RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez Juleczka » 07 Wrz 2015, 12:48

Może tak wygląda na moich zdjęciach- ale wg mnie się różnią. Parky ma czysto białe płatki sa one takie sztywno mięsiste a Baronin jest środkiem różowawa i ma delikatniejsze płatki.. U mnie to maluszki- rosną w pełnym słońcu- w upały nie rwały się do wzrostu- dziw, że zakwitły. Parky szybko wiąże nowe kwiaty- juz kilka razy były nowe paki - Baronin ma drugi rzut. ;) Tak to szumnie brzmi-drugi rzut :lol: - ale on taki mizerniutki- i to na wszystkich różach...
Powąchałam przed chwilą / poleciałam bo jest wielki wiatr i donice mi latają po podwórku/- Heritage i Miss Fine- ależ mają obłędny zapach. Przypomniałam sobie co pisałam- że nie wącham- to powąchałam. :lol: One - i jeszcze inne są jeszcze w donicach- nie rwę się do wsadzania- sucho, że nie wbije łopaty- mimo iż w sobotę padało...

Wedding Bells.jpg
Wedding Bells.jpg (274.75 KiB) Obejrzany 5277 razy

Miss Fine.jpg
Miss Fine.jpg (233.18 KiB) Obejrzany 5277 razy

:D Widzieliscie już zwisającą zurawkę? Kupiłam u mojego znajomego sprzedawcy na rynku ;) Przynajmniej ja pierwszy raz się z taka spotkałam.

zwisająca żurawka.jpg
zwisająca żurawka.jpg (309.54 KiB) Obejrzany 5277 razy

James Galway.jpg
James Galway.jpg (260.81 KiB) Obejrzany 5277 razy

floksy.jpg
floksy.jpg (286.45 KiB) Obejrzany 5277 razy

Garden of Roses II w donicy.jpg
Garden of Roses II w donicy.jpg (245.96 KiB) Obejrzany 5277 razy

W końcu "odnalazła" sie moja Wedding Piano :D

Wedding Piano.jpg
Wedding Piano.jpg (230.69 KiB) Obejrzany 5277 razy

Gruss an Aachen.jpg
Gruss an Aachen.jpg (252.01 KiB) Obejrzany 5277 razy

Polinko-policzyłam swoje angielki- jest 52 odmiany- niektóre podwójne-ale liczyłam jako raz ;) ...Uzbierało się... :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 07 Wrz 2015, 19:02

Podziwiam, 52 odmiany angieleczek to jest cos-zazdraszczam :mrgreen: Pokazałas piękne róże i wszystkie bardzo,bardzo piękne :!: Miss Fine cudnie rozkwita-moje kolorki i żeby tak utrzymała jak najdłużej, James Galway-cudo i tyle pączków i jakie zdrowiutkie; Garden of Roses duża rosnie :?: mniej więcej podaj Julcia długosc i szerokosć bo z kijem latam i zaznaczam nasadzenia. Floksy jak sztywno rosną i ładny kolorek a masz fiolecik albo purpura :?: Jula nie będę nudzić, fotki bardzo mi się podobały. Gdzie wsadzisz zwisającą żurawkę :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 07 Wrz 2015, 19:26

:D Wymiary katalogowe Garden of Roses to- kwiat 6-7cm, wysokość 40-60cm a szerokość krzaczka 40cm. Jednak róże nie zawsze rosną "katalogowo- chociaż u mnie nie osiągnęła dużych rozmiarów- jednak rośnie w gęstwinie innych róż to nie ma jak "rozwinąć" skrzydeł. Zalecają tę róże do uprawy w donicach- tak trzymam drugą- w donicy... ;) Na zimę wszystkie w doniczkach wkopie na grządce warzywnej i zrobię im kopczyki- grządka jest kopana na zimę- i wolna- tak dołuję jesienne zakupy i róże w donicach które nie znalazły jeszcze stałego miejsca...

Żurawka najlepiej wygląda zwisając- więc muszę jej takowe miejsce znaleźć docelowo. Na zimę chyba jednak wkopię w grunt... Wiosną wyjmę znowu do doniczki. :D Dzisiaj byl silny wiatr i chłodnawo. Okropnie latały doniczki z kwiatami- datury musiałam co chwilę podnosic- nie pomogło przysunięcie do ściany domu... Bałam sie o kwiaty- tyle na nie czekam... :roll:

datura.jpg
datura.jpg (268.87 KiB) Obejrzany 5270 razy

oleander.jpg
oleander.jpg (275.15 KiB) Obejrzany 5270 razy

Takie sa szpary w ziemi- wyschnięta okropnie... :roll:

szpary w ziemi.jpg
szpary w ziemi.jpg (309.2 KiB) Obejrzany 5270 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 08 Wrz 2015, 08:10

Witaj Julcia, datura ma ogromne pąki :shock:.... na kwitnięcie czekamy :!: faktycznie u ciebie ogromna susza mimo opadów-masz chyba gliniastą ziemię, u mnie po deszczach rośliny a nawet trawnik dochodzą do siebie. Z dołowaniem róż w doniczkach w ziemi- dobry pomysł i też tak zrobię ( mam dwie, które od zeszłego lata bardzo słabo się ukorzeniły- nie wiem dlaczego :?: ). W F. zastój-nic nowego, ale domówiłam Marjolaine :roll: i na tym koniec :!: .
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 08 Wrz 2015, 09:09

polinka napisał(a):... i na tym koniec :!: .

