RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2016...

Postprzez Juleczka » 30 Kwi 2016, 18:55

Kilka roślinek jeszcze dzisiaj dosadziłam na skalniaku- i dosyć- bo nie będą miały gdzie się rozrosnąć. ;)

mały skalniak.jpg
mały skalniak.jpg (323.54 KiB) Obejrzany 5029 razy

większy skalniak.jpg
większy skalniak.jpg (325 KiB) Obejrzany 5029 razy

Kupiłam w zeszłym roku kilka różaneczników. Młode były,ale miały oznaczenia kolorów na metce- właśnie jeden z nich zaczyna kwitnienie- biały :mrgreen:

eytykieta białego różanecznika.jpg
eytykieta białego różanecznika.jpg (282.35 KiB) Obejrzany 5029 razy

a rozkwita...różowy.jpg
a rozkwita...różowy.jpg (262.38 KiB) Obejrzany 5029 razy

Jeszcze takie tulipany wypatrzyłam na rabacie... ;)

tulipany.jpg
tulipany.jpg (287.87 KiB) Obejrzany 5029 razy

bratki.jpg
bratki.jpg (307.08 KiB) Obejrzany 5028 razy

Na fotce z bratkami - ostatnia, najmniejsza doniczka to wsadzone w zeszłym tygodniu 2 cebule korony cesarskiej. Miały idące pąki kwiatowe- ciekawe czy zakwitną... Bo z żółtą / w największej donicy, z bratkami/ , również kupione tej wiosny wsadziłam dwie pomarańczowe- też miały kwiatowe pąki- ale nie rozwinęły się zamarły... Między tymi piuropuszami widać było szczątkowe kwiaty. ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 02 Maj 2016, 18:18

:D Wzięłam się za następną rabatkę... Zdjęłam darń, skopałam i zaczęłam wsadzać rośliny...i przegonił mnie deszcz. Lunęło jak z wiadra i nadal-od godziny- leje... Szkoda, że nie zdążyłam reszty wsadzić- ładnie by mi osiadła rabatka. A tak znowu nie wejdzie na ogród. Wsadziłam dwie Annabelle- białą i różową, trzy róże z doniczek,jaśminowca Belle Etoile, brunnerę i dwie trzmieliny... I takie niedokończone zostało- a ja zmykałam przed deszczem... ;)
Mąż zrobił grzadki warzywne i posiał warzywa. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 02 Maj 2016, 20:50

niezapominajki.jpg
niezapominajki.jpg (292.32 KiB) Obejrzany 4980 razy

siew warzyw.jpg
siew warzyw.jpg (231.05 KiB) Obejrzany 4980 razy

Lilak coraz "wyraźniejszy"- pomalutku otwiera kwiaty...

lilak.jpg
lilak.jpg (347.11 KiB) Obejrzany 4980 razy

Z sentymentu do dawnych kolekcji fuksjowych- kupiłam sobie fuksję o sztywnych gałązkach i poobrywałam na drzewko. Zaczyna kwitnienie... Dzisiaj przyniosłam dwie sadzonki o zwisajacych gałązkach- posadziłam w wiszącym koszyku, ale zapomniałam zrobić fotkę. ;)

fuksja.jpg
fuksja.jpg (197.77 KiB) Obejrzany 4980 razy

Mój "słodziutki" slkalniaczek... :D

skalniak.jpg
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 03 Maj 2016, 12:42

Dwie zwisające fuksje w jednej doniczce wiszącej. Widać na jednej pączki, więc niedługo będą kwiaty... Na rynku można kupić wiosną właśnie takie zapączkowane już- stąd nie przechowuję już żadnej fuksji. :D / Te kłaczki w koszyczku notorycznie były rozgrzebywane przez sroki- chyba wybierały włókna do gniazda :lol: /

fuksje.jpg
fuksje.jpg (334.03 KiB) Obejrzany 4966 razy

Liście na różach porastają niesamowicie szybko- a znowu następna pokazała pąki- to Souer Emanuelle- czyli Dieter Miller. :D
Robi się bardzo zielono i gęsto na rabatach... ;)

busz za ławeczką.jpg
busz za ławeczką.jpg (334.87 KiB) Obejrzany 4966 razy

Veilchenblau na płocie.jpg
Veilchenblau na płocie.jpg (327.79 KiB) Obejrzany 4966 razy

Zapomniałam o przycięciu powojników rosnących na żywopłocie przy kompostowniku- strasznie porosły :o

powojniki.jpg
powojniki.jpg (318.36 KiB) Obejrzany 4966 razy

Nawet ten przycięty -wykopany do donicy- Heather Hershel- równiez idzie jak dym... :lol: On w ogóle jest mocno rosnącym i kwitnącym pnączem...

powojnik.jpg
powojnik.jpg (147.94 KiB) Obejrzany 4966 razy

Zeszłoroczne piwonie- kupione kawałeczki w kapersach / z marketów/zimowały w doniczkach zadołowane- już wysadziłam do gruntu- tego roku i tak nie zakwitną.

piwonie z kapersów.jpg
piwonie z kapersów.jpg (318.84 KiB) Obejrzany 4966 razy

piwonie z kapersów..jpg
piwonie z kapersów..jpg (343.14 KiB) Obejrzany 4966 razy

Widoczek na front ogródka... ;)

widoczek.jpg
widoczek.jpg (339.33 KiB) Obejrzany 4966 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 03 Maj 2016, 19:30

Witaj juleczko :D Jestem oczarowana twoim ogrodem, jest tak kolorowo, różnorodnosć roslin i wszystko tak porosło, że gębę otworzyłam. Wszystkie rosliny i róże takie ogromniaste aż miło patrzeć. Jak spojrzałam na swoją roslinosć to u mnie daleko w tyle, a niektóre róże jeszcze stoją gołe i nic się nie dzieje chociaż łodygi zielone. Na pączki to ja jeszcze długo poczekam. Dzisiaj było cieplutko, zapowiadali burze i deszcze po południu, owszem była i przeszła bokiem a deszczu ani kropli. Deszcz bardzo potrzebny, jest już sucho. Tulipanki fajne, już ja się na jesieni obkupię w różne kolory :mrgreen: oprócz żółtego-tych mam bardzo dużo.Jula pięknie. Rodki nie zgrały się z etykietą-jak prawie zawsze loteria, różowe też bardzo ładne.
polinka
Różomaniak

Postprzez polinka » 03 Maj 2016, 19:32

Pomocnik ogrodowy super :D
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 03 Maj 2016, 20:26

:mrgreen: Ja nie wchodzę w warzywa, mąż w kwiatki...
To,że rośliny takie bujne to zasługa w dużej mierze codziennych deszczy. Nie trzeba podlewać- tylko leje z nieba- solidnie i często. A że ciepło to wszystko mocno buja- sama jestem zdziwiona. gdy oglądam fotki z początku miesiąca i teraz to wieeelka różnica ...Aż ne do wiary, że tak szybko porosło wszystko.
Róże i u mnie w różnym stadium rozwoju- też są takie co dopiero zamierzają wypuścić listki- ale to z ostatnich zakupów. A z kartoników to już spore i zaczynam je utykać na właściwe miejsca. Nie mam co dobierać kolorami, bo i tak wszędzie pomieszane. Kartki z opisami są to się porówna gdy zakwitną.

mięta.jpg
mięta.jpg (352.01 KiB) Obejrzany 4945 razy

fotergilla.jpg
fotergilla.jpg (328.63 KiB) Obejrzany 4945 razy

tulipany.jpg
tulipany.jpg (333.45 KiB) Obejrzany 4945 razy

tulipany..jpg
tulipany..jpg (320.75 KiB) Obejrzany 4945 razy

tulipany...jpg
tulipany...jpg (275.89 KiB) Obejrzany 4945 razy

Ghislaine de Feligonde.jpg
Ghislaine de Feligonde.jpg (364.55 KiB) Obejrzany 4945 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez polinka » 04 Maj 2016, 06:57

Fotergilla i czerwone żurawki <3-bardzo mi się podobają. Nowe róże zadołowałam w ziemi w donicach. Po pierwszym kwitnieniu zobaczę jak kolorystycznie będzie to wyglądać, ale lubię różne kolory na rabacie, nie tworzę skupisk w jednym kolorze bo mam wrażenie, że się zlewają się w jedną plamę. Miedzy nimi powsadzałam dzwonki wyższe i karpackie z brzegu rabaty oraz jeżówki i lilie-zobaczę jak to będzie wyglądać. Wszystko jeszcze malutkie. Ostróżki, żurawki i kuklik mi wymarzły nic nie wschodzi. Mięta nie rozłazi ci się wszędzie, ja nie mogłam sobie dać z nią rady, była wszędzie, choć herbatka super. Deszczu zazdroszczę, u nas tylko kropi. Twoje zeszłoroczne piwonie duże, w przyszłym roku może być już kwiatek. Pięknie masz w ogrodzie i tak czysciutko :D
polinka
Różomaniak

