RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez Juleczka » 08 Kwi 2016, 09:02

Ja też kupiłam w B jeżówki. :D Już ładnie wystartowały, bo wybrałam - czyli wymacałam grubsze wewnątrz korzonki. ;) Wysadzone szybko się wyprostowały i zazieleniły.

jeżówka różowa.jpg
jeżówka różowa.jpg (308.14 KiB) Obejrzany 4933 razy

jeżówka różowa.jpg
jeżówka różowa.jpg (211.33 KiB) Obejrzany 4933 razy

Mam też wysadzone z kapersa jeżówki białe. ;) Na ogrodzie mam-ale im więcej tym lepiej. :D

jeżówki białe.jpg
jeżówki białe.jpg (252.02 KiB) Obejrzany 4933 razy

Po co się bawić w rozmnażanie jak doniczek już multum-= kupiłam i gotowe... :lol: Wysiałam za to ostróżki ogrodowe- dopiero za 3 razem ładnie skiełkowały- z nasion firmy mniej znanej- z tych głównych prawie nic nie wykiełkowało. :evil: -dosłownie kilka...

siewki.jpg
siewki.jpg (273.44 KiB) Obejrzany 4933 razy

Ostróżka to ta z prawej. Z lewej ma być orlik- ale nie maja jeszcze właściwych liści to nie wiem. Gęsto wzeszły, bo nie spodziewałam się żniw ;) i wysiałam całe torebki. :lol: Przepikuję dopiero jak będą właściwe liście.

Co do różyczki na pniu- zobaczymy czym się okaże- ja uwierzę w kolor dopiero jak zobaczę- doświadczenie ;) mówi mi aby się nie ekscytować różą z kartonika dopóki nie pokaże kwiatu- zbyt wiele było niespodzianek. mam świadomość, że może być tam wszystko tylko nie to co oferowane. ;) :lol: Nawet polubiłam tę loterię. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 08 Kwi 2016, 19:42

Chyba przestanę chodzić w miasto... :mrgreen: Co wyjdę to coś nowego mi się trafia. Dzisiaj- tego cukiereczka upolowałam niechcący... Pisałam o te kalinę do szkółki- nie już było- a tu proszę- przypadkiem trafiłam. Kalina Burkwoodii... Zapach zniewalający. :o Musze dokupić donic, bo mi sie kończą./ Powiem wam,że stoi po kątach już...170 doniczek :mrgreen: /
Koniecznie po niedzieli biorę się za przygotowanie rabat... ;)

kalina.jpg
kalina.jpg (329.52 KiB) Obejrzany 4922 razy

kalina..jpg
kalina..jpg (242.57 KiB) Obejrzany 4922 razy

Szkoda, że zapachu nie da się "podkleić" do fotek. :lol:

Bacznie obserwuję wykopane pnące róże w donicach. Jako, że wczoraj też padało- wszystko dobrze to przesadzanie zniosło- sztywne gałązki, listki też wyprostowane- być może dobrze wykopanie zniosą i normalnie zakwitną- tyle, że w donicach. :D Najbardziej się trzęsę nad Cesarem- to śliczna róża...A on sie za staranie odwdziecza i coraz lepiej wygląda... ;)

Cesar.jpg
Cesar.jpg (341.26 KiB) Obejrzany 4916 razy

Rano padało=- potem się przejaśniło, wzięłam sie więc za pierwsze tego roku koszenie trawnika. Skosiłam frontowy trawnik- i znowu sie rozpadało... Ale przynajmniej od frontu czysto. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 09 Kwi 2016, 21:51

Alez u nas polało późnym wieczorem... Z nagła i bardzo obficie. Rosliny to będą chyba "pijane" z nadmiaru wody... ;) Myślę, że dla moich wykopanych roślin to bardzo dobrze, że się opiją deszczówki...
Co nowego :mrgreen: A no...

