RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez Juleczka » 13 Lut 2016, 21:33

TEREZA napisał(a):...
Bardzo mi się podoba Comtessa , ale nie widzę jej w szkółkach , gdzie ją kupowałaś , jest bardzo ładna. :)

Przegladałam dzisiaj Terezo fotki z poprzedniego roku-, by sprawdzić kiedy były dostępne róże w sklepach i natknęłam się na fotkę z 20maja 2015 roku- z Liroy Merlin- była tam dostępna Comtessa. Jeżeli masz możliwość to zajrzyj od czasu do czasu tam, może uda się spotkać...

Comtessa.jpg
Comtessa.jpg (269.63 KiB) Obejrzany 8881 razy

Trafiłam znowu na rynku na cebule zielonej galtonii- maja kilka cebul przybyszowych- alez będzie uczta dla oczu jak mi zakwitna wszystkie- te z poprzednich lat i te nowe wielkie. :D

cebule zielonej galtonii.jpg
cebule zielonej galtonii.jpg (284.59 KiB) Obejrzany 8881 razy

A w ogrodniczym, trafiłam kapers z hostą którą chciałam i zawieszkę z blaszki. ;) Hosta- jak i poprzednie roslinki juz w doniczce na parapecie... Cebule tylko czekają wiosny.

hosta Medio Variegata.jpg
hosta Medio Variegata.jpg (283.11 KiB) Obejrzany 8881 razy

zawieszka.jpg
zawieszka.jpg (300.8 KiB) Obejrzany 8881 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TEREZA » 14 Lut 2016, 14:34

Witaj , Liroya mam u siebie , zawsze tam zaglądam w tamtym roku było słabo z różami , nie przypominam sobie jej , może nie trafiłam , na Walentynki dostałam dwie różyczki jestem bardzo zadowolona ciągle na nie zerkam i myślę o maju. , życzę Ci również miłego dnia :D
TEREZA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 18 Lut 2016, 18:59

Terezo- juz nie kupie miniaturowych różyczek w marketach... Miałam śliczne- a nic już nie ma- a zachodu z utrzymaniem tego było dużo- chorowały... Coś tam mam zadołowane, ale nie liczę, że będą w dobrej kondycji, bo coraz były mizerniejsze- więc piszę , że nie ma już... ;)

Ale zima zleciała- ani sie czlowiek nie spostrzegł już marzec puka do drzwi... :lol: Pozostaje nadzieja, że zima sobie o nas nie przypomni i nie przyleci nasypać śniegu i schłodzić... Mokro jest, bo u nas prawie codziennie pada...

Medytuję nad ponownym poszerzeniem tych rabatek... :mrgreen: Gdzieś te róże kupione muszę upchać... ;) Pewnie znowu będzie wiosna "rycie"... :mrgreen:

rabatka.jpg
rabatka.jpg (289.52 KiB) Obejrzany 8841 razy

rabatki.jpg
rabatki.jpg (281 KiB) Obejrzany 8841 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 20 Lut 2016, 18:00

Przeleciałam dzisiaj kilka ogrodniczych- nic nowego... W towarze z poprzedniej dostawy wygrzebałam jeszcze nasiona pełnej portulaki- posieję w marcu do donic w których będą rosły przez sezon róże- dla towarzystwa... ;)

portulaka nasiona.jpg
portulaka nasiona.jpg (309.18 KiB) Obejrzany 8819 razy

Wzięłam również mocno skiełkowana tawułkę różową- pokręcona w tym kapersie, ale widać , że sadzonka spora- to się skusiłam bo w innych ogrodniczych za większą cenę były znacznie mniejsze sadzonki.Za kilka dni pięknie się wyprostują te gałązeczki- poprzednie tawułki kupione też skiełkowane już są wyprostowane i ładnie zielone. :D Stoją przy balkonowym oknie, z dala od kaloryfera. Gdy się wyprostują to wszystko będzie w dni z dodatnią temperaturą wystawiane na balkon- na noc z powrotem do mieszkania. Do czasu aż noc będzie już na stałe z dodatnimi temperaturami...

tawułka różowa.jpg
tawułka różowa.jpg (274.55 KiB) Obejrzany 8819 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TEREZA » 20 Lut 2016, 19:38

Jula u Nas się zrobiło bardzo zimno po środowym obfitym opadzie śniegu ,już go nie ma ,ale jest zimno.
Byłam dziś tylko niedługo na ogrodzie , pooglądałam róze , nie za bardzo jestem zadowolona obym się myliła pozdrawiam Teresa
TEREZA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 20 Lut 2016, 20:42

Tereso- dopiero wiosną tak naprawdę będzie wiadomo co i w jakiej kondycji przetrwało- czasem źle to wygląda- a jak pogoda dopisze wszystko wraca do normy. Tego ci życzę. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 22 Lut 2016, 15:50

Pojechałam sobie do Auchana- na rekonesans ogródkowy... ;) Z nadzieja na róże- ale za wcześnie... Nie bylo nic- chciałam wyszperac jakieś okrywowe... Może za tydzień-dwa...

