RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez Juleczka » 22 Kwi 2016, 16:48

Wzięłam się dzisiaj za poszerzenie dwóch rabatek... Motyką zdarłam darń, narzuciłam kilka worków ziemi z Biedronki- i przekopałam. Zajęło mi to aż kilka godzin... Było twardo- trawnik był tu już kilka lat... Teraz trzeba przymierzyć rośliny w donicach- i gdyby się okazało, że jeszcze za mało przygotowałam miejsca / a racze się okaże ;) / mam jeszcze zamysł na poszerzenie następnych dwóch rabatek. Ale to za co najmniej tydzień - prawie w pól zgięta wracałam do mieszkania :mrgreen: - mam dość kopania- trzeba było dodatkowo każdą skibę rozbijać łopatą... Jestem zmęczona nielicho... :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 24 Kwi 2016, 08:00

Witaj Juleczko :D, współczuję, ale powolutku do celu, nic nie goni. Trochę donic masz więc miejsca wygospodarować musisz sporo :lol:. Denerwuje mnie już ta pogoda, wietrznie, zimno a najbardziej wkurzają mnie zimne noce z przymrozkami :evil: , a niedługo maj. Nie przemęczaj się i czekam na fotki z ogrodzia.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 24 Kwi 2016, 09:33

Ufff...Zdążyłam przed deszczem...

przedtem....jpg
przedtem....jpg (310.16 KiB) Obejrzany 4875 razy

Najpierw było kopanie... ;) Z lewej strony jest nierówna odległość miedzy rabatkami- ale mam zamiar poszerzyć z tamtej strony ten środkowy gazon.

poszerzone rabatki.jpg
poszerzone rabatki.jpg (256.11 KiB) Obejrzany 4875 razy

Na drugi dzień szybkie sadzenie, bo zapowiadany na sobotę wieczór deszcz. Chciałam by solidnie podlało posadzone rośliny i by ziemia się osadziła między nimi. :D Oczywiście sadząc podlewałam najpierw mocno dołek- potem jeszcze posadzone rośliny.

Potem... ;)

SAM_4107.jpg
SAM_4107.jpg (308.44 KiB) Obejrzany 4875 razy

Na końcu założyłam obrzeża. Trochę są pofalowane, bo trzymałam w worku od poprzedniego roku i się jakoś tak pogięły. Myślę, że w cieple słonka się naprostują. ;)

SAM_4127.jpg
SAM_4127.jpg (328.42 KiB) Obejrzany 4875 razy

Zostało mi jeszcze jedno drzewko wykopane zza garazy- mam zamiar go tu dosadzić- będzie większa grupa na tym klombiku.

SAM_4135.jpg
SAM_4135.jpg (308.12 KiB) Obejrzany 4875 razy

No i końcowy efekt- przybliżony widok z balkonu na Ipietrze. ;)

SAM_4137.jpg
SAM_4137.jpg (253.77 KiB) Obejrzany 4875 razy

Na te rabatki weszło 40 róż. :mrgreen: - oprócz innych roślin... Donic jakby trochę ubyło. :lol:

No i zobaczyłam pierwsze pąki na różach...

Mary Rose.jpg
Mary Rose.jpg (310.72 KiB) Obejrzany 4875 razy

Harlow Carr.jpg
Harlow Carr.jpg (305.71 KiB) Obejrzany 4875 razy

Pokażę wam jak sie ukorzeniły róże z wiosennego zakupu z gołym korzeniem. :D

ukorzeniony wiosenny zakup.jpg
ukorzeniony wiosenny zakup.jpg (327.24 KiB) Obejrzany 4875 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 25 Kwi 2016, 11:34

Bardzo ładnie rozwiązanie z tymi trójkątami, podoba mi się, aż nie mogę uwierzyć, że zmieściłaś tam 40 róż. Działaj dalej :lol: Już masz pierwsze pąki :o Dzisiaj w nocy były spore przymrozki, zła jestem niesamowicie. Ciekawe czy będą straty :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 25 Kwi 2016, 11:35

Jeszcze jedno pytanko jak długo ukorzeniała się pokazana przez ciebie róża :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 25 Kwi 2016, 12:55

