Moje rozarium

Re: Moje rozarium

Postprzez camellia » 16 Kwi 2012, 11:09

To już, zaraz nowy sezon :?: :P

Ja również doszłam do wniosku, że róże trzeba zimą okrywać jak nie przed mrozem to przed słońcem :(
Awatar użytkownika
camellia
Różany ekspert

Miejscowość: mazowieckie

Postprzez AniaDS » 16 Kwi 2012, 11:35

Deirde napisał(a):Zazdroszczę kwiatów - te francuskie róże ładnie ruszają. Mój Biały Eden ma dopiero pąki - a tu już liście przy Pashminie.

Pashminę miałam zadołowaną w ogrodzie, ale jak tylko się ociepliło, wzięłam ją do domu i posadziłam w donicy.
Dopiero teraz, gdy już widzę, że z Pink Piano nic nie będzie, Pashmina zajęła jej miejsce.
Obie francuski to piękne krzewy, przyszły mocno rozgałęzione i ukorzenione, takie róże to sam smak :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez AniaDS » 16 Kwi 2012, 11:41

Juleczka napisał(a): Angielki nawet dobrze zniosły zimę- gorzej z Westerlandem i Rosarium Uetersen- one rośly na południowej wystawie, gdzie słonko mocno nagrzewało- a noc zmroziła... Mocniej je przycięłam. W tym samym miejscu mam Alchymist- ale widzę, że nawet, nawet- obcięłam tylko trochę bocznych gałęzi.

U mnie angielki też w najlepszej formie po zimie, Wildeve na przykład nie przemarzł ani grama i to już drugą zimę tak ładnie zaliczył. Tylko ta nieszczęsna Queen of Sweden, niepotrzebnie ją przekopałam jesienią na tę rabatę, gdzie wszystko mi padło :cry: .
Kupię ją jeszcze raz, uwielbiam ją i dla niej miejscówka musi być.
Rosarium nie przeżyła tej zimy.
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez AniaDS » 16 Kwi 2012, 11:43

camellia napisał(a):To już, zaraz nowy sezon :?: :P
Ja również doszłam do wniosku, że róże trzeba zimą okrywać jak nie przed mrozem to przed słońcem :(

Dwie ostatnie zimy doprowadziły do tego, że nie boję się mrozów tylko przedwiośnia i mocnego słońca :?
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez edulkot » 16 Kwi 2012, 11:50

Aniu widać że jeszcze troszkę i będziesz miała rozpoczęty sezon, taki śliczny pąk ma róża Anna Boleyn, to chyba w domu Ci rośnie.
Sadzonki z R. takie wielgaśne że wyglądają jakby to były dwie razem. Te co od nich dostałam to ani połowę tego nie były.
Awatar użytkownika
edulkot
Różany ekspert

Miejscowość: Ruda Śląska

Postprzez camellia » 16 Kwi 2012, 11:50

Ja na przedwiośniu straciłam wiele długich zielonych pędów.
Awatar użytkownika
camellia
Różany ekspert

Postprzez AniaDS » 16 Kwi 2012, 12:00

Majeczko, Anna zimowała na strychu, ale nieocieplonym. Zimno miała na pewno, bo zimowałam tam także trawę ozdobną w donicy i hortensję. Z uśmiercającym je skutkiem :( .

W tym sezonie obiecałam sobie, że strych przed zimą muszę ocieplić.

Asiu, ja podobnie.
Po mrozach poodkrywałam róże i było dobrze. A teraz.. tak są przycięte, że większości z dalszej odległości nawet nie widać, jakby nic na tych rabatach mi nic nie rosło :lol: .
Awatar użytkownika
AniaDS
Administrator

Postprzez Aszka » 16 Kwi 2012, 12:14

camellia napisał(a):Ja na przedwiośniu straciłam wiele długich zielonych pędów.

i ja też.Albo są z jednej strony zielone i z drugiej czarne.Te zostawiłam :shock: One dopiero teraz pokazują gdzie je ciąć
Aszka
Różanowdrożony

Postprzez camellia » 16 Kwi 2012, 12:16

Teraz wiem, że powinny być okryte np. cienką warstwą włókniny.
Awatar użytkownika
camellia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 16 Kwi 2012, 12:25

A czy to coś da- jeżeli się okryje tą włókniną tylko do połowy wysokości? Przynajmniej nie trzeba by było tak nisko ciąć... :?:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 77 gości