RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Re: RÓŻANIE U JULECZKI- sezon 2015

Postprzez polinka » 11 Wrz 2015, 18:59

Już domówiona i nie ma odwrotu i na tym basta :!:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 11 Wrz 2015, 19:51

Powinnaś być Polinko zadowolona z Agnes Schilliger. Dziś sadziłam te z donic / zapowiadają u nas deszcz to by ładnie osiadły przy większej ilości wody- chociaż mocno podlałam z wężą.../- znowu narzekałam w duchu na swoją zachłanność różaną. Zostały mi jeszcze 4 z podwórka i te co przyjdą. Chyba im przygotuję miejsce wcześniej- by nie dołować jednak- wiosna ciężko mi sie wyciągało tak dużo z dolowania. :roll:

Wiem, ze Sylwia interesuje się różą Colette. Dla mnie to jedna z ładniejszych róż. Tego roku stłamsiła ją Mme Louis Leveque- w przyszłym dopilnuję- albo jesienią zmienię jej miejsce. Szkoda byłoby ja zmarnować. ;) Te fotki to z tamtego roku- w tym jakoś nie mogę ładnych znaleźć- kompletnie przygłuszyła ją Leveque- która z kolei urosła do 2 m. Dzisiaj ją przycięłam, bo sadziłam róże z donic i irytowała mnie taka wielka na rabacie. ;)

Colette.jpg
Colette.jpg (290.66 KiB) Obejrzany 6198 razy

Colette.jpg
Colette.jpg (221.61 KiB) Obejrzany 6198 razy

Colette.jpg
Colette.jpg (228.81 KiB) Obejrzany 6198 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 11 Wrz 2015, 20:12

Otwierają się kwiaty datury- jeszcze kolor nie wybarwiony- ale widać podwójne trąbki- ciekawe czy trzecia jeszcze wyjdzie ze środka , bo i takie kupowałam. :D

Datura.jpg
Datura.jpg (236.53 KiB) Obejrzany 6198 razy

chińska róża.jpg
chińska róża.jpg (277.38 KiB) Obejrzany 6198 razy

chińska róża.jpg
chińska róża.jpg (237.58 KiB) Obejrzany 6198 razy

chińska róża.jpg
chińska róża.jpg (260.02 KiB) Obejrzany 6198 razy

J.W.Goethe.jpg
J.W.Goethe.jpg (236.01 KiB) Obejrzany 6198 razy

Śniedek sie rozmnozył- i jak na razie widze , że zakwita na krótkiej łodydze- zeszłego roku miał ponad metr... :lol:

śniedek arabski.jpg
śniedek arabski.jpg (274.08 KiB) Obejrzany 6198 razy

oleander peruwiański- thevetia peruviana.jpg
oleander peruwiański- thevetia peruviana.jpg (257.17 KiB) Obejrzany 6198 razy

hibiskus bagienny.jpg
hibiskus bagienny.jpg (250.16 KiB) Obejrzany 6198 razy

Stephanie Baronin zu Guttenberg.jpg
Stephanie Baronin zu Guttenberg.jpg (237.58 KiB) Obejrzany 6198 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 12 Wrz 2015, 08:44

Julcia działasz w ogrodzie, ładnie i kolorowo kwitną egzotyczne rosliny, a później chowasz do piwnicy :?: oleandry, datury,sniadek, o hibiskusach pisałas-przycięte do widnej piwnicy. Datury faktycznie mają duże trąby :shock: Stefania napakowana uroczo wygląda z purpurową stokrotką. Jula dostałam małpiego rozumu i znowu domówiłam dzisiaj-Lacre(gdyby nie pokazała w drugim kwitnieniu jaka jest ładna pewnie bym nie zamówiła) i Moonstone. Teraz będę szukać miejsca, istne wariactwo. :roll:
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 13 Wrz 2015, 09:40

Nie dziwię się Polinko, że kupiłaś drugą Lacre. To jedna z ładniejszych róż. :D Może i ja się skuszę na drugą- ale za rok- w donicy. Coś mi się spodobało sadzenie jesienią sporych róż z donicy... ;) Przede wszystkim nie trzeba dołować. Z sadzenia na miejsce stałe goło korzeniowych jesienią raczej nie bywałam zadowolona- lepiej zachowują się u mnie wsadzone takie już podchowane. :D
Wczoraj trochę popadało i dzisiaj jak wróciłam z kościoła zrobiłam obchód- wszystko w cudnej rosie- i tak świeżo wyglądały krzaki- niestety listków w plamy coraz więcej...

The Wedgwood Rose.jpg
The Wedgwood Rose.jpg (208.09 KiB) Obejrzany 6173 razy

młodziutka Larissa.jpg
młodziutka Larissa.jpg (228.29 KiB) Obejrzany 6173 razy

Fajne kolorki dostała w chlodne noce Ghislaine :D

Ghislaine de Feligonde.jpg
Ghislaine de Feligonde.jpg (252.92 KiB) Obejrzany 6173 razy

Wedding Bells.jpg
Wedding Bells.jpg (235.19 KiB) Obejrzany 6173 razy

Dalie odzyły trochę...

dalia Cafe au Lait.jpg
dalia Cafe au Lait.jpg (292.49 KiB) Obejrzany 6173 razy

dalia Grand Prix.jpg
dalia Grand Prix.jpg (278.21 KiB) Obejrzany 6173 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 13 Wrz 2015, 19:06

