RÓŻE JULECZKI - sezon 2013

Re: RÓŻE JULECZKI - sezon 2013

Postprzez Juleczka » 12 Wrz 2013, 06:52

Nie jest to do końca takie upierdliwe-to wnoszenie- znoszę z ogrodu pod piwniczne okno uprzednio przygotowane do zimowania rośliny- / niektórym tak jak dawniej np fuksjom -trzeba oberwać wpierw wszystkie liście- niekóre przyciąć czy zsadzic by zajmowały mniej miejsca /a małżonek odbiera przez okno i stawia na rozścielonej folii w pokoiku w suterenach ;) . Czasem się zdarzy że sama coś tam upchnę na co mąż kręci nosem, że za wielkie czy za dużo ;) . ma wejść wszystko co chce schować. ;) :mrgreen: Potem w kartonie lądują z ogrodu cebulowe i kłączowe- i tak wszystko czeka wiosny. Czasem wiosną przybedzie w piwnicy donic, bo popdpędzam niektóre cebulowe w donicach by w maju już wynieść na ogród liściaste rosliny a nie dopiero w grunt wsadzać cebule czy bulwy. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 12 Wrz 2013, 07:18

To przynajmniej nie masz za zimnej piwnicy.
Ja mam wątpliwości, niestety u mnie w zimie temperatura za mocno schodzi.
Jestem zła bo kupiłam dużo fukcji i mi zaczęły zamierać - zastanawiam się co jest grane - masz długo fukcje?
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Juleczka » 12 Wrz 2013, 08:14

Fuksje uprawiałam od wielu lat. Ich kondycja jesienią jest zawsze słabsza niż wiosną- przygotowują się do zimy- liście im oberwij przed schowaniem ...Tam się gromadzą szkodniki przed zimowaniem- na spodniej części liścia- przyjrzyj się to zobaczysz-zwłaszcza na największych liściach... Te liście i tak spadną zimą a robactwo się rozlezie po innych roślinach. Ja obrywałam wszystkie liście fuksjom przed zimowaniem. Stały na wszystkich parapetach piwnicznych okien i tam porastały w nowe liście-bez szkodników. Fuksje powinny mieć widne miejsca by im liście odrosły . Dlatego zlikwidowałam przechowywanie- wole kupić nowych co roku kilka już z pąkamii - kwitną mi od maja. Fuksje na rynku u nas to popularne rośliny-wiele odmian można spotkać- i to po 4zł sadzonki.
Ja miałam najwięcej na raz około 90 odmian- kupowałam też u fuksjany/ już od 3 stycznia było zamawianie by dostać te odmiany co się chce/. Ale teraz mam tylko 2 rośliny - skończyłam z nadmierna ilościa doniczek i robota przy ich przechowywaniu... ;)

Fotka z zeszłorocznego- część mojej "kolekcji" ;) Kilka tak na szybko wyszukanych... ;)

fuksje.jpg
fuksje.jpg (69.48 KiB) Obejrzany 5318 razy

fuksja.jpg
fuksja.jpg (101.54 KiB) Obejrzany 5318 razy

fuksja.jpg
fuksja.jpg (108.13 KiB) Obejrzany 5318 razy

fuksja.jpg
fuksja.jpg (104.85 KiB) Obejrzany 5318 razy

fuksja.jpg
fuksja.jpg (73.94 KiB) Obejrzany 5318 razy

fuksja.jpg
fuksja.jpg (100.82 KiB) Obejrzany 5318 razy

fuksja.jpg
fuksja.jpg (91.96 KiB) Obejrzany 5318 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 12 Wrz 2013, 08:28

Piękne, ja też mam z f. - moje po prostu podczas kwitnienia zamierały, nie wiem czy może coś nie tak było z ziemią.
Myślałam by zrobić z nich sadzonki. Pelargonie mi bardzo dobrze rosną.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Postprzez Juleczka » 12 Wrz 2013, 08:45

Gosia- u fuksji występuje jakaś choroba- zwłaszcza przy nadmiernym podlewaniu- że bezpowrotnie w trakcie kwitnienia zamieraja. Nie znam jej nazwy- ale fuksje sa nie do uratowania. Ze dwa razy mi sie tak zdarzyło- wiec potem pilnowałam by nie podlewać za często. Nadmiar opieki im szkodzi. ;) :lol: na czas deszczy biegałam powyciągac spod doniczek podstawki- by woda miała natychmiast ujście przez dziurki w dnie doniczek. Ziemia powinna byc przepuszczalna- nie gliniasta...Gdy nie padało-podstawki wracały na swoje miejsce- by wlana woda za szybko nie wyciekła a podany nawóz w całości był spozyty a nie wyleciał dołem... ;)
Fuksje to była moja wieelka miłośc- która-jak to z miłościami ;) -mija. Tak tez minęła i mnie i wróciłam do miłości róż i chińskich róż... :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 12 Wrz 2013, 14:08

Dzięki, to mogło być właśnie to bo stały na zewnątrz jak padało i mogły zostać zalane.
Człowiek przez całe życie się uczy.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Postprzez Juleczka » 13 Wrz 2013, 09:12

Juleczka napisał(a): ...Na razie tyle- ale jak siebie znam to nie koniec... :lol: :lol:

Jak znam siebie... ;) :lol: Przybyło- co by nie... :mrgreen:
Dobrałam- - MARIATERESIA, BERNSTEIN ROSE, BIEDERMAIER, LITTLE ARTIST, POMPONELLA, ROTKAPCHEN , CHANTAL MERIEUX, BIENVENUE, -SANRA REINASSANCE...

Całą zimę mam czas gdzie to wsadzę- chyba tylko dla kilku na razie mam miejsce- resztę na razie pewnie zadołuję... :roll: Jak patrze na róże to dostaje takiego amoku... :mrgreen: :twisted: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 13 Wrz 2013, 12:41

Ta - a ja zamawiam tylko Royale Jubilee - i co mam powiedzieć.
Będziesz się dobrze zastanawiać gdzie to wsadzić.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

Postprzez Juleczka » 13 Wrz 2013, 14:26

Muszę chyba poutykać nowe róże między inne rośliny, by nie zostało zauważone ile przybyło... ;) :lol: . Całe szczęście , że te róże co sadziłam zeszłego roku i tego na razie szaleńczo nie rosną- co najwyżej za rok będę rozsadzać- ;)
Zachwycił mnie dziś jesienny kolor serbki- z bliska cud natury -mówię wam :o Jak nie przepadam za pojedynczymi różami- tak ta mnie wręcz swoją urodą oszałamia... :D

Bright as a Button.jpg
Bright as a Button.jpg (78.3 KiB) Obejrzany 5292 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Deirde » 13 Wrz 2013, 14:47

Jest już kilka odmian tych róż z oczkami - mam nadzieję że na naszym rynku trochę ich przybędzie.
Ładnie na jesień się wybarwiają - zwykle są ciemniejsze niż latem.
Awatar użytkownika
Deirde
Administrator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 36 gości