Pierwsze róże przyszły na początku marca. Na pewno ta pokazana ma z półtora miesiąca. Ja po wsadzeniu w doniczki stawiam w zaciszne, ciepłe miejsce- przy ścianie domu. Słonko ogrzewa ścianę i nocą ona oddaje- więc to co stoi blisko ma dobre warunki. Z początku to nawet stały w kartonach- odkrytych górą. ;)
Zobaczyłam następne pąki - a może to były pierwsze- nie wiem, bo najpierw zajrzałam na inna rabatkę. Dziś zobaczyłam także na Arturze Bell. :D

Sprawiłam sobie dzisiaj na "osłodę" po ciężkiej robocie w zeszłym tygodniu- fajne, zapączkowane solidnie drzewko. :mrgreen: Z bólem serca obdarłam kilka dolnych zawiązków gałązek z pąkami kwiatowymi- ale niepotrzebnie by je drzewko karmiło- ja chcę zrobić z tego drzewko na pniu. :D

złotokap.jpg
złotokap.jpg (316.14 KiB) Obejrzany 4846 razy

złotokap..jpg
złotokap..jpg (299.34 KiB) Obejrzany 4846 razy

Na rabatki weszło tyle róż, bo między nimi są nieduże odległości- niestety chcąc mieć sporo róż muszę je dość gęsto sadzić- jakieś 40cm... A na fotkach słabo widąć, bo nie wszystkie są mocno ulistnione

SAM_4200.jpg
SAM_4200.jpg (313.61 KiB) Obejrzany 4846 razy

nowa rabatka 1.jpg
nowa rabatka 1.jpg (338.3 KiB) Obejrzany 4846 razy

nowa rabatka 2.jpg
nowa rabatka 2.jpg (331.43 KiB) Obejrzany 4846 razy

Będąc na rynku zajrzałam do "mojej pani ogrodniczki" ;) - i dowiedziałam się, że jeszcze jest inna róża w paski- tym razem wielkokwiatowa/ poprzednia to rabatowa/. Więc kupiłam- po namoczeniu już wysadzona w doniczkę. Zobaczę co mi wyrośnie. ;) Za 5zł można eksperymentować- i tak mam kilkanascie tego roku z kartoników- będzie ciekawa loteria . :lol: Podpisane wszystko- może nie poginą opisy. Kupiłam sporo etykiet Tyvek- i mocno je umocowałam. :D

U nas chyba nie było przymrozku- nic nie widać było rano co by wskazywało na to, że był...

Róże pięknie ida w liście- sporo deszczu ostatnio, nawozem podsypane- to sobie rosną. :D

SAM_4176.jpg
SAM_4176.jpg (283.66 KiB) Obejrzany 4846 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 25 Kwi 2016, 18:14

Kilka fotek róż, które korzystają z deszczowej pogody i dziarsko porastają. ;) :D

Wisley2008.jpg
Wisley2008.jpg (316.72 KiB) Obejrzany 4837 razy

Parky.jpg
Parky.jpg (329.93 KiB) Obejrzany 4837 razy

Awakening.jpg
Awakening.jpg (333.85 KiB) Obejrzany 4837 razy

Cosmos Courtyard.jpg
Cosmos Courtyard.jpg (330.54 KiB) Obejrzany 4837 razy

Mariateresia.jpg
Mariateresia.jpg (342.78 KiB) Obejrzany 4837 razy

Eyes for You.jpg
Eyes for You.jpg (321.31 KiB) Obejrzany 4837 razy

ławeczka zarasta.jpg
ławeczka zarasta.jpg (318.41 KiB) Obejrzany 4837 razy

Mme Louis Leveque.jpg
Mme Louis Leveque.jpg (334.65 KiB) Obejrzany 4837 razy

orliki.jpg
orliki.jpg (339 KiB) Obejrzany 4837 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 26 Kwi 2016, 08:49

Róże bardzo ulistnione, idą jak burza, mają dużo deszczu, u nas sucho, słabo pada i padało, wąż cały czas w pogotowiu. Ja też gęsto sadzę, aby mieć ich jak najwięcej :lol:, a ile mi się jeszcze podoba :lol:. Dzisiaj kolejna noc z przymrozkami i zimno. Złotokap piękne drzewko, oj gdybym tylko miała miejsce :roll:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 26 Kwi 2016, 15:47

Mam kilka przypadków marnienia róż- w zeszłym roku ładnie rosły i kwitły- a tej wiosny sądziłam już, że padły- ale pewnie słysząc moje ubolewanie zebrały siły i wybiły jeszcze z ziemi. ;) Np. te- a miałam już usunąć...

