Tak mi się również podobała Capri , ale namierzyłam ją w innej szkółce /chyba koło Ciebie/ Hyży i też zamówiłam , a przy okazji 2 inne , ceny takie , podobne jak po zniżkach w F. też mam górny pułap, ale w tym roku to mam tam zamówionych 8 szt.Może coś nowego jeszcze będzie pozdrawiam
Aaaaa..Widzisz- zapomniałam o Hyżym... Poleciałam obejrzeć ofertę- i jak na razie to mnie zainteresowała jedynie Bajazzo- chodzi za mną od roku... , ale jednej nie zamówię, bo nieopłacalne... Co do Caprii to faktycznie cena niższa- ale jak biorę z jednej szkółki więcej róż to te 5-10zł nie robi różnicy bo za sama dostawę przy jednej rózy / a właściwie to sprzedają od 25zł/ jest około 20zł. Zapisałam sobie w zakładkach i już będę tam zaglądać- jeżeli jeszcze mnie co skusi to pewnie zamówię- na razie- czekam na wenę... Rzeczywiście mają fajne odmiany- ale dużo z nich już mam, i nie kusi mnie dobierać... Ale oferta mi się podoba. U nas nadal leje- nosi mnie, bo mam jeszcze sporo roboty ogródkowej i mnie wstrzymało. Wczoraj między ulewami poleciałam posadzić róże z niedzielnego zakupu na Giełdzie- okropnie sie ubłociłam i miejsca na trawniku przy tych rabatkach gdzie wsadziłam te róże- zadeptałam błotem- nie wspominając o okropnie zabłoconych kaloszach i łopacie oklejonej wprost mokrą, ciężką ziemią... Kilka fotek z soboty...
Paul Bocuse.jpg (220.54 KiB) Obejrzany 9302 razy
Pink Flower Circus.jpg (260.21 KiB) Obejrzany 9302 razy
Rhapsody in Blue.jpg (236.29 KiB) Obejrzany 9302 razy
The Alnwick Rose.jpg (210.14 KiB) Obejrzany 9302 razy
Zaide.jpg (250.44 KiB) Obejrzany 9302 razy
zimowity.jpg (253.95 KiB) Obejrzany 9302 razy
Mam prośbę- cos mi sie wysiało w dużej ilości w miejscu gdzie przez sezon mało zaglądałam, bo w pobliżu robót budowlanych i stale tam był bałagan.Teraz czyszczę i nie wiem czy wszystko usunąć, czy tez jakiś kwiatek się wysiał a ja nie poznaję... Czy to chwast czy to kwiat...? A może petunia, bo tam stała donica... Co z tym zrobić , bo sadzonki ładne.
Pogoda się poprawiła / a wczoraj po południu jeszcze popadało / - a że mokrusieńko na ogrodzie, więc dzisiaj wybrałam sie na "loty" . Zajrzałam do Auchana... Nic specjalnie ciekawego , ale kupiłam małe sadzonki ładnych chryzantem, posadzę w ogródku .
Coraz mniej koloru różanego na ogródku... Na ekscytowanie się kwitnącymi różami trzeba czekać do przyszłego sezonu... Jakieś niedobitki pokazują się jeszcze, ale to już łabędzi śpiew.
Berleburg Castle.jpg (240.67 KiB) Obejrzany 9221 razy
Chantal Merieux.jpg (277.12 KiB) Obejrzany 9221 razy
cyklamen.jpg (282.08 KiB) Obejrzany 9221 razy
Fresia.jpg (223.64 KiB) Obejrzany 9221 razy
Garden of Roses.jpg (262.56 KiB) Obejrzany 9221 razy
Graham Thomas.jpg (240.11 KiB) Obejrzany 9221 razy
Lady of Shalot.jpg (236.91 KiB) Obejrzany 9221 razy
Chłodno...Wczoraj pierwszy raz w tym sezonie uruchomiliśmy ogrzewanie. Nie schowałam jeszcze roślin w donicach i dzisiaj widzę chińskie róże jakby omdlałe z chłodu- jutro się tym zajmę...Trzeba koniecznie schować...
