Burbonka z nasion

Burbonka z nasion

Postprzez idepozapalki » 20 Sie 2012, 23:25

Chciałem zapytać czy te róże rozmnażają się z nasion - z rozłogów tak. Przed wycięciem swojego starego krzewu zerwałem z niego dwa owoce róży. Są naturalnie stratyfikowane. Nasiona róży podobne są do nasion jabłka wielkość 5 - 6mm. Mam 3 nasionka i zastanawiam się czy (o ile w ogóle) pojawi się z niego roślina podobna do matki.
idepozapalki
Nowy użytkownik

Re: Burbonka z nasion

Postprzez camellia » 21 Sie 2012, 07:51

Jeśli wyrosną siewki to raczej będą inne niż roślina mateczna ale może wyjść z tego coś ciekawego. Z jakiej konkretnie odmiany pochodzą nasiona?
Awatar użytkownika
camellia
Różany ekspert

Miejscowość: mazowieckie

Postprzez idepozapalki » 21 Sie 2012, 12:39

Róża jest jeszcze nie rozpoznana. Opisałem ją tutaj pod koniec strony:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420

Jest podobna do Blairii 2

A tutaj fotki
Nasion:
Image
Odrosty ze starych korzeni:
Image
A tu dawca nasionek, przycięty po kwitnieniu (początek lipca) do ziemi (w tym momencie już ponad 1.8m):
Image

Latem ta róża będzie obsypana takimi kwiatami które zamieściłem na FO. Cały krzew w kwiatach. W tym roku były 2, ale przez moje przesadzanie bez przycinania :oops: .

Przeglądnąłem sieć w poszukiwaniu eksperymentów z wysiewem burbonek, ale nic nie znalazłem.

Wrzucę nasiona do moczenia i pójdą w ziemię. Ciekawe czy coś wyrośnie
idepozapalki
Nowy użytkownik

Postprzez Deirde » 21 Sie 2012, 13:45

Na pewno wyrośnie - tak zrobiłam ze swoimi nasionami z innej burbonki - Louise Odier. Nasiona skiełkowały, a roślinki mają jakieś 20 cm, nie kwitły.Zobaczymy jak zakwitną w następnym roku.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Wróć do Rozmowy o różach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości