co z tą różą? :)

Re: co z tą różą? :)

Postprzez Deirde » 06 Lip 2015, 21:34

Nie ma sprawy, czekam na wieści
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez lumka » 24 Lip 2015, 19:50

Chyba z moją różą jest jednak coś nie tak... Znów wypuściła trzy takie dziwne pąki i na dodatek pożółly jej strasznie liście :( czy da się ją jakoś odratowac? Przez ten czas od kiedy obciełam pąki, nie nawozilam jej niczym..
lumka
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 25 Lip 2015, 15:16

Nie wiem jak ci pomóc... Na pewno oczekujesz odpowiedzi... Nie spotkałam się z tak zdeformowaną różą u siebie.
Co ja bym zrobiła? Na początek oberwała bym jej wszystkie liście- i tak żółkną, jak piszesz. Potem obserwowała bym czy następne będą zdrowe i normalne. Jeżeli nie to chyba masz zawirusowaną tę różę- i nie wiem czy się da uratować...
Ja róże marnie rosnące wykopuję do donic- ustawiam w cieniu, wszystkie liście obrywam, skracam gałązki i korzenie - i czekam na powtórne porastanie. Mam tak kilka teraz, którym rosną już listki. Róże miały już ze trzy lata- ale zamierały- słabo rosły i marnie kwitły... Jeżeli która padnie- to trudno- ale rzadko się zdarza. Jak nie odzyskują zadowalającego wigoru do jesieni - to na zimę dołuję z donicą- a wiosną już normalnie rosną i znowu lądują w gruncie. Juz kilka tak "uratowałam"...

ratowane róże.jpg
ratowane róże.jpg (269.98 KiB) Obejrzany 23530 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez lumka » 25 Lip 2015, 17:42

Coz, sprobuje ją przesadzic do donicy, a w jej miejsce chyba musze kupic nową niestety...:( szkoda, bo ładnie się zapowiadała i juz zdążyłam ja pokochac ehhh :(
lumka
Różanowdrożony

Useful Product Website

Postprzez FrankJScott » 09 Lut 2024, 19:11

Please try Google before asking about Top Product Blog ac0789a
FrankJScott

Poprzednia

Wróć do Rozmowy o różach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości