RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez Juleczka » 02 Cze 2015, 13:18

Eyes For You zaczęła kwitnienie od dołu krzaczka. Górą sporo pączków...

Eyes For You.jpg
Eyes For You.jpg (289.58 KiB) Obejrzany 4970 razy

Eyes For You.jpg
Eyes For You.jpg (347.31 KiB) Obejrzany 4970 razy

Drugi, mały jeszcze bo tegoroczny -Arthur Bell

Arthur Bell.jpg
Arthur Bell.jpg (333.43 KiB) Obejrzany 4970 razy

Owa róża o której właśnie rozmowa z tarą ;) Kwiat bardzo napakowany- ale nieduży. na jednej gałązce po kilka pąków... Zapachu niestety jeszcze nie wiem bo kwiaty się otwierają na razie powyżej mojego wzrostu- nie dosięgnę. ;)

nn.jpg
nn.jpg (276.32 KiB) Obejrzany 4970 razy

nn.jpg
nn.jpg (301.51 KiB) Obejrzany 4970 razy

nn.jpg
nn.jpg (221.87 KiB) Obejrzany 4970 razy

Agnes Schilliger.jpg
Agnes Schilliger.jpg (342.41 KiB) Obejrzany 4970 razy

Chippendale.jpg
Chippendale.jpg (319.34 KiB) Obejrzany 4970 razy

Christopher Marlowe.jpg
Christopher Marlowe.jpg (352.54 KiB) Obejrzany 4970 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 02 Cze 2015, 13:36

U mnie rozpoczyna kwitnienie Lichtkonigin Lucia ale ta ostatnia fotka mi podpada bo kolor raczej zbliżony do Alchymist.
Luśka jest napakowana pąkami to fakt, ale zobaczymy
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 02 Cze 2015, 14:00

Aniu- ta różyczka kwitnie chyba tylko raz- posadzona zeszłego roku wiosną- dopiero teraz ma kwiaty...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez tara » 02 Cze 2015, 14:26

A może to jednak Alchymist, kwitnie tylko raz, ma masę pąków, sztywne łodygi i ten ostatni kwiat wygląda podobnie.
Zresztą co ja gadam masz go pewnie porównujesz.
tara
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 02 Cze 2015, 15:31

:D Cały czas porównuje do Alchymista. Jednak ta nn ma dużo mniejsze kwiaty- ale to jej pierwsze kwitnienie - zobaczymy co dalej z tego wyniknie. ;) Nawet bym chciała by to był Alchymist. Jak dla mnie to najpiękniejsza róża. :D

Właśnie nad nami czarne chmury, zwiększył się wiatr i grzmi... Pewnie cosik poleje... ;) / Dawno nie padało... ;) :lol: /
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sasanka18 » 02 Cze 2015, 21:05

Juleczko :shock:, ta róża Eyes For You niesamowita i chyba ma duże kwiaty ,czy to tak wygląda na zdjęciu.
Gdzie ją zdobyłaś ,bardzo mi się podoba z daleka podobna do piwonii.
U Ciebie już różyczki kwitną a my z Anią czekamy ale już niedługo będzie piękny pokaz .
Chętnie spaceruję po Twojej różance, tyle pięknych róż już zgromadziłaś :D
Sasanka18
Różomaniak

Postprzez Sasanka18 » 02 Cze 2015, 21:09

Biała kamasja piękna mam ją pierwszy rok i dzisiaj otworzyła jeden pączek
ma chyba 5 kwiatów .Twoja już kwitnie na całego- piękna.
Sasanka18
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 02 Cze 2015, 21:26

