Polinko- pomysł bardzo dobry.

U mnie się sprawdza na 100%. Gdy czytam na forach informacje, że róże z kartoników padają bo słabe- to mnie tylko irytuje. Padają bo nie zadbano o nie. Każda roślina wymaga opieki- samo nic nie będzie rosło- trzeba odpowiednio się tym zając. Wsadzając wprost do ziemi różę , choćby i namoczoną- trzeba wiedzieć, że ma trudny start- wygrzana i podsuszona w magazynach, a potem w sklepie- jest jak anemiczna panienka- podatna na choroby i padnięcie. Kupując np w kartoniku- czy z gołym korzeniem- najpierw przycinam odpowiednio korzenie- moczę i sadze do produkcyjnej doniczki,/ które mi zostają w sporej ilości po zakupionych i już wsadzonych różach. Przydają się jeszcze nie raz.

/ którą stawiam w zacisznym miejscu- nie w pełnym słońcu- bo wysuszy pędy śpiącej lub budzącej się rośliny. . Na doniczkach robię kopczyk- a najczęściej nakładam odwrócone doniczki z dużymi dziurami w dnie/ - ja mam takie po wysadzonych iglakach. Mają dostęp powietrza , ale wiatr ich nie wysusza. Po miesiącu są już ukorzenione- i potem albo wsadzam w grunt nie naruszając tej całej bryły z doniczki- albo przesadzam do jeszcze większej doniczki by potem postawić ku ozdobie. Jesienią dorosłą, sprawdzona kolorystycznie roślinę sadzam na jej miejsce w gruncie. Czasem coś padnie- bo już sadzonka była czymś zarażona- ale to lepiej, ze na początku niż potem "zadomowiona"- bo większy żal.

Kilka razy zdarzyło się i mnie sadzić markietanki wprost do gruntu- ale z opłakanym skutkiem- z reguły padały. Trzeba więc wpierw je ukorzenić w zaciszu- a ukorzenione - w grunt. I jest O key.

Wsadzone do ukorzenienia do doniczek- i tak duuużo wcześniej wystartują i zakwitną niż te wprost do gruntu.

Przykład- kupiona w Auchanie kartonikowa "angielska różowa" posadzona w doniczkę- zakwitła już końcem mają- po miesięcznym ukorzenianiu i wsadzeniu potem w grunt- to nic, że okazała sie Kronenburg- ale ładnie poszła i ogólnie jestem z niej zadowolona.

Gdybym wsadziła od razu w grunt- to na pewno w tym terminie by nie zakwitła tylko później.

- Kronenburg.jpg (297.52 KiB) Obejrzany 5942 razy