porzeczka krwista.jpg
porzeczka krwista.jpg (257.25 KiB) Obejrzany 4899 razy

Zapowiadają się "żniwa" lilakowe. Bardzo zapączkowane- aż jestem ciekawa widoku kwitnących. Lilak którego miałam w zeszłym roku wykopać i zakwitł kilkoma kwiatami- tej wiosny jest wprost obsypany pąkami- na każdej gałązce po dwie kiście. :o

lilak.jpg
lilak.jpg (277.41 KiB) Obejrzany 4899 razy

Zeszłoroczny zakup- lilak Sensation również cieszy oczy pąkami

lilak Sensation.jpg
lilak Sensation.jpg (343.56 KiB) Obejrzany 4899 razy

Także Madam Lemoine oraz Palibin na pniu- ależ będzie co " niuchać". :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sylwia » 10 Kwi 2016, 11:30

Wczoraj z mezem zaszalelismy w obi....efekt 7 roz i 4 lilaki, widzialam Twoja kaline i obwachalam :) :D
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 10 Kwi 2016, 16:23

I nie kupiłaś Sylwio?- ona nie rośnie duża ,ta kalina. Zapach piękny- do ogrodu jak najbardziej- bo i urodna. :D
A można wiedzieć jakie to róże kupiłaś? :D

Byłam dzisiaj na targach budowlanych. Ostatni dzień, roślin mało... Kupiłam jeżówkę, tulipany fioletowo białe i żółtą lilię drzewiastą, pełną... Czym mi to zakwitnie- okaże się... ;) :lol:

jeżówka Meteor Red.jpg
jeżówka Meteor Red.jpg (257.8 KiB) Obejrzany 4883 razy

lilia drzewiasta pełna.jpg
lilia drzewiasta pełna.jpg (246.88 KiB) Obejrzany 4883 razy

Takie tulipany- mam nadzieję,że zakwitną- kiełkują...

tulipany 5szt.jpg
tulipany 5szt.jpg (256.15 KiB) Obejrzany 4883 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sylwia » 10 Kwi 2016, 18:56

Bo najnormalniej w świecie o niej zapomniałam... córka usiłowała kupić stokrotki :D
Lilaki: Primose, Charles Joly, Znamya lenina, Mme. Lemoine.
Róże jednak 8: Pascali, Graham Thomas, Orange sensation, Blue lagoon te z gołym korzeniem. W donicach: seria Ruffles Summer ruffles, Mystique r. ruffles joy, Indian ruffles.
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 10 Kwi 2016, 19:03

:D Ja mam tylko Splendid Ruffles... Summer i Joy znam jak wyglądają- ale resztę to na oczy nie widziałam, więc z ciekawością zobaczę jak tobie zakwitną. :D

Ciekawy ten lilak co kupiłaś- Primrose... :o żółty... U nas nie ma Obi- może to i lepiej... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sylwia » 10 Kwi 2016, 19:35

Oj fajne maki wsch. były syn kupił różowy. Piwonie, magnolie... i powiem, że w obivnajbardziej dbają o rośliny.
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 11 Kwi 2016, 15:06

Dostałam od S.O ofertę na powojniki- jak zaczęłam wybierać, oglądać w necie, porównywać- znowu dostałam fioła / :mrgreen: / i pojechałam do Auchana by zobaczyć jakie inne jeszcze są dostępne dla mnie... :mrgreen: I wypatrzyłam na regale dwa fajne odmianowo powojniki- KAEM i DIAMOND BELL. Są nieduże więc i cena nie za duża. Mam nadzieję, że szybko urosną.
Wzięłam też 2 kolumny do róż pnących. Nie specjalnie fajne, bo z rurek- ale jakiś czas będą...

kolumny.jpg
kolumny.jpg (274.76 KiB) Obejrzany 4856 razy

Oraz taką metalową podstawkę na kółkach- może się przyda przy przesuwaniu na inne miejsce wielkich, ciężkich donic... ;)

podstawka.jpg
podstawka.jpg (263.83 KiB) Obejrzany 4856 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 11 Kwi 2016, 21:36

Pierwszy raz mam gwiazdę betlejemską która kwitnie od czasu jak kupiłam w połowie grudnia- i nadal jest w dobrej formie... Dla mnie dziwne... Zwykle po świętach B.N. wyrzucałam bo opadały przykwiatki i liście.
Fotka zrobiona przed chwilą...

gwiazda betlejemska.jpg
gwiazda betlejemska.jpg (273.85 KiB) Obejrzany 4842 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 58 gości