RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2017

Re: RÓŻANIE U JULECZKI - sezon 2017

Postprzez bejsonki84 » 06 Mar 2017, 07:28

Ale piękna dalia :D . Jula, ty jesteś niemożliwa z tymi zamówieniami :D . Oczywiście standardowo zazdraszczam zakupków :D
bejsonki84
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 06 Mar 2017, 09:03

Mówiłam- a raczej pisałam- rośliny same mi wchodzą w ręce. ;) Wystarczy,że się "rozglądnę". :lol:
Pewnie się nie obejdzie bez rycia trawnika i w tym roku... :mrgreen: Już tyle doniczek mi stoi w mieszkaniu... czekam na ocieplenie by móc całe towarzystwo umieścić w kartonach i wynieść na balkon. Kartony już poznosiłam. :D Wszystko się zieleni, stoi sztywno, i narasta w tych doniczkach. Fajnie, bo może szybciej doczekam z tego kwiatów. :lol: Już i lilie- te z marketów trzeba umieścić w doniczkach- pokazały się kiełki. Te co przyszły stoją w zimnym, ciemnym miejscu w piwnicy, - karton zamknięty. Ale pewnie i tamto w marcu pójdzie w donice- tylko wolała bym już je móc postawić na stojaku w ogrodzie- bo dużo będzie tych doniczek. :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 06 Mar 2017, 12:58

:mrgreen: Poszłam na spacer, bo przestało padać. W drodze zrobiłam z jednego mostu fotkę... ;) Trochę przybliżyłam dal, bo z przodu fotka była ciemna przez odbicie mostu w rzece.

widok z mostu.jpg

Na spacerze zahaczyłam o ogrodniczy...Efekt? ;)

dalie.jpg
dalie.jpg (222.34 KiB) Obejrzany 9711 razy

dalia.jpg
dalia.jpg (254.96 KiB) Obejrzany 9711 razy

oraz nasionka- mieszanka kolorów

ostrogowiec.jpg
ostrogowiec.jpg (328.53 KiB) Obejrzany 9711 razy

pokrzywka Blumego.jpg
pokrzywka Blumego.jpg (313.21 KiB) Obejrzany 9711 razy

Miałam za garażem ostrogowca, ale przy poprzedniej przeróbce ogródka usunęłam- zbyt się rozłaził. Jednak znowu mi się go zachciało- wsadzę w dużej płaskiej donicy- by się nie wybierał na ogrodowe wycieczki ;) - a donice do ziemi...

ostrogowiec..jpg
ostrogowiec..jpg (308.22 KiB) Obejrzany 9711 razy

Zajrzałam na ogródek dzisiaj znowu- po deszczu. Widać uszkodzenia mrozowe- powyżej tego jak zalegał śnieg... To samo z różami...

uszkodzenia mrozowe.jpg
uszkodzenia mrozowe.jpg (311.88 KiB) Obejrzany 9711 razy

Pierwsze zwiastuny wiosny u mnie... Pierwiosnkom tez otwieraja sie kwiaty. / Już je coś żre. Czyżby ślimaki? :o

krokusiki.jpg
krokusiki.jpg (269.53 KiB) Obejrzany 9711 razy

pierwiosnek.jpg
pierwiosnek.jpg (290.79 KiB) Obejrzany 9711 razy

Forsycja tez sie spieszy przywitac wiosnę- to ta o kolorowych listkach...

forsycja.jpg
forsycja.jpg (315.2 KiB) Obejrzany 9711 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez bejsonki84 » 07 Mar 2017, 08:00

Cafe au Lait też mam zamówioną :D Jest śliczna. Ja wczoraj pościągałam świerkowe stroisze z róż, a same panny wyglądają zadziwiająco dobrze :D . Może w weekend poobrywam i pozbieram opadłe liście, tylko żeby nie padało. Po pracy niestety niewiele mogę zrobić :(
bejsonki84
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 07 Mar 2017, 12:38

Ja jeszcze ogródka nie ruszam- jeszcze różnie może być. Jak będzie ciepło to migiem uporządkuję. :D
Dzisiaj- piękne słonko i ciepło...
Pojechałam dzisiaj do Leclerca- oglądałam gazetkę z nowym towarem, to pojechałam ciekawa róż - ale powiem-wielka kicha" nic mnie nie zainteresowało. Miałam w ręce kapersy z bulwkami białej liatry- namacałam jedną wiekszą bulwkę a reszty nie dało się wymacać- a ma być 5szt. :roll: odłozyłam... Róże w woreczkach nieopisane i raczej liche sadzonki... Nasion sporo- ale nic specjalnie ciekawego. Kupiłam tylko jedną torebkę kobei fioletowej.

Fotka zrobiona z kładki nad jezdnią- w drodze z Leclerca do Castoramy. W Castoramie tez nic specjalnego- róże w kartonikach, troche nasion- tez bez rewelacji- najpopularniejsze odmiany- nawet nie robiłam fotki.

SAM_9248.jpg
SAM_9248.jpg (263.59 KiB) Obejrzany 9690 razy
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez Juleczka » 08 Mar 2017, 11:28

Wyszperałam na Allegro takie nasiona...zamówiłam. Ciekawe czy coś mi z tego urośnie. Zapłaciłam i czekam... ;)

mak Danish Flag.jpg
mak Danish Flag.jpg (107.8 KiB) Obejrzany 9663 razy

dalia kaktusowa.jpg
dalia kaktusowa.jpg (97.78 KiB) Obejrzany 9663 razy

koleus rainbow.jpg
koleus rainbow.jpg (118.44 KiB) Obejrzany 9663 razy

Już posiałam koleuski ze sklepu / Blumego i Rococo / - ale może w tych nasionkach będą jakieś inne kolory... ;)
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

Postprzez bejsonki84 » 09 Mar 2017, 09:58

Hej, widziałaś jakie fajne nowości są w Rosaplant? Ja wymiękłam i 3szt domówiłam :D
bejsonki84
Różanowdrożony

Postprzez Sylwia » 09 Mar 2017, 12:21

Bejsonki - a kupowałaś wcześniej w Rosap? Bo osobiście jestem bardzo niezadowolona z róż od nich. Naczekałam się 3 miesiące, upominałam, a potem przyszły takie zdechlaki :(
Jula - raz siałam koleusy - wszystkie mi wzeszły takie same.... 3mam kciuki za Twoje.
Sylwia
Różany ekspert

Postprzez bejsonki84 » 09 Mar 2017, 13:27

Sylwia, raz zamawiałam (to były tylko 2 róże) i było wszystko o.k.
Jak na razie tylko tam jest wybór w różach Massada , a ja go kocham namiętnie :lol:
bejsonki84
Różanowdrożony

Postprzez Juleczka » 09 Mar 2017, 14:32

Ja również nie kupowałam tam- i na razie nie zamierzam. Czytałam różne opinie na innym forum, które mnie zniechęciły- a ceny tam chyba najwyższe. Zresztą- wszystkiego nie da się mieć. ;)
Ja już po spacerze- wiadomo gdzie mnie ścieżki zaprowadziły. Wyszłam z domu w słonku a wróciłam w siąpiącym deszczyku. Zajrzałam do dwóch ogrodniczych- sporo już kapersów, ale mnie nie wszystko interesuje już- wybrałam tylko z kartonów najładniejsze bulwy dalii kaktusowej / bo tylko na takie mnie tego roku naszło/ i kanny Cleopatra / ale i tak nie za duże ;) / i nasionka kobei- bo coś mało w torebkach i słabo wzeszły. Dosieję... Kannę wzięłam z ciekawości- czy będzie miała te zielono czarne liście. ;)

dalia Apache.jpg
dalia Apache.jpg (234.67 KiB) Obejrzany 9619 razy

dalia Fringed Star.jpg
dalia Fringed Star.jpg (253.44 KiB) Obejrzany 9619 razy

kanna Cleopatra.jpg
kanna Cleopatra.jpg (269.77 KiB) Obejrzany 9619 razy

kobee dokupione.jpg
kobee dokupione.jpg (287.07 KiB) Obejrzany 9619 razy

Po powrocie cxzekała mnie niespodzianka- juz w skrzynce leżały nasioka / zamówiłam przedwczoraj po południu :mrgreen: /

nasiona.jpg
nasiona.jpg (226.32 KiB) Obejrzany 9619 razy

Dzisiaj rano cały mój kapersowy przychówek wystawiłam do hartowania na balkon... :D To już spore, zielone rosliny. :lol:

Weroniko- zajrzałam teraz tak z ciekawosci do RosaPlant co za ciekowostki Delbarda tam sa - i powiem ci że z tamtych wystawionych mnie soe podobaja tylko te
-Amnesty International
-Dieter Muller
-Papi Delbard
-Bienvenue
-Nahema
Ale ja je wszystkie mam- z Floribundy, i nie za taką cenę jak tam... ;) :lol: Ja lubie u róż pełne , nabite kwiaty. Zapach niekonieczny, bo z tym wąchaniem to u mnie kiepsko. Zostało mi to po migrenach i chociaż ich już nie mam, bo trafiłam po kupie lat w końcu na dobrego lekarza- to jednak wąchanie jest u mnie jakoś pomijane- nie zawsze sprawdzam a już na pewno nie pamietam , chociaż stale obiecuje w końcu wąchać i zapisać - jak jaka róża pachnie... Bo katalogi sobie a róże sobie. ;) :lol:
Awatar użytkownika
Juleczka
Różany ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasze ogrody

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 81 gości