Nie- ja już tych całkiem popularnych nie kupuję. I staram sę by przynajmniej te z wielkokwiatowych które zamawiam były nowej generacji- czyli by jednak obficiej kwitły. Wzięłam tylko dwa opakowania jasnoróżowych hiacyntów i jedno ciemnoniebieskich. W opakowaniu po 3szt.
Cześć Juleczko, co byś mi poleciła z róż wyżej rosnących, wąsko rosnących na sztywnych pędach w kolorze jasny róż, biały do półcienia- słońce po południu Mam wymagania i żeby była oczywiście zdrowa. Posadziłaś już swoje . Jula zimno, zimno.
Może lepiej będzie jak sama sobie obejrzysz pnące i znajdziesz to co ci się przyda. Niekoniecznie to co mi się podoba będzie się podobać tobie. Pokażę co mam a ty sobie popatrz i pooglądaj pnące tu... Poszukam fotek i potem napiszę.
Jula a co powiesz o Dame de Coeur wiem, że ją masz, czerwona, dorasta do 110 cm i ma sztywne pędy wzięłabym od P.Bogdana z Lancelotem i jeszcze rabatową cytrynową jak napisał sliczną
Dame de Cour ma naprawdę pięknie zbudowane kwiaty. Niestety nie kwitnie u mnie zbyt bujnie- raczej miewa mało kwiatów. Trzymam je jednak bo są piękne.../Mam 2/. Ma czerwony kolor-ale mój aparat czasem ten kolor przekłamuje.
Dame de Cour 2014r..jpg (331.16 KiB) Obejrzany 6284 razy
Dame de Cour 2014r..jpg (268.97 KiB) Obejrzany 6284 razy
Dame de Cour.jpg (260.82 KiB) Obejrzany 6284 razy
Dame de Cour.jpg (291.02 KiB) Obejrzany 6284 razy
Dame de Cour.jpg (239.19 KiB) Obejrzany 6284 razy
Potrafi jednak mieć więcej kwiatów- szkoda, że nie u mnie. mam nadzieję, że się z czasem rozkręci. To herbaciana więc wiadomo- szału nie będzie...
Byłam dzisiaj specjalnie w Leclercu. Gazetka sklepowa, którą ktos włozył mi do skrzynki "zaprasza" na kiermasz kwiatowy. Co prawda od wczoraj się zaczął, ale ja sobie przypomniałam dzisiaj. Wyszperałam takie rośliny/ ceny niższe, bo to wyprzedaż/...
jeżówka.jpg (309.78 KiB) Obejrzany 6281 razy
zielono biała jeżówka.jpg (274.53 KiB) Obejrzany 6281 razy
Brunnera Diane's Gold.jpg (293.08 KiB) Obejrzany 6281 razy
brunnera Sea Heart.jpg (309.03 KiB) Obejrzany 6281 razy
Pewnie jeszcze jutro pojadę- były czerwone naparstnice o wąskich lisciach- podobały mi się - jednak byłam autobusem i miałam zakupy- nie zmieściłam więcej roslin w siaty... Nie wszystkie mnie zainteresowały tam rośliny- ale te sobie "wynalazłam".
Julcia dziękuję, utwierdziłam się w wyborze i zamówienie w niedzielę pójdzie, jeżówki ładne, biała bardzo mi się podoba. Cos odkryłam Sir Lancelot=Samaritan Harknessa
Juleczko/Nelu przebrnęłam z grubsza przez Twój wątek i prawie się rozchorowałam. Masz ogromną ilość pięknych róż i pięknie je pokazujesz. Niektóre są na liście moich chciejstw, jeżeli można, to trochę o nie popytam.
Polinko- to , że Sir Lancelot to Samaritan wiem od "dawna". Gdy zajrzysz na nasz tu na forum katalog róż to zobaczysz, że każdy opis prawie zaczyna się od - synonimu - to inne nazwy tych samych róż. Ja tak "odkryłam" we F. Granny- że to inaczej tamże wystawiony Faun. Dlatego sprawdzam przed zakupem wszystko o danej róży- bo czasem znamy je pod innymi nazwami .
Danka11- witaj w moim wątku ogrodowym- pytaj o co chcesz- jeżeli tylko będę wiedziała -odpowiem. Załóż sobie temat swojego ogrodu czy działki - i tamże tez będzie można na różne tematy twoich róż podyskutować , popatrzeć czy porównać.
Miłego dnia dziewczyny!
Ja dzisiaj znowu miałam wyprawę do Leclerca. Dla mnie to jazda na drugi koniec miasta autobusem miejskim. Zajmuje to trochę czasu- ale czego się nie robi dla zdobycia roślin. Dzisiaj wróciłam z tym- zmaltretowana rudbekia- ale w gruncie odżyje
rudbekia Goldsturm.jpg (349.62 KiB) Obejrzany 6269 razy
kłosowiec Black Adder.jpg (358.94 KiB) Obejrzany 6269 razy
naparstnica Raspberry.jpg (329.2 KiB) Obejrzany 6269 razy
sadzonka trytomy.jpg (350.13 KiB) Obejrzany 6269 razy
Wracając "zahaczyłam" o rynek- gdzie kupiłam takie jeżówki