:lol: :lol: :lol: Ja tak stale mówię- i co?- i nowe róże przychodzą- i z gołym korzeniem i latem w donicach... ;) :lol: To jest choroba na którą nie ma lekarstwa- jak tylko kupić nowe róże. :mrgreen: Mnie taki nieraz amok ogarnia, że dopiero jak przyjdą i trzeba sadzić to jestem baaardzo zła na siebie- do następnego razu... ;) :D :lol: :lol: Uwielbiam szperać, wybierac- a potem same sadzenie to już be... :roll: :lol:

Datury hołubię, bo zeszłego roku ślimaki mi je zgryzły- o dziwo- do samej łodygi a nawet w łodydze były wgryzy... A mam same dwu i trzy członowe kwiaty./ / I nie zobaczyłam kwiatów- chociaż przestawione z rabaty obrosły w liście- ale zakwitnąć juz nie zdążyły. Takie bardzo pełne kupowałam i właśnie chciałabym zobaczyć czy faktycznie takie są... Wszystkie pojedyncze rozdałam- zostawiłam tylko te niby pełne. Wichura oberwała tylko ze 3 kwiaty- reszta jest- i czekam... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 08 Wrz 2015, 09:21

Julcia, naprawdę nie mam już miejsca, resztę trawnika druga połowa pilnuje i ciągle szpieguje, natomiast u ciebie okrągłe rabaty aż się proszą, żeby powiększyć :lol:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 08 Wrz 2015, 14:55

Już wiosną poszerzałam wszystko o pół metra średnicy- było gadania... ;) Na ten rok chyba tyle, bo tak twardo to jeszcze nigdy nie było- zarąbała bym się.. ;) Jak ziemia zmięknie na pewno coś poszerzę-w październiku- lub wiosną- muszę przecież wetknąć gdzieś te nowe róże które przyjdą. . :D

Dziś pochmurnie- ale deszczu nie będzie chyba... No to foteczka z czerwca- na rozjaśnienie dnia. ;)

w czerwcu....jpg
w czerwcu....jpg (291.46 KiB) Obejrzany 5255 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 08 Wrz 2015, 18:55

Ale pięknie, ogród cały w różach i to jest najcudowniejsze w różach, że kwitną od lata do przymrozków-dlatego je mam i bardzo, bardzo lubię :!: . Dzisiaj tak patrzyłam w ogrodzie, prawie wcale nie mam bylin, tylko królują róże i lilie. Piękna pnąca czy to Alchymist :?:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 08 Wrz 2015, 21:15

Tak, to Alchymist. :D Ten drugi- z tylu domu. Dostał mi sie przypadkiem- kupowałam jakąś inną różę- była podmieniona... I dobrze... :mrgreen:

Alchimist.jpg
Alchimist.jpg (271.43 KiB) Obejrzany 5251 razy

Alchimist.jpg
Alchimist.jpg (305.25 KiB) Obejrzany 5251 razy

Teraz częściowo zarósł pergolę- koniec sięga już końca góry pergoli- będzie się teraz zsuwał z drugiej strony. :D Musze porozpinać jego gałązki jak najbardziej poziomo- będzie więcej kwiatów wiosną. :D A tak to wyglądało wiosną- teraz sporo to wszystko się rozrosło ;)

fotka z maja....jpg
fotka z maja....jpg (275.42 KiB) Obejrzany 5251 razy

A tak kwitł mój pierwszy- z frontu... ;)

Alchimist.jpg
Alchimist.jpg (341.06 KiB) Obejrzany 5251 razy

Alchimist.jpg
Alchimist.jpg (313.18 KiB) Obejrzany 5251 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 09 Wrz 2015, 07:17

Pięknie, szkoda,że kwitnie tylko raz, ale za to jak :shock: w tym roku szczególnie, będziesz musiała Alchymistowi od fontu dać mocną pergolę bo z wiekiem puszcza długie i grube pędy. Ja swojemu sprezentowałam porządną i wysoką pergolę w zeszłym roku a w tym bujnie kwitł, śmiałyśmy się z sąsiadką, że się odwdzięczył i podziękował. Co parę lat wycinam brązowe, zdrewniałe pędy, wówczas szaleje wypuszczjąc dużo nowych pędów, ale Julcia to przed tobą. Co to za piękności w tle wyższa również bujnie kwitnąca :?:
polinka
Różomaniak

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 75 gości