róże i liliowce-prośba o radę

róże i liliowce-prośba o radę

Postprzez a_g_a » 05 Mar 2012, 11:28

Witam
Mam niewielki ogródek ( typowy przy bliźniaku), i zero doświadczenia z roślinami..W tamtym roku posadziłam róże Hansa, Agnes i Muscosa, na ten sezon domówiłam jeszcze parę innych odmian. Niestety, zachorowałam również na liliowce i nie mogłam się powstrzymać od ich zakupu przy ostatniej wizycie w centrum ogrodniczym :oops: I teraz mam pytanie, czy mogę posadzić liliowce jako towarzystwo dla róż? Na forum ogrodniczym był jakiś wątek o różach z liliowcami, miałam go poczytać w niedzielę, ale akurat forum wyłączyli...
a_g_a

Re: róże i liliowce-prośba o radę

Postprzez Deirde » 05 Mar 2012, 11:47

To zależy jaką masz odmianę liliowca - jeśli szybko rosnące to posadź w większym oddaleniu od róży. Jeśli jest to jedna z nowych odmian to możesz posadzić bliżej - minie trochę czasu zanim liliowiec się rozrośnie.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez a_g_a » 06 Mar 2012, 21:27

Deirde napisał(a):To zależy jaką masz odmianę liliowca - jeśli szybko rosnące to posadź w większym oddaleniu od róży. Jeśli jest to jedna z nowych odmian to możesz posadzić bliżej - minie trochę czasu zanim liliowiec się rozrośnie.

OK dziękuję :D
a_g_a

Postprzez wanda7 » 06 Lis 2012, 09:59

Róże i liliowce to dwie główne grupy występujące w moim ogrodzie. Kocham je jednakowo. Ale ich wzajemne towarzystwo zupełnie mi nie pasuje, PO prostu ze sobą nie współgrają. Staram się je sadzić w sporej od siebie odległości.
wanda7
Różanowdrożony

Miejscowość: Kobyłka/Warszawa

Postprzez tara » 06 Lis 2012, 10:21

Wandziu masz rację liliowce są jednak bardzo zaborcze, tańczyłam z nimi po ogrodzie i teraz zrobiłam szpaler moim zdaniem są to egoiści dlatego teraz w moim ogrodzie będą na eksponowanym miejscu bo są tego warte ale nie w towarzystwie róż.
tara
Różany ekspert

Postprzez wanda7 » 06 Lis 2012, 10:30

Ja Taruniu mam je właśnie w długim osobnym szpalerku. Zapraszam od dzisiaj do wątku Liliowce, który pozwoliłam sobie tutaj założyć dla tych pięknych kwiatów.
wanda7
Różanowdrożony

Miejscowość: Kobyłka/Warszawa

Wróć do Inne rośliny w naszych ogrodach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości