RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez kluska » 17 Kwi 2015, 05:24

Znowu odgapiłam :) Róża kupiona! chyba muszę przestać do Ciebie zaglądać w sezonie zakupowym :)
kluska
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 17 Kwi 2015, 08:45

Zaglądaj, zaglądaj... :D U mnie to norma ten zakupowy szał. :mrgreen: Ile z tego się utrzyma na ogrodzie - to już inna bajka. Nie wszystko co ja chcę dobrze u mnie rośnie. Zostają te najmocniejsze rośliny którym odpowiada miejsce. Ale jak nie kupię i nie posadzę- to się nie dowiem co rośnie na mojej patelni. ;) ;)

Cieszę się bardzo- po raz pierwszy od kilku lat udało się przezimować Sundaville- w donicy jest różowa i biała. Porastają w nowe iście/ zrzucały wiosną-juz myślałam, że po nich ;) / a biała nawet ma kilka pąków i jeden się właśnie otworzył. No- sukces. :mrgreen:
Pierwsza fotka- z minionego sezonu, - następne- dzisiejsze. ;) Z tej radości to dokupię jeszcze inne kolory. Na rynku były w zeszłym sezonie- żółta, czerwona i pełna różowa... ;) Już miałam i czerwone i pełne rózowe- ale nie przezimowywały- teraz się skuszę ponownie. ;)
Trzymałam donicę najpierw przy balkonowym oknie/ tam w pobliżu nie ma kaloryfera, skąpo bardzo i rzadko podlewałam/ a w styczniu- gdy zaczęły sypać liściami przeniosłam na parapet nad kaloryferem- zaczęłam więcej podlewać i nawozić. Przesadziłam najpierw do nowej ziemi. Zimą nie lubi wody- i potrzebuje dużo jasnego światła oraz chłodniejszego stanowiska...

sundaville.jpg
sundaville.jpg (262.22 KiB) Obejrzany 5221 razy

sundavilla pełna.jpg
sundavilla pełna.jpg (237.96 KiB) Obejrzany 5221 razy

sundavilla pełna.jpg
sundavilla pełna.jpg (263.77 KiB) Obejrzany 5220 razy

A to dzisiejsze ;) :D

sundaville.jpg
sundaville.jpg (237.26 KiB) Obejrzany 5221 razy

sundaville..jpg
sundaville..jpg (233 KiB) Obejrzany 5221 razy

Na parapecie...Hibiskusa kupiłam niedawno przecenionego w Lidlu- ze 4 tygodnie temu. Miał pąki, ale osypały się największe- mniejsze podrosły - i proszę... ;)

na parapecie.jpg
na parapecie.jpg (270.14 KiB) Obejrzany 5221 razy

Nareszcie na parapetach względny luz- ogrodowe już stoja cały czas na balkonie. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TERESA » 17 Kwi 2015, 16:39

Witaj Jula u Nas dziś pozimniało , słonko szybko się schowało i nici z ogrodu, wiesz ja mam jedną eden rose i rośnie mi bardzo słabo i też mam zamiar dokupić drugą sadzonkę , zobaczę w LM , chciałabym już taką większą, zobaczę teraz będzie też duży wybór róz w OBI i tych innych centrach.
Jeśli chodzi o piwonie to moje mają już dużo pączków , bo są wczesne, a te póżniejsze też się zbierają.
TERESA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 17 Kwi 2015, 19:39

Teresko- u nas jeszcze względnie. Dzis cały dzień z przerwami na jedzenie i picie ;) byłam na ogrodzie. Zryłam sporo a i posadziłam z połowę róz z kopca. Widzę, że późno sie wzięłam za te róże- troche wybiegnięte- ale cóż muszą sobie poradzić- a tu na dokładke idzie spore ochlodzenie... :roll: Po niedzieli ciag dalszy...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TERESA » 18 Kwi 2015, 08:38

Witaj Jula u Nas dziś w nocy popadało , ale jest zimno . wiesz domówiłam teraz jeszcze eden rose i marijolaine , tak więć z prac ogrodowych na dziś nici. a dostałam przyczepę ziemi i muszę trochę podsypać pod róze , bo dużo mam pod iglakami , a korzenie przerasatają,życzę Ci miłego dnia :D
TERESA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 19 Kwi 2015, 17:39

U nas chłodno-i pada... Byłam na targach budowlanych- trwają trzeci dzień, ale dopiero dzisiejszego się wybraliśmy. Jednym z elementów programu wystawienniczego był "aneks" ogrodniczy. Ja ominęłam wszystkie rzeczy budowlane i śmig-śmig na drugie piętro na aneks ogrodniczy - ;) .Mąż poszedł na budowlankę. Za wiele to tego ogrodniczego dzisiaj nie było, nie wiem jak w inne dni - ale nie wróciłam z pustymi rękami. ;)

2 sadzonki jeżówek żółtych- Flame Thrower / pojedyncza/ i Secret Glow /pełna/. Były i inne odmiany i kolory- ja wybrałam te. ;)

jeżówki żółte.jpg
jeżówki żółte.jpg (262.49 KiB) Obejrzany 5193 razy

Brunnerę o fajnych listkach, krwawnik Paprica, granatową z czarnym środkiem ostróżkę i pierisa o dwubarwnych listkach.

brunnera, krwawnik, ostróżka i pieris.jpg
brunnera, krwawnik, ostróżka i pieris.jpg (310.58 KiB) Obejrzany 5193 razy

Oraz w kapersie sadzonkę czerwonej monardy Cambridge Scarlet.

:D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 20 Kwi 2015, 16:07

Okropnie u nas dzisiaj wieje- mam "ciężkie" samopoczucie...Nic mi się nie chce i jestem śpiąca...Ogródek niestety dziś mnie nie interesuje... :(
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez kluska » 20 Kwi 2015, 16:43

OOOOOOOO to tak jak mi! Ale na oblocie byłam, Powinnam sadzić dalie - nie chce mi się... wysiewać jednoroczne... nie chce mi się... idę na fitness i spać... może rano będę mieć więcej werwy.. a rośliny na ogrodzie tak okurzone że wszystkie wyglądają na szarobrązowe.. niech spadnie w końcu deszcz i je umyje... Pierwsze lilie zakwitły - białe przecudowne! aż całe 6 cm :)
kluska
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 20 Kwi 2015, 19:12

Przestało wiać i pokrapywać- i ja wróciłam do normy. ;)
Klusko- załóż swój wątek i pokazuj te swoje cudeńka. Z przyjemnością obejrzymy. :D
Zapowiadają na dziś mocne ochłodzenie w nocy...Byłam na ogródku przynajmniej doniczkami ponakrywać co się dało- a rośliny na balkonie powsadzałam w kartony... :roll:

Dalie i u mnie błagają o wsadzenie- wszystko ruszyło i ma kiełki w kapersach... Dwie ładne na parapecie mnożę- już mam dodatkowe u każdej sadzonki. ;) Wtykałam w te same doniczki- by potem z bryłą korzeniową wsadzić w maju w grunt. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez kluska » 20 Kwi 2015, 19:51

Sęk w tym, że nie lubię robić zdjęć... to znaczy zrobić jeszcze mogę, ale zabawa w ściąganie, pomniejszanie i wstawianie... jakoś nie mam do tego ducha... sama żałuję, bo potem nie widzę jak kiedyś wyglądało...
kluska
Różomaniak

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 71 gości