RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez Juleczka » 21 Mar 2016, 09:25

Polinko- człowiek sie uczy na własnych błedach- jednak nadal się one przydarzaja- zeszłego roku mając wiele róż wiosną do wsadzenia- kilka angielek/ by ukryć nadmiar mojego szaleństwa zakupowego :mrgreen: / wsadziłam wprost do gruntu- a i tak sporo donic stało za garażami. Jednak te róże kiepsko rosły- zakwitły cały sezon - tylko niektóre - pojedynczy,mi kwiatkami- dobrze chociaż , że nie padły- kapkę się rozrosły jednak- i dopiero tego sezonu zobaczę jakie i czy ładne... ;) Gdybym zadoniczkowała tak jak resztę- może wysłuchała bym gderania- ale miałabym ładne róże. :D

Na fotce to róże wokół brzegu tej długiej rabatki. Słonko było- u nas świeci wysoko- podlewałam- ale i tak mikrawe zostały... ;)

rabatka różana.jpg
rabatka różana.jpg (227.69 KiB) Obejrzany 5889 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 21 Mar 2016, 17:26

:D Wykopałam dzisiaj pierwsze drzewko zza garaży- potrzebne było do donicy na podwórko- przygotowuję świateczną dekorację. ;) / to z pierwszej donicy z lewej- kapkę te kule przystrzygłam... ;) Jeszcze tylko zawiesić w środkowej donicy- tam gdzie białe bratki -pisanki i postawić zajączka i wielkie jaja :D Nie skończyłam bo mnie przegonił deszcz... W tych zielonych donicach do połowy jest ziemia i włożone drugie donice z roślinami. Potem tylko wyjmę wewnętrzne donice i wstawię z różami jak ruszą ;) :D . Także pod wewnętrzne donice dosypię ziemi by bardziej wystawały- ale to jak się ociepli- na razie specjalnie są głębiej by bratkom cieplej było trochę schowanym. ;)

SAM_2592.jpg
SAM_2592.jpg (308.78 KiB) Obejrzany 5878 razy

SAM_2594.jpg
SAM_2594.jpg (201.42 KiB) Obejrzany 5878 razy

Na parapecie zakwitły następne hipeastra- jednak to co miało etykietkę - czerwone z białym środkiem- okazało się następnym czerwonym- mimo pomyłki pięknym - a to z etykietką pojedynczego całego białego-okazało się białym owszem- ale pełnym. I z tego byłam bardzo zadowolona- miła niespodzianka. :D

SAM_2565.jpg
SAM_2565.jpg (261.17 KiB) Obejrzany 5878 razy

SAM_2568.jpg
SAM_2568.jpg (234.09 KiB) Obejrzany 5878 razy

...Moja gwiazda betlejemska nadal kwitnie- i ma się doskonale. :lol: / z boku widać marne siewki łubinu- kilka wysiałam. ;) /

gwiazda betlejemska.jpg
gwiazda betlejemska.jpg (244.5 KiB) Obejrzany 5878 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 22 Mar 2016, 06:43

Parapet pięknie kwitnący :D, fioletowy storczyk :D .Juleczko dzięki za dobrą radę, jestem w 100% do niej przekonana i tak zrobię z każdym krzaczkiem, najpierw do donicy :!: Na stroiki swiateczne czekamy :D . Wczoraj przyszła paka od P. Hyżego, krzaki duże, ładnie ukorzenione, jestem mega zadowolona, szczerze-nie spodziewałam się tak wypasionych krzaków. Super szkółka. Byłam wczoraj w Biedrze dokupiłam latrie, czerwone lilie i frezje-siedzą już w donicy-ciekawe cos z tego będzie czy nie będzie :lol:
W zeszłym roku bawiłam się w parapetowe, jednoroczne, a jak się wszystko rozrosło to chodziłam i wyrywałam, w tym roku dałam spokój, bratki też już mam na kwietniku, ogródek od razu inaczej wygląda-cos kwitnie :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 22 Mar 2016, 08:16

Fajnie, że róże piękne- o takie nam przecież chodzi... :D Co kupiłaś u Hyżego?
/Zamówiłam sobie fajne rośliny- zobacz w google- jaśminowiec Belle Etoile, hortensja drzewiasta Annabell - pewnie zadzwonie jeszcze po Różową Annabell... ;) /
Cebulowych nie sadziłam jeszcze- dopiero w kwietniu-i to pod koniec...Jak wytrzymają- bo jak zaczną w kartonie kiełkować / mam w najchłodniejszym miejscu w piwnicy- chłodno i ciemno/ to wsadzę w doniczki. Już tak raz miałam, że na święta, w mieszkaniu, przy balkonowym oknie stały cudnie kwitnące lilie. :lol: Na razie widzę u schowanych tam zaczątki kiełków na bulwkach glorioz- ale tak troszkę tylko- jeszcze poleżą... ;)
Ten fioletowy storczyk /wg mnie bordowy ;) / to od męża na 8-go Marca- ja wybrałam. :mrgreen: / Mąż lubi cięte bukiety- ja proszę o doniczkowe- nie lubię ciętych kwiatów- dla mnie są umarłe za życia :? - wolę jak mi przekwitną w doniczce- zawsze można doprowadzić do powtórnego kwitnienia i znowu się nimi cieszyć - a cięte muszą zaliczyć szybko kosz... ;)

Dzisiaj znowu pada...Miałam iść jeszcze po bratki- donica z ziemią przygotowana wczoraj...
Co do frezji- przechodziłam i ja czas gdy mi się podobały... Jednak u mnie się zbyt pokładały ... Miałam w dwóch doniczkach. Ale już nie powtórzyłam ich uprawy...

