nie przybyło od mojej ostatniej tam wizyty. :mrgreen:

Aaaa...Zapomniałam o jeszcze jednym nabytku- liliowiec RIBONETTE ;) Kupowałam go także w zeszłym roku- rośnie, ale jeszcze nie zakwitł, więc nie wiem czy to na pewno on- jak zobaczyłam dzisiaj w ogrodniczym to dla pewności wzięłam. ;)

liliowiec Ribonette.jpg
liliowiec Ribonette.jpg (291.79 KiB) Obejrzany 5474 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TERESA » 15 Kwi 2015, 20:10

Jula zakupy super . mnie również ostatnio coś bierze na krwawnik, ale poczekam jak pojadę do szczytnicy po jeżówki , to może Mariusz coś z nich będzie miał
to napewno trafi do mnie. dziś pod wieczór podlewałam róże tak sucho
TERESA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 15 Kwi 2015, 21:56

:D Widzisz Tereso- tak robi się moda na rośliny w sezonie ;) - wielu osobom podobają się rośliny, zaczynają je wprowadzać do swoich ogrodów- pokazują jak pięknie kwitną- i inni też chcą mieć je na swoim ogrodzie. :D Mnie urzekł zwłaszcza ciemno czerwony krwawnik- niestety na razie znalazłam tylko żółty i to podobno wysoki... Ale- sezon dopiero przed nami więc na pewno znajde je na rynku i w innych kolorach.
Przyszła dziś ostatnia z paczek z różami tej wiosny- przyszła Eden Rose i jeszcze jedna róża -bez imienia, ale sport od angielskiej rózy- ciekawa jestem bardzo jej kwitnienia- a gratis przyszła jeszcze jedna Eden Rose. :D - Jak je zsadzę z moją- powinno być już efektowne kwitnienia- 3 krzaki to już coś. ;)

Wsadziłam lilie w donicę- a zanim wykiełkuja - będą zdobić w donicy bratki zwisające...

lilie i bratki w donicy.jpg
lilie i bratki w donicy.jpg (326.2 KiB) Obejrzany 5457 razy

Edeny na razie będą się ukorzeniały w donicy

Eden Rose 2 szt w donicy.jpg
Eden Rose 2 szt w donicy.jpg (279.66 KiB) Obejrzany 5457 razy

W tym tygodniu chyba będę kosić pierwszy raz w tym sezonie trawnik- aż się prosi o porządek... ;) - tylko małżonek naostrzy noże w kosiarce przed sezonem. :D
A ja obmyślam strategię sadzenia moich zadołowanych nadal róż... :lol: ;) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 16 Kwi 2015, 19:34

Te kolorowe krwawniki są piękne ale po jakimś czasie tracą kolor. Mam takie różowe i zwykle po jakimś czasie są białe.
Piękne zakupy, widać wiosna.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 16 Kwi 2015, 21:44

Zaczęłam przygotowywać miejsca pod róże... Powiększyłam dwie rabatki- jutro ciąg dalszy- o ile nie będzie padać. Dopiero jak na wszystkich zdejmę darń, skopię i przygotuję miejsca to wyjmę róże z kopca... Czas sadzić wszystko co mam "po kątach"- bo mocno zaawansowane we wzroście te moje kapersówki. Zahartowane na balkonie- mogą iść do gruntu...
Pąk na piwonii Bowl of Beauty ;)

pąk Bowl of Beauty.jpg
pąk Bowl of Beauty.jpg (246.44 KiB) Obejrzany 5440 razy

pierwsze pąki.jpg
pierwsze pąki.jpg (219.79 KiB) Obejrzany 5440 razy

pąki na tawułce.jpg
pąki na tawułce.jpg (287.28 KiB) Obejrzany 5440 razy

pąki na tawułce..jpg
pąki na tawułce..jpg (242.74 KiB) Obejrzany 5440 razy

pąki na trojeści.jpg
pąki na trojeści.jpg (248.87 KiB) Obejrzany 5440 razy

pieris.jpg
pieris.jpg (274.71 KiB) Obejrzany 5440 razy

ślicznota w doniczce- biały, pełny lilak :D

Madam Lemoine.jpg
Madam Lemoine.jpg (289.28 KiB) Obejrzany 5440 razy

Dobrze, że kupiłam druga sadzonkę lilaka Aucubeafolia- ponieważ tylko jedna z nich ma pstrokate liście- druga to podmiana... Na fotce biedronkowe lilaki i dwa "krzaczki" czerwoej ketmii syryjskiej...

lilaki.jpg
lilaki.jpg (262.26 KiB) Obejrzany 5440 razy

floksy.jpg
floksy.jpg (284.7 KiB) Obejrzany 5440 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 87 gości