RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez Juleczka » 11 Lut 2015, 21:42

:lol:
Co do miniaturowych różyczek- to mam takie wnioski- one sa pedzone w szklarniach, nakarmione do bólu nawozami i środkami skarlajacymi / nie mówię o tych akurat co kupione ale ogólnie o pędzeniu róż miniaturowych. One sa niejako"jednorazowe"- czyli chwilę kwitną i ...po nich. Coś w takim rodzaju jak róże cięte- wręczasz ładny bukiet a on po kilku dniach umiera i schnie na amen...
Ja te róże po przyniesieniu do domu najpierw w zależności od tego czy jest taka potrzeba- owijam papierowymi ręcznikami po wyjęciu z doniczki i osączam z nadmiaru wody- w marketach leją ciurem w te doniczki... :roll: Czyszczę powierzchnię ziemi z suchych i psujących się opadłych listków. Potem daje do większej doniczki trochę świeżej ziemi- lekko rozluźniam bryłę korzeniową bo raczej mocno zbita i obsypuję ziemią. Nie podlewam, bo i tak mokre toto jak licho...Stawiam na wschodnim oknie. Po kilku dniach przenoszę pod balkon z dala od kaloryfera- ale w jasne miejsce. Te róże są przyzwyczajone do zasilania- więc dalej zasilam trochę. Wykwitną to obcinam resztki po kwiatkach- w razie potrzeby nawet podcinam gałązki krócej- czasem róża marnieje trochę- ale raczej mi utrzymuja kondycję i jak tylko cieplej na polu na dzień wystawiam w marcu na balkon. Na noc chowam. Zeszłego roku z zimowego zakupu kwitły powtórnie wiosną.

miniatura.jpg
miniatura.jpg (253.1 KiB) Obejrzany 13073 razy

Wiosną wkopałam na ogrodzie.

miniatura.jpg
miniatura.jpg (256.12 KiB) Obejrzany 13073 razy

Jesienią szybko zgubiły listki- opadło wszystko. Wykopałam znowu, doniczkę z róża wsadziłam w dołek na rabacie warzywnej/ kopiec dla wszystkich dolowanych róż/ i wiosną zobaczę czy dała rade przetrzymać. Zostawię już w donicach- one lepiej rosna w donicach. Miniatury Kordesa kupowane w Tesco lepiej sie sprawowały- a Mandarina Kordana juz czwarty rok będzie w gruncie i dobrze sobie radzi- ale ma rozmiar róży rabatowej- przestały działać środki skarlające. ;)

Mandarina Kordana.jpg
Mandarina Kordana.jpg (287.14 KiB) Obejrzany 13073 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 11 Lut 2015, 21:54

Fioletowa- ANDREA - rzeczywiście piękna w realu. :D
Jak pisałam wyżej- klusko - te róże są krótkowieczne- i w marketach raczej dobijane niż utrzymywane przy życiu. Mają krótki żywot, niestety. Czasem trochę dbałości pozwoli im dłużej pożyć ;) , ale trzeba się z tym pogodzić, taki ich los. Rok-dwa jakoś uda się je przetrzymać- potem jednak choroby je wyniszczają i giną. Ja uważam, że i tak warto je mieć , bo dają oczom dużo radości. Ja lubię zwłaszcza te miniaturki co mają większe niż normalne miniaturki kwiaty.
Przesadzam, bo w tej ziemi co sa kupione jakos szybko zamierają- daje im zwykłą ziemie z worka. Stanie w poblizu źródła ciepła tez im nie słuzy. Trzeba im widnego. zacisznego miejsca, wody umiarkowanie, ale by nie miały sucho i zasilania. I powinny żyć. :D

Tak floksy z Liroya. Ten różowy i z obwódką- te ostatnie co wstawiłam. i jeszcze jasnoróżowy z ciemnym oczkiem, a niebieski Blue Boy z Auchana...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Sylwia » 11 Lut 2015, 23:55

To i ja się podzielę moimi doświadczeniami:
Okno południowe, często podlewane, kupiona w grudniu zakwitła teraz ponownie:) kupione w LM, ale tam zawsze sachara...
Kupione w L. na wiosnę, od razu poszły do donicy na taras i tam zimują, mają teraz pączki więc chyba ok...
Kupione w tesco dość dobrze rosły w gruncie 2 lata, ale wykopałam, bo każde choróbsko się ich imało. I takie małe zboczenie kolorystyczne - czerwone kiepsko się trzymają, tak samo jak różowe... żółte i białe ok i wszelkie inne miksy kolorystyczne
Jula narobiłaś mi ochoty na floksy, aż dziś grzebałam w necie i palec chciał klik zrobić! :lol:
I bardzo żałuję, że do a... się nie wybiorę, znów grypa u mnie...
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 12 Lut 2015, 09:24