Amazing Palace.jpg
Amazing Palace.jpg (288.21 KiB) Obejrzany 4814 razy

Schloss Eutin.jpg
Schloss Eutin.jpg (331.71 KiB) Obejrzany 4814 razy

Briosa to w ogóle już została wycięta- a odbiła od ziemi. Ale to chorowitek więc raczej i tak usunę...

Nastepna- prawie "płaczę" jak ją widzę- nie wiem co się stało- tak dobrze wytrzymywała zimy... :cry:

Bright as a Button.jpg
Bright as a Button.jpg (319.66 KiB) Obejrzany 4814 razy

W większości jednak pięknie przyrastają a dzisiaj wypatrzyłam małe pączki na Gruss an Aachen i White New Dawn. :D

Liatry z Lidla- ładnie wzeszły- jeszcze trochę i dam do gruntu. Niech podskoczą wyżej- by ślimaki nie wyczuły za szybko. ;)

liatry.jpg
liatry.jpg (273.15 KiB) Obejrzany 4814 razy

Na balkonie zakwitły kapersowe orliki :lol: . Kolory takie jak na opakowaniu. Jest o key. Granatowy i ciemno czerwony.

orliki z kapersa.jpg
orliki z kapersa.jpg (263.14 KiB) Obejrzany 4814 razy

Tawułka różowa też z kapersa.

tawułka z Castoramy.jpg
tawułka z Castoramy.jpg (252.08 KiB) Obejrzany 4814 razy

Jedna z 3 hortensji kupionych w kartonikach z Biedronki pokazała pąki kwiatowe. Ma być biała. ;)

hortensja z Biedronki.jpg
hortensja z Biedronki.jpg (259.96 KiB) Obejrzany 4814 razy

Pojechałam do Tesco, bo tam ostatnio widziałam obrzeża- te co mam na ogrodzie. Braknie mi na następne rabatki. Były. :lol: Przy okazji kupiłam 2 powojniki- były przecenione- Niobe i Piilu . Nawet spore. :D Piilu mam- ale podoba mi się to i drugi może być. :mrgreen:

Aaaaa... zapomniałam napisać- zajrzałam na chwilę do ogrodniczego na drugim końcu miasta/ podrzucił mnie zięć/- akurat przyjechało auto z sadzonkami- cudnymi- róż Austina i Kordesa. Wypasione odmiany! Niestety przyjęcie ma potrwać do popułudnia / a była okolo 10 przed południem/ - może jutro skoczę, bo widziałam ze dwie odmiany jakich wcześniej nie spotkałam ani w szkółkach ani w sklepach. Nie wiem ceny- a ten sklep raczej ma wyższe ceny- nie zaszkodzi jednak sprawdzić. :mrgreen: Z tego co pamietam były- Munstead Wood, Crown Princes Margaretha, , Piano, Chippendale, Soul, Artemis, Rhapsody in Blue,L ouise Odier , Schone Maid... Sporo było, panowie wynosili i wynosili...Wszystkich nie spamiętałam- ale sadzonki spore, ulistnione - zachęcały do kupienia. Trochę tam mam niedogodny dojazd- zobaczę czy mi się będzie chciało jechać, bo raczej planowałam nowe rabaty do roboty. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 26 Kwi 2016, 16:59

Pięknie wszystko porosło, powojnik Pilu mam, słabiutki u mnie, ale co roku walczy i odbija z ziemi. Twoje- te słabsze róże nie wyglądają aż tak źle, wzmocnią się, też mam takie po zimie i mam nadzieję, że będzie dobrze. Masz niesamowite szczęscie do dostaw róż i to jeszcze jakich-wypasione, piękne odmiany, ciekawe czy się jutro skusisz :lol:
polinka
Różomaniak

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 75 gości