RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez polinka » 21 Wrz 2015, 17:59

Bienvenue czy jest podobna trochę z budowy kwiata do Agnes schilinger :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 21 Wrz 2015, 18:56

Polinko- mam żółte róże :D . Lubię żółte, blado żółte, pomarańczowe... Nie lubi tylko takiej żółci która w trakcie przekwitania zmienia się na ostry różowy. Jak np u Rosomane Janon czy Georges Danjean ;) :lol: Co prawda znam je tylko z fotek- ale to co widzę mnie nie "porywa". ;)

Z żółtych mam np ;)

Arhur Bell.jpg
Arhur Bell.jpg (272.62 KiB) Obejrzany 6407 razy

Candelight.jpg
Candelight.jpg (282.86 KiB) Obejrzany 6407 razy

Bernstein Rose.jpg
Bernstein Rose.jpg (246.07 KiB) Obejrzany 6407 razy

Cappucino.jpg
Cappucino.jpg (262.08 KiB) Obejrzany 6407 razy

Caramella.jpg
Caramella.jpg (241.75 KiB) Obejrzany 6407 razy

Goldelse.jpg
Goldelse.jpg (218.53 KiB) Obejrzany 6407 razy

Julia Child = Anisade.jpg
Julia Child = Anisade.jpg (233.55 KiB) Obejrzany 6407 razy

Marseliborg Castle.jpg
Marseliborg Castle.jpg (215.73 KiB) Obejrzany 6407 razy

Splendid Ruffles.jpg
Splendid Ruffles.jpg (235.94 KiB) Obejrzany 6407 razy

Well Being.jpg
Well Being.jpg (247.95 KiB) Obejrzany 6407 razy

Sa jeszcze zółte lub z przewaga żółtego angielki- Goldrn Celebration, Graham Thomas, Charles Darwin, Crown Princess Margaretha, Leander,Teasing Georgia, The Pilgrim, Charlotte, Charles Austin...
Z francuzek żółta jest Nelson Montfort, renesansówka Sophie Renaissance, jest też żółta Yellow Fairy... Nie wszystkie pokazuję, bo nie wszystkie jeszcze ładnie kwitły w tym sezonie- ale pokazywałam w zeszłym...- ale na pewno jeszcze pokażą jakie są ładne. ;) Jest trochę pomarańczowych... Ale najwięcej jest rózowych. :roll:
Ostatnio edytowany przez Juleczka, 21 Wrz 2015, 19:12, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 21 Wrz 2015, 19:03

polinka napisał(a):Bienvenue czy jest podobna trochę z budowy kwiata do Agnes schilinger :?:

Czy ja wiem? Może trochę- ale jednak Bienvenue - przynajmniej u mnie ma większe kwiaty - a jak cudnie pachnie! Dzisiaj sprawdziłam jak byłam na obchodzie ogródka. Jest za mokro na prace, ale chodzę zajrzeć czy nie uaktywniły się ślimaki po deszczach...Wczoraj kilka utłukłam- dzisiaj nie widziałam. :lol:

Agnes Schilliger.jpg
Agnes Schilliger.jpg (263.6 KiB) Obejrzany 6407 razy

Bienvenue.jpg
Bienvenue.jpg (258.36 KiB) Obejrzany 6407 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 21 Wrz 2015, 19:34

Sorry Juleczko, faktycznie żółtych odmian masz sporo i przypominam sobie, że w oko wpadła mi Cappucino, a co do Agnes i Bienvenue nie są podobne, to tylko moje wrażenie- chodziło mi o falbanki. Cappucino ładna :D
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 21 Wrz 2015, 19:49

Cappucino polecam- super róża. bez łaski kwitnie, prezentuje sie świetnie i jest zdrowa. Juz w pierwszym sezonie mnie zachwyciła- teraz ma 3 sezon u mnie.