Sylwio- jeszcze zdązysz do przyjścia wiosny kupić wiele roślin. ;) To dopiero pierwsze dostawy. Inne markety jeszcze nic nie sprowadziły a w ogrodniczym pani zaprzyjaźniona powiedziała, że dopiiero w marcu pomyśla o dostawach- teraz za ciepło i wszystko szybko by skiełkowało na sklepie.

A moje wysadzenia z zeszłego tygodnia się pieknie zazieleniają- jak wyjęłam z kapersa czubki wzrostu były białe. ;) Będę się szybciej cieszyć wiosną. ;) :lol: Zaraz id e po woreczek ziemi i wysadzę następne.
Na fotce 3 trytomy, floks Briht Ehes, agapant a na górze jeszcze nie widać ale piwonia ma 3 kiełki... :D

kapersówki.jpg
kapersówki.jpg (265.71 KiB) Obejrzany 13067 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez kluska » 12 Lut 2015, 20:26

Juleczko, dobry wieczór :)
A gdzie kupiłaś Ingoletto i czy kolor jej jest taki jak tej miniaturki z Auchan? I co o niej powiesz?
kluska
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 12 Lut 2015, 22:42

Indigolette kupiłam w 2013 roku wiosną we Floribundzie. Nie jest jeszcze zbyt duża bo ja mocno wiosna przycięłam by się krzaczyła- jeszcze zdąży pójść w górę - a na razie ma iść wszerz... ;)
Kolor mnie się podoba- troszeczkę chyba inny od koloru miniaturki... ;)

Indigolette.jpg
Indigolette.jpg (304.77 KiB) Obejrzany 13055 razy
miniatura.jpg
miniatura.jpg (264.23 KiB) Obejrzany 13055 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez kluska » 12 Lut 2015, 23:16

Teraz nie ma...szkoda... jeżeli kiedyś będziesz widzieć fioletowe róże, koniecznie daj znać... A jak Ci się uda ukorzenić patyk od Ingolette i zechcesz się podzielić będę bardzo wdzięczna...
dziękuję :)
kluska
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 13 Lut 2015, 00:01

klusko[b][/b] jesli ci zalezy na indigolette to zajrzyj na Allegro do sprzedawcy bogdan_w1 ma co prawda nie podpisana imieniem, ale to ona- i tylko za pare zl...ja kupuje u tego pana i jestem zadowolona. Tego roku zamowilam dwie roze na pniu i kilka innych a takze wierzbe na pniu i migdalka na pniu. sorry za literowki, ale klupie z tableta- malzonek spi i musialam wylaczyc kompa. jutro rano podam ci linka tam- bo z tableta nie umiem wkleic. ;)

zobacz

http://allegro.pl/roza-roze-niebieska-p ... 27469.html
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez kluska » 13 Lut 2015, 18:51

dziękuję :))))))))))))))))))))))))))))))))
kupuję :))))))))))))))
kluska
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 13 Lut 2015, 21:36

:D Zrobiłam pareę fotek dalii dzisiaj w Praktikerze... Nie wszystkie sfociłam- tylko te co chciałam w domu sprawdzić jak kwitną by coś wybrać jak znowu tam pójdę. ;) Nie zawsze to co na fotce tak samo wygląda w realu- często sa podkolorowane. Niektóre dalie znam, ale nie wszystkie. ;) Może komu ten "podgląd" się przyda jeżeli szuka ładnej dalii... Fotki niezbyt udane, bo odbijały się światła sklepowe w błyszczących obrazkach na opakowaniach ...

dalie 1.jpg
dalie 1.jpg (282.76 KiB) Obejrzany 13041 razy

dalie 2.jpg
dalie 2.jpg (271.35 KiB) Obejrzany 13041 razy

dalie 3.jpg
dalie 3.jpg (237.16 KiB) Obejrzany 13041 razy

dalie 4.jpg
dalie 4.jpg (286.09 KiB) Obejrzany 13041 razy

dalie 5.jpg
dalie 5.jpg (265.36 KiB) Obejrzany 13041 razy

dalie 6.jpg
dalie 6.jpg (258.64 KiB) Obejrzany 13041 razy