100_3113.jpg
100_3113.jpg (245.7 KiB) Obejrzany 5856 razy

100_4794.jpg
100_4794.jpg (262.53 KiB) Obejrzany 5856 razy

100_5326.jpg
100_5326.jpg (215.46 KiB) Obejrzany 5856 razy

100_5689.jpg
100_5689.jpg (214.49 KiB) Obejrzany 5856 razy

100_6184.jpg
100_6184.jpg (192.12 KiB) Obejrzany 5856 razy
Ostatnio edytowany przez Juleczka, 22 Mar 2016, 08:55, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 22 Mar 2016, 08:30

Dzisiaj mam wolne :D pooglądałam filmiki na Youtubie jak przycinać różne odmiany róż, byłam w szoku jak nisko przycina się róże wielkokwiatowe, niziusienko, cięłam nisko ale nie aż tak nisko, w tym roku poeksperymentuję :D
Zamówiłam 1 szt Muzykantów z Bremy i 2 szt Bordeaux- Julcia pamiętaj o tej szkółce bo :!: naprawdę warto. Frezji jeszcze nie przerabiałam ;), miałam tylko kalie. Zobaczę w necie co tam zamówiłas :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 22 Mar 2016, 08:58

Napisałam jeszcze o różowa Annabell i enkianta dzwonkowego- czekam na odpowiedź- bo oni weryfikują zamówienia- czasem nie ma juz tego co na stronie jest- trzeba czekać jak sprawdzą. Te rośliny to z mojej listy chciejstw. Małymi kroczkami zdobywam to co bym chciała mieć. ;) :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 22 Mar 2016, 09:08

Różową zamów koniecznie, rozrastają się bardzo szybko, bezproblemowe, u mojej sąsiadki rosną w pełnym słońcu, jak zakwitną-widok niesamowity-wielkie białe kule(różowej nie ma). Dostałam na jesieni sadzonkę i nie mój pies w czasie swiąt wykopał ją i stratował :evil: -trudno, może dostanę następną :roll: Jasminowiec=zapach wiosną :D. Enkiant dzwonkowy-rarytasik ogrodowy. Zawsze jak mój pyszczy, to mu powtarzam-marzenia są po to, żeby je realizować :lol:, stawiam go przed faktem dokonanym i odbiera paczki od kuriera :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 22 Mar 2016, 09:38

No i zaklepane, zapłacone... Ciesze się- bo to fajne rośliny, które kwitną na tegorocznych przyrostach- nie trzeba się bać zmarznięcie pędów- przycina się je wiosną. ;) :D
W sumie to sporo hortensji już nazbierałam- mam nadzieję tego roku zobaczyć wszystkie kwitnące. Po świętach zaczynam na dużą skale -akcja ogród! :D :lol: Całą zimę czekałam - czas na dalsze prace... Nie obejdzie się bez powiększania rabat i tworzenia nowych... Oby tylko pogoda dopisała w tym sezonie naszym roślinom... Kupiłam tu

http://www.szkolka.krzemienica.pl/pl/ro ... n-k,2.html

Jak przyjedzie kurier okaże się jakie duże są te sadzonki. ;) :D
Powiem wam- jak obejrzałam ofertę to skojarzyło mi się z towarem mojego sprzedawcy z rynku :mrgreen: - a on ma zawsze wypasione rośliny. :D Musze wiosną pociągnąć za język... :mrgreen: Szkółka jest miedzy Rzeszowem a Łańcutem- rzut beretem ode mnie. :lol: - ale po co mam stresować męża- rośliny same przyjadą do domu. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sylwia » 22 Mar 2016, 12:39

Jula co kupiłaś?
Polinko jak nisko tną? tak na oko ile cm?
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 22 Mar 2016, 13:08

Cofnij się parę postów to przeczytasz... :mrgreen:
A na serio- hortensje drzewiaste o wielkich kwiatach- Annabell i Pink Annabel, forsycję Golden Times / z poprzedniego zamówienia zrezygnowałam bo dwa razy musiała bym kuriera płacić./ , Jaśminowca o dużych kwiatach Belle Etoile / dwa lata wypatrywałam bez skutku.../ i enkianta dzwonkowatego- cacuszko na fotkach ;) :lol: - też wypatrywany długo...
Jestem zadowolona , bo to rośliny z czubka mojej listy chciejstw. :D

Czyli kaliny nie będzie- bo z pierwszego zamówienia w innej szkółce zrezygnowałam- a w tej juz nie ma. Może uda się jeszcze trafić. Marze o takiej kalinie co ma duże kule o miesistych kwiatkach- z moim szczęściem - na pewno gdzieś trafię. ;) :lol:

Musze sobie na pewien czas bezwzględnie zabronić na zaglądanie gdziekolwiek gdzie można kupić rośliny... Poszłam na rynek po bratki- owszem kupiłam- nawet zwisające- bardzo wypaśne sadzonki a jakby było mało wypatrzyłam wielkie cebule korony cesarskiej...no i sie nie oparłam- wróciły ze mną... :mrgreen: :oops:
Z lewej żółta, z prawej ma być pomarańczowa. Wsadzę w donicę- by mi jak poprzednie nie zniszczyły sroki. W donicy będą pod ścisłym nadzorem. ;)

korony cesarskie.jpg
korony cesarskie.jpg (262.7 KiB) Obejrzany 5845 razy

A na parapecie zakwitła róża chińska ... :D

chińska róża.jpg
chińska róża.jpg (260.96 KiB) Obejrzany 5844 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 47 gości