Witaj Sasanko :D . Eyes kupowałyśmy bodaj przed 3-ma laty poprzez Gosię u Petrovica z Serbii. Na fotkach i w rzeczywistości ma duże kwiaty. Gdy jest ich mało są duże- gdy się krzew obsypie wieloma będą mniejsze. Wiele osób dziwi się , że to róża.Ciekawostką jest to, że wieczorem zamyka płatki do środka- idzie spać... ;) :lol: Rzeczywiście jest piękna- bo ma na krzaczku różne oczka na kwiatkach. Gdy rozkwita są żywego koloru- potem ciemnieją . :D Pokażę na przykładzie zeszłorocznego kwitnienia o czym mówię. ;)

Eyes For You.jpg
Eyes For You.jpg (230.33 KiB) Obejrzany 4956 razy

Eyes For You..jpg
Eyes For You..jpg (268.86 KiB) Obejrzany 4956 razy

Co do nagromadzonych róż- to owszem zbieram i zbieram... ;) Ale nie wszystkie ładnie rosną- teraz też z bólem serca patrzę jak niektóre wymarzone słabiutko startują. Ale będę je sciągała nadal- bo podoba mi się tak wiele. :lol: Coś na pewno się zaaklimatyzuje na moim ogrodzie- a jak nie- to tyle co roku piękności coraz bardziej jest dostępnych ,że zawsze będzie coś nowego przybywało. ;)
Kamasja to juz trzeci kolor który kwitnie- ciemno niebieska i jasno niebieska juz przekwitły- a pełna biała niestety nie zakwitnie... Mam jej 2 kępy- ale obie tego roku "zastrajkowały. Nie wiem czemu ściemniały i zaschly pąki- o tak to wygląda... :( Dziwne, bo obie kępy są od siebie oddzielone sporym kawałem ogrodu...

kamasja.jpg
kamasja.jpg (224.87 KiB) Obejrzany 4956 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sasanka18 » 02 Cze 2015, 21:55

Wiesz u mnie tak samo niektóre róże strajkują , są jakieś małe i wcale się nie rozrastają
tak się zastanawiam co z nimi zrobić ,bo na nowe nie mam miejsca ale trochę mi szkoda
Do takich należą History w zeszłym roku przesadziłam zobaczę co z tego będzie ,bo jest ich trzy krzaki a widok marniutki.
Róża Troika ,też tak siedzi i się zastanawia a miejsce ma dobre i Awalon cztery a coś im nie pasuje widok marniutki a róża piękna .
Jak jestem w centrum ogrodniczym i patrzę na róże piękne i dorodne to z trudem się powstrzymuję ,żeby te moje bidule nie wysiedlić.
Julko Kamasja biała ma ładne pąki a ciemno niebieska i blado niebieska miały po jednym kwiatku.
Mam też od koleżanki z forum bladoniebieskie i w tym roku nie kwitły a liście miały wielgachne ,chyba muszę je przesadzić, jak zaschną

Róża jak by nie patrzeć niesamowita ,ta zmiana koloru w środku kwiatu wygląda pięknie .
Mam też dwie róże od Gosi od Petrovica -jedna rośnie ładnie a druga trochę się ociąga /nazwy pomylone/
jak zakwitną to poproszę Ciebie żebyś może nadała im imiona.
Sasanka18
Różomaniak

Postprzez Sylwia » 02 Cze 2015, 22:12

Jula, a tej żółtej przy pergoli, nie kupiłaś przypadkiem w lidlu? Zerknij do identyfikacji, wstawiłam moją, na pierwszy rzut oka chyba podobne.
Eyes for you muszę dla syna kupić, on lubi takie kolorki :lol:
Odnośnie kiepsko rosnących róż wypadła mi lady Emma Hamilton (ubolewam), jeszcze dogorywa w doniczce... Ale udało mi się uratować Irenę. Rosła 3 lata, no prawie nie rosła, tylko malała. Wyjęłam na wiosnę z ziemi, korzenie nawet mniejsze niż przy wsadzaniu. W donicy doszła do siebie i robi się piękna...
I byłam w LM jakaś dostawa różyc pakowanych po kilka na patio (seria terazza) różne kolorki po 29. Na reszcie stada mszyc...
Sylwia
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 62 gości