Nie wróciłam z pustymi rękami... ;) Grzebałam / delikatnie/ w kapersowych kartonach i co wygrzebałam- / sadzonki najładniejsze jakie udało sie wyszperać- hosta z 2 kłami a kłącze piwonii mimo iż niewielkie to zadowalające. :D Do tego nasiona różowej pampasowej trawy i o dziwo! podwójną sadzonkę trawy penisettum / a są po 1 w kapersach. /

hosta Moerheim.jpg
hosta Moerheim.jpg (289.43 KiB) Obejrzany 8793 razy

piwonia Top Brass.jpg
piwonia Top Brass.jpg (227.53 KiB) Obejrzany 8793 razy

Trawa  alopecuroides penisettum.jpg
Trawa alopecuroides penisettum.jpg (300.76 KiB) Obejrzany 8793 razy

trawa pampas. nasiona.jpg
trawa pampas. nasiona.jpg (227.45 KiB) Obejrzany 8793 razy

Było sporo różnych kartonów z kapersami- mnie zaciekawiły piwonie. Były "zwykłe" - opisane jako białe różowe, czerwone oraz takie z różnych firm- plus ta odmiana co ja wzięłąm ;)

Karl Rosenfeld,Sarah Bernard, Celebrity.jpg
Karl Rosenfeld,Sarah Bernard, Celebrity.jpg (232.13 KiB) Obejrzany 8793 razy

Sara Bernhard, Kansas i Celebration.jpg
Sara Bernhard, Kansas i Celebration.jpg (255.99 KiB) Obejrzany 8793 razy

Sorbet.jpg
Sorbet.jpg (222.49 KiB) Obejrzany 8786 razy

Take of.jpg
Take of.jpg (252.83 KiB) Obejrzany 8786 razy

/wklejałam fotki powtórnie- stąd brak ilości wczesniejszych wyswietleń/- nie otwierały się...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez TEREZA » 23 Lut 2016, 20:05

Jula bardzo ładną odmianę piwonii wybrałaś , na pewno będziesz zadowolona pozdrawiam deszczowo i wietrznie :cry:
TEREZA
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 23 Lut 2016, 20:35

Terezo- czy ty masz taką?
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 25 Lut 2016, 11:28

Ma Do- przegapiłam twój wpis- a bardzo miło mi , że bywasz i zagladasz. Pozdrawiam.

My - różo- i roślino-maniacy wędrujemy po różnych forach :D by do woli nasycić swoje oczy kolorowymi fotkami roślin- i aby szukać natchnienia względem swoich ogródków czy działek. Bardzo lubię szperać i przyznam się, że zajmuje mi to kilka godzin dziennie... ;) :lol: Dzięki temu oglądaniu wiemy co chcemy, jak się co nazywa i czego szukać dla siebie. Nie wszyscy podpisują nazwami swoje fotki,szkoda, ale sporo tak robi- jest to bardzo pomocne- uczymy się także poznawać różne rośliny. Na rynku czasem jak kupuję jaką roślinkę to słyszę nazwę- i chociaż roslina w sadzonce nie jest jeszcze podobna do kwitnącej- wiem już czego się spodziewać... A szukać i oglądać - niesamowicie lubię. :lol:

Teraz pokaże kilka z moich parapetowych podchowańców- :D ;)

ogrodowa begonia Dragon-sadzonka zrobiona jesienią z czubków wzrostu matecznej ... Zaczyna już kwitnąć. :D

begonia Dragon.jpg
begonia Dragon.jpg (270.41 KiB) Obejrzany 8758 razy

Kupiony jesienią na przecenie, zabiedzony klonik. Dałam mu wydobrzec a potem gdy podrósł poobrywałam na drzewko. Ma właśnie małe pączusie- bardzo jestem ciekawa koloru...

Abutillon, klonik.jpg
Abutillon, klonik.jpg (224.07 KiB) Obejrzany 8758 razy

Pobrane jesienią z pelargonii sadzonki- ładnie rosną ... :D

sadzonki pelargonii.jpg
sadzonki pelargonii.jpg (255.46 KiB) Obejrzany 8758 razy

sadzonka piwonii Top Brass.jpg
sadzonka piwonii Top Brass.jpg (235.18 KiB) Obejrzany 8758 razy

:lol: Rosna moje nowe hosty... Kupione w fazie malutkich kiełków-ale już się otwierające... Widzę, że zgodne z fotkami na opakowaniu.

hosty.jpg
hosty.jpg (253.13 KiB) Obejrzany 8758 razy

Wzeszedł łubin...Musze kupić większe torfowe doniczki i przeflancować / łubin tego nie lubi , ale spróbuję... Nasiona sprzd 2 lat- na próbe wysiałam czy dobre jeszcze. ;)

łubin.jpg
łubin.jpg (244 KiB) Obejrzany 8758 razy

Poprzednie tawułki już wyprostowane a ostatnio zakupione już nabierają sztywności. ;)

na parapecie.jpg
na parapecie.jpg (265.57 KiB) Obejrzany 8758 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 45 gości