Marie Curie.jpg (245.21 KiB) Obejrzany 9194 razy
Moje pandoree z siewu- stały w kątku na ogrodzie, czasem zapomniane- ale rosną Ze dwie siewki jest o pstrych listkach.
pandorea.jpg (295.8 KiB) Obejrzany 9194 razy
Papi Delbard.jpg (255.82 KiB) Obejrzany 9194 razy
Piano.jpg (271.87 KiB) Obejrzany 9194 razy
Degenhard.jpg (274.52 KiB) Obejrzany 9194 razy
floks.jpg (300.28 KiB) Obejrzany 9194 razy
Lavender Lassie.jpg (213.58 KiB) Obejrzany 9194 razy
Stephanie Baronin zu Guttenberg.jpg (234.31 KiB) Obejrzany 9194 razy
A nie wiem, czy to petunia, zostaw do przyszłego roku Juleczko, a cyklamen teraz wsadziłaś? U mnie pada i jest nareszcie mokro, ale chyba trochę za późno...
Sylwio- milo widzieć , że jesteś... Jeżeli to petunia- to raczej zimy na ogrodzie nie przeżyje... Co do cyklamena to rośnie na rabacie od wiosny- tylko rósł w gęstwinie- teraz są przycięte liście piwonii - to odsłoniły cyklamena- i zakwitł. Należało by go chyba wykopać , bo też raczej zginie zimą. Miałam dwa w zeszłym roku w innym miejscu- i nie ma w tym sezonie...
Powiększyłam dużą rabatę- i część roślin ze środka wykopałam i dałam brzegiem- w środek pójdą w sezonie jednoroczne, a tym roślinom będzie luźniej z brzegu. Jeszcze dostaną do towarzystwa cebulowe- ale pomału mi to sadzenie idzie- strasznie dużo kupiłam tych cebul - a teraz przerwa przez to mokro w sadzeniu...
iglak.jpg (336.38 KiB) Obejrzany 9188 razy
iglak..jpg (297.88 KiB) Obejrzany 9188 razy
iglak.jpg (334.97 KiB) Obejrzany 9188 razy
różowy żylistek.jpg (312.48 KiB) Obejrzany 9188 razy
trzmielina.jpg (301.98 KiB) Obejrzany 9188 razy
perukowiec.jpg (318.88 KiB) Obejrzany 9188 razy
Luźniej sie zrobilo i Bienvenue gdy wykopałam iglaki- łatwiej bedzie do niej dojść dla podciecia czy przycięcia przekwitłych kwiatów...
Bienvenue przy kolumnie.jpg (107.14 KiB) Obejrzany 9188 razy
Przedtem The Fairy była na brzegu rabatki- teraz po poszerzeniu wypadło jej żyć wewnątrz...
Cebulowe wsadzone... Uff...Jeszcze mam do podpięcia pnące róże- po ostatnich deszczach rosną w oczach- trzeba je upiąć na podporach by nie zniszczyła ich zima. Czekam tęsknie na przesyłki ze szkółek- pod koniec miesiąca pewnie przyjdą. Doniczki przygotowane , a część pójdzie w grunt-więc miejsca już upatrzone. Gdyby się zrobiło cieplej to wykopię pod nie dołki-by po namoczeniu szybko wsadzić. Ziemi mi nie brakuje, bo nie wszystka jeszcze rozniesiona na rabatki- sporo jej było. Pojemnik 1000litrowy na wodę deszczówkę już do mnie dotarł- ale wkopanie go to chyba już wiosną- nie ma nikt ochoty wielkiego dołu kopać teraz w mokrej ziemi - a i trzeba obmyślić jakieś "sito" by nie padała z dachu woda ze śmieciami, bo będzie w zbiorniku zagniwać- a takiej wody to nie chcę...