Cappucino.jpg
Cappucino.jpg (256.52 KiB) Obejrzany 6404 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 21 Wrz 2015, 20:20

Piękna :D , tak mnie do tych żołtosci ciągnie, trzecią, którą zamówiłam w rozarii jest English Garden.. wiem słabe parametry zdrowotne-zobaczyłam po fakcie, ale będę dbać o nią, zobacz na ruskiej stronie.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 22 Wrz 2015, 12:08

Tak, wiem, ze jest ładna- już w zeszłym roku przymierzałam się do niej- zrezygnowałam ze względu na zdrowotność właśnie. Jak już inne zdrowe zdobędę to się skuszę być może na te mniej zdrowe- ale na razie nie... ;)
Niektóre z moich róż tak mi się podobają, że są w dwóch egzemplarzach... :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 23 Wrz 2015, 08:34

English Garden nie jest popularną różą, mało znalazłam o niej informacji, piszą cytuję dosłownie: "jedna z najładniejszych róż Austina z grupy róż niewysokich o sztywnych pędach i zdrowych, zielonych liściach, można je sadzić w garnkach" :lol: pożyjemy, zobaczymy. Wczoraj oberwałam wszystkie liście Stephanie Baronin zu Guttenberg-strasznie plamiste, a wcześniej Aphrodite-bardzo plamiste i co ty na to :?: -tego po nich się nie spodziewałam :evil: Circusa przesadziłam wczoraj i zrobiłam jak radziłaś, nalałam do dołka ful wody, wchłaniała się chyba dwie godziny, chyba mam pod nawiezioną ziemią glinę. Julcia masz Laurenta Cabrol :?: jeśli tak to poproszę o prezentację. :D
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 23 Wrz 2015, 09:47

English Garden jest ładna- ale widocznie ze względu na swoje słabe radzenie z czarna plamistościa lub chorobami nie zyskała uznania u ogrodników. Posadź ją jakoś tak oddzielnie i zobaczysz czy będzie jej dobrze- róże w różnych ogrodach zachowują się inaczej- może ci się poszczęści i będziesz z niej zadowolona. jak nie sprawdzisz- to się nie dowiesz. ;) :D

Laurenta nie mam- a kupiłam... :mrgreen: Jesienią zadołowałam z innymi -z gołym korzeniem- a wiosną wysadziłam- jednak nie ruszył. Reklamować nie mogłam, bo zimę jednak spedził u mnie- i uznano by pewnie, że to moja wina. Tak samo było z Emilien Guillot-nie ruszył / razem z innymi były dołowane- inne żyją i kwitną ;) /- latem dokupiłam więc drugiego-ale już w donicy-by się nie powtórzył scenariusz... ;)
Tak więc uroki Laurenta jeszcze nie teraz... Może kupię w donicy jak będzie w następnym sezonie. :D
Z francuzek mam Chantal Merieux, Nelsona Montfort,Laduree, Chantal Thomas, Bienvenue, Agnes Schilliger, Dieter Muller, Elodie Gossuin, Emilien Guillot, Henri Matisse / ;) / ,za La Roche Guyon jest prawdopodobnie L'ami des Jardines, Nahema, Papi Delbard, Paul Bocuse... Miałam Williama Christie- nawet pięknie kwitł- a potem zaczął marnieć i do końca sezonu było po nim... Nic nie pomogło w ratowaniu- wykopałam więc i spaliłam...
Teraz dojdą - Charles de nervaux, Ventilo. I kilka angielek... :mrgreen:

Laduree zapowiada się też na fajną róże- zdrowa i ładne kwiaty. :D Sezon spędziła w donicy na podwórku- niedawno zieloną , zdrową wsadziłam na rabatę. :D

Laduree.jpg
Laduree.jpg (273.05 KiB) Obejrzany 6382 razy

Laduree.jpg
Laduree.jpg (318.37 KiB) Obejrzany 6380 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 23 Wrz 2015, 11:40

Laduree ma wielkie kwiaty, jaki to kolor róż w czerwień :?: :lol:- nieokiełznany, inny. Juleczko to ładnie poproszę :D o prezentację w twoim ogrodzie Dieter Muller, Emilien.. i Amandine Chanel. Ciekawa jest na fotce w szkółce Regis Marcon- niby rabatowa, mało informacji w necie, tyle co wiem jeden kwiat na pędzie jak wielkokwiatowa, na ruskiej stronie jest jedno zdjęcie, ale ładne i kolor fajny :D. Zimowanie Guillotek daje do myślenia, dlaczego one nie przeżyły a inne tak...hm ciekawe :roll:
polinka
Różomaniak

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 77 gości