Witaj Juleczko :) , obrywam na bieżąco plamiste listki i to z krzaczków róż o podwyższonej zdrowotnosci jak Baronesse, Aphrodite czy Stephanie Baronon...., natomiast zdrowa jak rydz jest Henrietta Barnett(niby ma obniżaną zdrowotosć), Chippindaile, Mary Ann i Hansstadt Rostock a reszta w większym lub mniejszym stopniu ma piegowate liscie, obrywam i tak niedługo będą łyse. Zauważyłam, że róże wielkokwiatowe z gołym korzeniem posadzone jesienią, ciężko startują wiosną. Miałam ładne sadzonki Chandos Beauty i Eveline Dheliat, po zimie została każdej tylko jedna łodyga i tak jest do teraz i ani jednej nowej-tak bardzo polecane i chwalone, natomiast pozostałe-rabatowe bardzo ładnie przezimowały i wiosną startowały. Bardzo ładne masz dalie, wielkie kwiaty, moje w donicy maja okropnie żółte liscie i sama nie wiem czy z nadmiaru podlewania, czy też za mało podlewałam, sama już nie wiem :roll: -oberwałam brzydkie liscie i stoją z łysymi nogami. Sezon powolutku się kończy, ale rózyce i inne kwiaty jeszcze troszkę nacieszą nasze oczy a wiosną będziemy czekać i tupać zwłaszcza przy nowych, nieznanych :lol: Faktycznie kolory kwiatów są bardzo nasycone, intensywniejsze i bardziej mi się podobają. U ciebie trochę popadało a u mnie mimo zapowiedzi ani kropelki. Julcia mam pytanko :?: , pisałam że zamówiłam Bidermeiera, czy mogę przyciąć korzeń, wsadzić do donicy(takiej, jak otrzymujemy róże w donicach) i zadołować w ziemi i usypać kopczyk, bo jak sama twierdzisz ciężko się wiosną wyciąga.
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 13 Wrz 2015, 19:32

Przetaczniki są niemożliwe, obcinam tylko przekwitłe kwiatostany,wypuszczają nowe kłosy i znów kwitną- praktycznie cały sezon kwitną-takie rosliny lubię, a ciemnoróżowego ciachnęłam przy ziemi i już nic z tego nie będzie.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 13 Wrz 2015, 20:31

Ależ oczywiście, że możesz tak zrobić Polinko. :D To co pisałam o uciążliwości to odnosiło się do ponad 50 róż zadołowanych- część w donicach a część z gołym korzeniem. Za głęboko trochę zakopałam i tę ilość ciężko było wydłubać z ziemi. ;) :lol: Kilka sztuk to bez problemu wydłubiesz :lol: .Taka w doniczce zimująca lepiej wystartuje wiosna- potem wyciagniesz- potrzymaj w tej donicy jeszcze do maja- lepiej się w doniczce ukorzeni. Zakopane w ziemi i nad tym kopczyk- powinno wystarczyć.
Moje przetaczniki tego roku nie "zabłysły"- ale żyją i może za rok dadzą pokaz... :roll:
Za to rozwar przycięty po kwitnieniu- nie za bardzo krótko- ładnie zapączkował powtórnie.

rozwar.jpg
rozwar.jpg (281.15 KiB) Obejrzany 6166 razy

rozwar..jpg
rozwar..jpg (250.19 KiB) Obejrzany 6166 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 14 Wrz 2015, 08:43

Z rozwarami poeksperymentuję w przyszłym roku, nie sądziłam, ze mogą ponownie zakwitnąć, muszę sobie sprawić jeszcze białe. Buzia mi się uśmiecha bo słoneczko świeci i jest ładnie, nie mogę uwierzyć, że już połowa września, praktycznie czuję się już jesień w ogrodzie :cry: Cieszę się, że domówiłam dwie ślicznotki Lacre i Moonstone(dorwałam ostatnią),żeby tylko ładnie przezimowały :!: Piękne jesienne kolorki ma Guernsey-nie mogę się napatrzeć, cudo, zakwita Hansestadt Rostock-ale mi wyrósł potwór i na wysokość, i w szerokości, bardzo zdrowy- od razu widać, że miejsce pasi. Dla Mary Ann same pochwały. ona jest o wiele, wiele lepsza w kwitnieniu( na pędzie 3,4 a nawet więcej pąków) niż Chippendale i wydaje mi się, że kwiaty żywotniejsze, a poza tym bardzo do siebie podobne pod względem kwiatów, bo budowy krzaków już nie.
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 14 Wrz 2015, 09:38

Mary Ann- potwierdzam- cudo. Do tego stopnia- że mam 3szt. :lol:
Rozwary mnie zaskoczyły- w ogóle, że u mnie rosną- wsadziłam w zeszłym roku. Marnie kwitły, wcześnie ścięłąm- ale nisko- i zapomniałam o nich , bo nie kwitły powtórnie. Tego roku zakwitły, co mnie zdziwiło, że przetrwały ;) , szybko przekwitły- jest niebieski i jasno różowy. Zadziwiły mnie też wysokością- sa wysokie-ale nie wiem czy dlatego, że rosną między iglakami i do słonka tak wysoko wyszły, czy taka ich natura. Nie znałam wcześniej bliżej tej rośliny- kupiłam w Auchanie, gdy wybierałam dalie. ;) To były takie korzonki w kapersie...

rozwary.jpg
rozwary.jpg (297.73 KiB) Obejrzany 6157 razy

rozwary.jpg
rozwary.jpg (337 KiB) Obejrzany 6157 razy

rozwary.jpg
rozwary.jpg (335.74 KiB) Obejrzany 6157 razy

Mam nadzieję, że się mocno rozrosną , bo duża kępa ich powinna fajnie sie prezentować. :D Poszukam białego...
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 76 gości