Postprzez Juleczka » 04 Maj 2016, 07:29

:D Tak czyściutko to nie jest- plagą sa mlecze...Musi mąż znowu spryskać- stokrotki i mlecze to największe szkodniki na naszym trawniku- pryska się, chwila spokój...i znowu wyłażą. To dlatego, że na osiedlowych trawnikach tego sporo i zanim skoszą to się rozsiewa wszędzie.
Już dwa razy kosiłam trawnik, ale po deszczach bardzo szybko trawa odrasta- nie lubię takiego "zarośniętego" trawnika. :lol:
Z różami w donicach miałam czekać do zakwitnięcia- ale jest tego tak dużo po kątach, że nie mogąc patrzeć na porozstawiane donice muszę trochę to ogarnąć i zaczęłam wysadzanie wcześniej. Bo jak jeszcze dojdzie budowlany rozgardiasz to mnie trafi. :mrgreen: Lubie czysto równiutko / ;) / i porządek na ogrodzie.
Dzisiaj zachmurzone- ciekawa jestem czy coś zrobię na ogrodzie czy będzie znowu padać. na razie czekam na obeschnięcie rosy, bo łażąc po ogrodzie narobię pełno błotnych śladów- mam zamiar dalej sadzić z doniczek...

Różyczki migiem przyrastają. :D

Grand Award.jpg
Grand Award.jpg (348.28 KiB) Obejrzany 4941 razy

Mini Eden.jpg
Mini Eden.jpg (285.35 KiB) Obejrzany 4941 razy

róża od botanik21.jpg
róża od botanik21.jpg (360.43 KiB) Obejrzany 4941 razy

Hokus Pokus coś marne... :roll: Może zmienię im miejsce na słonko cały dzień...

Hokusy.jpg
Hokusy.jpg (331.22 KiB) Obejrzany 4941 razy

:lol: Mam niespodziankę... Cos od wczoraj niesamowicie pachnie w pokoju. Zajrzałam na parapet- a tam gardenia, którą wczesną wiosną kupiłam na przecenie za 1zł zaczęła kwitnąć. Niesamowity zapach- porównywalnie mocny z zapachem lilii. I to jeden kwiat daje taki mocny, niesamowicie piękny zapach. Jednak gdy z bliska wsadziłam nos- to jakby śmierdział- widocznie taki zapach "rozcieńczony" w powietrzu nos odbiera jako przyjemny. ;) :lol:

gardenia.jpg
gardenia.jpg (237.54 KiB) Obejrzany 4941 razy

Polinko- mięta się rozłazi- faktycznie bardzo. Wsadzałam w 2014 kawałek- ze 2 gałązeczki z korzonkami- :lol: W zeszłym sporo przycięłam, a w tym juz sporą kępę dałam sąsiadce. Teraz jak niska fajnie wygląda. Ale przytnę , sporo wytnę, listki ususzę do herbatki w lecie. Mocno wypełnia rabatkę. :D Jeszcze mnie nie zdenerwowała to niech sobie rośnie. :D
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 04 Maj 2016, 13:20

Rozkwitły orliki...

orlik.jpg
orlik.jpg (317.14 KiB) Obejrzany 4934 razy

orlik.jpg
orlik.jpg (355.95 KiB) Obejrzany 4934 razy

orlik.jpg
orlik.jpg (339.66 KiB) Obejrzany 4934 razy

tulipany.jpg
tulipany.jpg (276.84 KiB) Obejrzany 4934 razy

Ja haruję na ogrodzie a ten gościu sobie słodko śpi... ;) :lol:

SAM_4846.jpg
SAM_4846.jpg (324.84 KiB) Obejrzany 4934 razy

Ten także ma w nosie wsparcie mnie w ciężkiej łopatologicznej pracy...drzemie... :lol:

SAM_4855.jpg
SAM_4855.jpg (267.3 KiB) Obejrzany 4934 razy

Teraz rozkwitają tulipany "rodzinne"- tzn takie gdzie z jednej cebulki jest kilka kwiatów- bardzo je lubię. :D

tulipany.jpg
tulipany.jpg (280.47 KiB) Obejrzany 4934 razy

Dopiero sadziłam- a już kwitną... :lol:

skalniaczek kwitnie.jpg
skalniaczek kwitnie.jpg (350.03 KiB) Obejrzany 4934 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 55 gości